Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

Zielona 18:17, 13 paź 2015

Hej, Marta! Jak tam zakończenie sezonu w Twoim ogrodzie? Czy żelazny zestaw Any hortesje i rozchodniki ładnie się wybarwił? Gdzie posadzilas umbry? Pozdrawiam Cię.
lindsay80 13:05, 17 paź 2015

no Kochana, co tak wątek zaniedbałaś?
U innych widzę, że bywasz więc pozdrowienia zostawiam i mam nadzieję, że się nie rozchorujesz bardziej po tej dzisiejszej akcji cebulowej.
U mnie na razie pada, więc nici z sadzenia.
wodzyn 18:51, 17 paź 2015

Dzięki dziewczyny, że zajrzałyście
wodzyn 18:55, 17 paź 2015

Zielona napisał(a)
Hej, Marta! Jak tam zakończenie sezonu w Twoim ogrodzie? Czy żelazny zestaw Any hortesje i rozchodniki ładnie się wybarwił? Gdzie posadzilas umbry? Pozdrawiam Cię.

Zestaw Any wybarwił się super, ale niestety ze względu na długotrwałą suszę bardzo szybko hortensje pozasychały.
Podoba mi się to zestawienie, ale stwierdziłam, że za mało tego jak na mój ogród i koniecznie wiosną muszę rabatę powiększyć
Umbry wylądowały w rogach małego tarasy od strony jadalni a pomiędzy nimi posadziłam ML, carex everest i zdobyte dzięki Edycie Linsay80 jeżówki.
Wszystkie roślinki dzielone, więc nie ma co pokazywać.
Poza tym grasują tam nornice i to straszliwie, jeżówki już powyciągałam bez korzeni, ale jak rabata przetrwa do wiosny i z tyłu dosadzę cisy to się pochwalę
wodzyn 19:09, 17 paź 2015

lindsay80 napisał(a)
no Kochana, co tak wątek zaniedbałaś?
U innych widzę, że bywasz więc pozdrowienia zostawiam i mam nadzieję, że się nie rozchorujesz bardziej po tej dzisiejszej akcji cebulowej.
U mnie na razie pada, więc nici z sadzenia.

No tak zaniedbałam, bo nie mam co pokazywać i wolę pobuszować u Was w wątkach. Do Ciebie też zaglądam regularnie, podziwiam zakupy i postęp prac, ale ślad rzadko zostawiam po wizytach.
Córka zaczęła szkołę, syn przedszkole, do tego praca, szkoła muzyczna i zajęcia dodatkowe i ostatnie półtora miesiąca z życie wyjęte.
Sama prawie nie widuję swojego Pola a co dopiero dzielić się nim z Wami (tym bardziej, że nie bardzo jest czym).
Co do cebulowych to wsadziłam dziś niespełna 200 szt. i reszta zostaje na poniedziałek, bo się rozpadało Ale ciepło było więc myślę, że nic mi nie będzie. Dzięki za troskę.
wodzyn 19:20, 17 paź 2015

Co do mojego ogrodu to wiosną czeka mnie mnóstwo przesadzania:
po pierwsze za wąska rabata Any,
po drugie za blisko nie róże co się nijak nie komponuje,
po trzecie magnolia posadzona za blisko żywopłotu.

Myślałam, że dosadzę jesienią jeszcze żywopłot, ale niestety u mnie susza taka, że się nie dało wbić łopaty nie mówiąc już o zdzieraniu darni. Rok temu robiłam to sama a teraz nawet mąż nie dał rady.

Nornice u mnie szlają do tego stopnie, że jeżówki prawie zjedzone a pod każdym wsadzonym drzewkiem same korytarze. Wokół mam pola, więc nie ma wsparcia w walce z potworami.

Kupiła sobie u Kapiasa trzy prześliczne ambrowce kolumnowe i grujecznika, ale zostaną do wiosny w przechowalniku, bo za duży bałagan mam w głowie, żeby je teraz wsadzać.

Cały czas myślę nad kształtem rabat czy po łukach jak teraz czy jedna iść z proste linie.....
Dobrze, że cała zima na przemyślenia...
lindsay80 19:32, 17 paź 2015

a rozkładasz jakieś trutki na te nornice?
Wiesz w słoiczkach trochę tych granulków i dokładać do momentu aż przestaną znikać.

Też wiosną czeka mnie trochę przesadzania

A drzewami koniecznie się pochwal.
wodzyn 19:35, 17 paź 2015

Zaczęłam stosować trutkę w zeszłym tygodniu. Wcześniej zakopywałam włosy w znalezione dziury, ale z tego co zaobserwowałam działało kilka dni góra.
Niestety u mnie psiaki, więc trutki wsypałam do znalezionych dziur.

Jak tylko znajdę czas i sposobność je obfocić to się pochwalę
wodzyn 19:40, 17 paź 2015

Aaaaaa.... zapomniałabym...
Dziś w ogrodzie obok jeżówek Piccolino znalazłam kwitnącego ciemiernika!!!!!
Nie wiedziałam, że one jesienią mają kwiaty. Kwitnie tylko jeden z pięciu.
Drugi próbował, ale miał takie zmutowane niby kwiaty, że je powyrywałam.

No i muszę jeszcze się pochwalić, że u mnie przymrozków jeszcze tej jesieni nie było i kwitną mi nadal kosmosy czekoladowe (co prawda słabo, ale jednak) i szałwie.
Róże także, a w szczególności NN i queen of sweeden, claire austin też ma jakieś kwiaty, ale w zupełnie innym odcieniu niż w lato.

Po ciężkich początkach pozbierała się The Anlwick Rose i ma dwa pąki

Wiosną niestety zmiana miejscówki
lindsay80 20:23, 17 paź 2015

ciemierniki też chcę nabyć, gdzie swoje kupowałaś?

Całkiem sporo masz już tych odmian róż.
Też nie miałam jeszcze przymrozków i kosmosy nadal mi kwitną
Będziesz swoje wykopywać i próbować przechować kłącze?