Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

Zagajanka 17:07, 07 lut 2016

Witam, widzę ze na razie wybralas do swojego ogrodu same austinki
To piekne roze, ale pokazuja na co je stac dopiero w drugim-trzecim sezonie.
Wydaje sie, ze Geoff z nich rosnie najwiekszy. Munstead to dosyc niewysoki krzaczek, a Queen of Sweden - dosyć waski i wyprostowany. Gertruda chyba jest w zimnym odcieniu i pasuje do Geoffa. Alnwik i Queen sa cieplejsze - z nutka brzoskwini, czy tam lososia. Pytanie, czy chcesz je wszystkie sadzic razem w jednym miejscu, czy jednak w roznych?
wodzyn 19:18, 07 lut 2016

Witam Janko serdecznie i dziękuję za pomoc.
Jeśli chodzi o róże to właśnie spokojnie mogę a nawet chyba muszę podzielić je na dwie grupy.
Czytałam jak Marzenka kiedyś pisała, że do Queen of sweden pasuje acot, munstead wood, ale nie wiem do z tych wyższych dodać.

I skoro piszesz o Geofie i Gertrudzie to chyba mus stworzyć kolejną rabatkę w zimnych odcieniach, ale co tu jeszcze dodać.

No i gdzie wsadzić Wiliama?
Zagajanka 22:15, 07 lut 2016

William powinien pasować do Geoffa i Gertrudy. Może tam gdzie je dasz dodać z tyłu białą Boule de Neige - ona rośnie sporym krzaczkiem, pachnie, powtarza kwitnienie i ogólnie jest urocza. A przed nimi coś mniejszego, np z serii Flower Circus - Pashmina, Escimo albo Patricia. Ewentualnie mniejszą kopię Geoffa - różę Stephanie Baronin zu Guttenberg.
wodzyn 20:00, 08 lut 2016

Po głowie chodzą mi dwie rabaty różane, ale jakby obok siebie przedzielone ewentualnie jakimś drzewem - może magnolią.
Jedna miałaby być z MW, The Anlwick Rose, Queen of Sweden i zastanawiam się czy do tego dołożyć Geofa Hamiltona, Gertrudę i Williama czy raczej nie będą pasować.
Druga rabata miałaby skomponowana z róż bardziej fioletowych np. Old Port, Claire Marshall itp.

A teraz może wymienię róże, które chciałabym mieć a Was kochani proszę o radę co z czym będzie pasować a czego nie da się tu wkomponować.
Oto róże, które chciałabym mieć:
1. Soul
2. Heidi Klum
3. Lavender Ice
4. Old Port
5. Falstaff
6. Ascot
7. Leonardo Da Vinci
8. Claire Marshall
9. Young Lycidas
10. Princess Alexandra of Kent

a z innej bajki
1. Artemis
2. Escimo
3. Pashmina
wodzyn 20:01, 08 lut 2016

Oczywiście nie muszą być wszystkie z listy a także jestem otwarta na inne propozycje.
Raczej nie chciałabym dokładać bieli do tych wszystkich odcieni różu.

Proszę pomóżcie
Madzenka 22:21, 10 lut 2016

wodzyn napisał(a)
Po głowie chodzą mi dwie rabaty różane, ale jakby obok siebie przedzielone ewentualnie jakimś drzewem - może magnolią.
Jedna miałaby być z MW, The Anlwick Rose, Queen of Sweden i zastanawiam się czy do tego dołożyć Geofa Hamiltona, Gertrudę i Williama czy raczej nie będą pasować.
Druga rabata miałaby skomponowana z róż bardziej fioletowych np. Old Port, Claire Marshall itp.

A teraz może wymienię róże, które chciałabym mieć a Was kochani proszę o radę co z czym będzie pasować a czego nie da się tu wkomponować.
Oto róże, które chciałabym mieć:
1. Soul
2. Heidi Klum
3. Lavender Ice
4. Old Port
5. Falstaff
6. Ascot
7. Leonardo Da Vinci
8. Claire Marshall
9. Young Lycidas
10. Princess Alexandra of Kent

a z innej bajki
1. Artemis
2. Escimo
3. Pashmina

Do tych chłodnych odcieni nie będzie pasować Ascot- jest bardziej malinowa. Podobnie z princess Alexanda of Kent - robi sie bladoróżowa dopiero w fazie przekwitania kwiatka m a tak jest ciepła brzoskwiniowa - mi pasuje do Ascot - to moze byc poczatek drugiej rabaty. Do tego mam rude trawy w nogach róz i uwielbiam to polaczenie
Soul sadziłam dopiero jesienia nie jestem w stani określić odcienia.
lindsay80 22:25, 10 lut 2016

Marta, macham, bo widzę, że ostatnio częściej zaglądasz

Zapowiada się u Ciebie różany ogród!
wodzyn 18:13, 12 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
Marta, macham, bo widzę, że ostatnio częściej zaglądasz

Zapowiada się u Ciebie różany ogród!

Miło, że zaglądasz
U Ciebie jestem często, choć rzadko się odzywam, ale lubię podziwiać Twoje poczynania i plany ogrodowe. Teraz widzę, że na topie ściana wodna.

Częściej bywałam, bo miałam opiekę. Mały chorował na oskrzela.

Różany ogród to za wiele powiedziane, ale na pewno będą dwie rabaty. A może kiedyś i trzecia się wykluje
wodzyn 18:14, 12 lut 2016

Napisąłam u Marzenki, ale i tu wkleję.
Może ktoś coś doradzi

Mam zamiar zrobić dwie rabaty. Na jednej ma być 3 Heidi Klum przeplatane Lavender Ice, za nimi Claire Marshal a jeszcze dalej Old Port i William Shakespeare, do tego lawenda, ML i rozplenice.
Na drugiej ma być MW na przemian z QoS, a do tego Acsot, w wyższej partii The alnwick Rose, Jubilee Celebration, Alexandra of Kent i Geof Hamilton i Gracki.

Na którą z tych rabat pasowałby Falsaff, Gertruda, Tradescant lub coś innego z tych ciemnych do 1,5 m?
A może te gracki zamienić z ML? Sama nie wiem jak będzie się lepiej komponowało
Madzenka 22:00, 13 lut 2016

Juz u mnie odpisałam.
Nie stresuj sie tą rabata. Posadz teraz kilka roslin, reszte dosadzisz jesienią. Nie spiesz sie z różami, ich warto sie uczyć latami. Nic przyjemniejszego jak czynić kolejne zakupy różane