Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

jona 14:28, 19 sty 2016

Bogdzia napisał(a)
Nie mam warzywnika ale patrząc na Twój chciałoby się chociaz na rynku takich wiejskich warzyw kupic.Pięknie Ci wszystko rosnie .

Bogdziu, generalnie to warzywa dobrze rosną, ale z nimi tak jak z ogrodem mnóstwo radości i utrapień . Dla przykładu z ubiegłego roku: wzmożone podlewanie, pietruszka siana 3 razy a i tak korzeni nie było, tylko trochę natki, ogórki szybko zmarniały (chociaż do użytku codziennego były). Były też i dobre strony: ładne pomidory, dużo szpinaku i porzeczek
Sylvana 14:53, 19 sty 2016

Warzywnika nie mam....wpadłam więc tylko przywitać się i pomachać
jona 20:49, 19 sty 2016

Też macham do Ciebie Sylwio
aga_podlasie 21:04, 19 sty 2016

jona napisał(a)

Bogdziu, generalnie to warzywa dobrze rosną, ale z nimi tak jak z ogrodem mnóstwo radości i utrapień . Dla przykładu z ubiegłego roku: wzmożone podlewanie, pietruszka siana 3 razy a i tak korzeni nie było, tylko trochę natki, ogórki szybko zmarniały (chociaż do użytku codziennego były). Były też i dobre strony: ładne pomidory, dużo szpinaku i porzeczek

U mnie też ogórki szybko padły i zdecydowanie nie był to sezon na fasolkę szparagową, żałosne plony.
jona 21:14, 19 sty 2016

aga_podlasie napisał(a)

U mnie też ogórki szybko padły i zdecydowanie nie był to sezon na fasolkę szparagową, żałosne plony.

Taki rok, że ogórki kiepsko plonowały. Wszyscy wokół tak mówili, więc się bardzo nie przejęłam.
Z warzywami to czasem dwa problemy: jak jest nieurodzaj albo jak jest nadmiar jakiegoś warzywa i nie wiadomo, co z nim robić
aga_podlasie 21:17, 19 sty 2016

To tego drugiego problemu ja jeszcze nie miałam
jona 21:34, 19 sty 2016

Czasem bywa z cukinią, ale z pomidorami i ogórkami też . Najgorsze jest to, że jak jest czegoś nadmiar, to u wszystkich i nawet nie ma komu oddać.
barbara_kraj... 21:38, 19 sty 2016

jona napisał(a)

Lubię ten 'warzywnikowy bałagan'. Kiedyś też podobny miałam...
A najbardziej udawały mi się: ogórki, cebula, fasolka szparagowa, buraki, marchew. Raz to selery urosły mi tak wielkie, że podziw sąsiadów wzbudzały. Pamiętam, że w pobliżu pomidorów rosły. Pewnie ich oddziaływanie tak je do wzrostu pobudziło.
Gocha 21:50, 19 sty 2016

Joasiu ja w tym roku po raz pierwszy miałam ogórki gruntowe poprowadzone na sznurach i uważam to za bardzo dobry sposób. grządkę mam taką okoloną płytkami chodnikowymi i jak podlewałam ogórki to lałam bardzo dużo wody aż było błotko i ogóreczki miały się bardzo dobrze. Tylko niestety wyjechaliśmy na tydzień i wtedy teściowa nie miała siły i cierpliwości na takie podlewanie jak ja robiłam. Te ogórki które były siane na zwykłej grządce takiej płaskiej u teściowej to niestety przy takim upale nie sposób było tego dobrze nawodnić.Asiu wstawię Ci zdjęcia jak wyglądały moje ogórki. Usunę jak będziesz chciała. Pozdrawiam
jona 21:51, 19 sty 2016

barbara_krajewska napisał(a)

Lubię ten 'warzywnikowy bałagan'. Kiedyś też podobny miałam...
A najbardziej udawały mi się: ogórki, cebula, fasolka szparagowa, buraki, marchew. Raz to selery urosły mi tak wielkie, że podziw sąsiadów wzbudzały. Pamiętam, że w pobliżu pomidorów rosły. Pewnie ich oddziaływanie tak je do wzrostu pobudziło.

Dobry sąsiad na wagę złota, nawet warzywa to potwierdzają