Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

jona 22:00, 19 sty 2016

Gocha napisał(a)
Joasiu ja w tym roku po raz pierwszy miałam ogórki gruntowe poprowadzone na sznurach i uważam to za bardzo dobry sposób. grządkę mam taką okoloną płytkami chodnikowymi i jak podlewałam ogórki to lałam bardzo dużo wody aż było błotko i ogóreczki miały się bardzo dobrze. Tylko niestety wyjechaliśmy na tydzień i wtedy teściowa nie miała siły i cierpliwości na takie podlewanie jak ja robiłam. Te ogórki które były siane na zwykłej grządce takiej płaskiej u teściowej to niestety przy takim upale nie sposób było tego dobrze nawodnić.Asiu wstawię Ci zdjęcia jak wyglądały moje ogórki. Usunę jak będziesz chciała. Pozdrawiam

Widziałam na zdjęciach tak prowadzone ogórki . Pomysł mi się podoba, bo dużo miejsca się oszczędza. Konstrukcja też nietrudna do zamontowania i zdemontowania po sezonie . Jak wysokie są te metalowe podpórki?

Zdjęcia zostaw , bardzo ładne są i potrzebne do zrozumienia tekstu
Bogdzia 22:52, 19 sty 2016

jona napisał(a)

Bogdziu, generalnie to warzywa dobrze rosną, ale z nimi tak jak z ogrodem mnóstwo radości i utrapień . Dla przykładu z ubiegłego roku: wzmożone podlewanie, pietruszka siana 3 razy a i tak korzeni nie było, tylko trochę natki, ogórki szybko zmarniały (chociaż do użytku codziennego były). Były też i dobre strony: ładne pomidory, dużo szpinaku i porzeczek

Niestety tak to jest z warzywami nawet w większym stopniu niz z innymi roslinami w ogrodzie. Po Twoim warzywniku żadnych kłopotów nie widac więc dobrze sobie radzisz.
jona 22:57, 19 sty 2016

Bardzo lubię warzywnik, choć kłopoty są. Na zdjęciach oczywiście tego nie widać, bo wolę robić ładne fotki
Gocha 00:00, 20 sty 2016

Asiu wydaje mi się że te metalowe pręty mają około 2 m. wysokości. Mieliśmy je przedtem w malinach ale maliny nam padły bo rosły w złym miejscu. A te sznurki to trzeba pamiętać żeby były podwiązane bardzo luźno bo później zakręcane na nich ogórki je naciągają.
boguslawa_ma... 07:59, 20 sty 2016

Gocha napisał(a)
Joasiu ja w tym roku po raz pierwszy miałam ogórki gruntowe poprowadzone na sznurach i uważam to za bardzo dobry sposób. grządkę mam taką okoloną płytkami chodnikowymi i jak podlewałam ogórki to lałam bardzo dużo wody aż było błotko i ogóreczki miały się bardzo dobrze. Tylko niestety wyjechaliśmy na tydzień i wtedy teściowa nie miała siły i cierpliwości na takie podlewanie jak ja robiłam. Te ogórki które były siane na zwykłej grządce takiej płaskiej u teściowej to niestety przy takim upale nie sposób było tego dobrze nawodnić.Asiu wstawię Ci zdjęcia jak wyglądały moje ogórki. Usunę jak będziesz chciała. Pozdrawiam

Jeden raz tak prowadziłam ogórki,nawiązałam się ,a pojednym zbiorze przyszła
zaraza i ogórki uschły i tak mam co roku,czy stosujesz jakieś opryski ?lub masz jakąś swoją odmianę?
Ale bardzo podoba mi się sposób zastosowania tych płytek,ja takie płytki dałam na ścieżki ale taki sposób jest lepszy,zatrzymuje wode,pomyślę o tym,to lepsze jak skrzynie drewniane.
jona 09:12, 20 sty 2016

Gocha napisał(a)
Asiu wydaje mi się że te metalowe pręty mają około 2 m. wysokości. Mieliśmy je przedtem w malinach ale maliny nam padły bo rosły w złym miejscu. A te sznurki to trzeba pamiętać żeby były podwiązane bardzo luźno bo później zakręcane na nich ogórki je naciągają.

Dziękuję za uwagi o sznurkach. Dobrze jest takie rzeczy wiedzieć
jona 09:17, 20 sty 2016

boguslawa_madejska napisał(a)

zaraza i ogórki uschły i tak mam co roku,czy stosujesz jakieś opryski ?lub masz jakąś swoją odmianę?
Ale bardzo podoba mi się sposób zastosowania tych płytek,ja takie płytki dałam na ścieżki ale taki sposób jest lepszy,zatrzymuje wode,pomyślę o tym,to lepsze jak skrzynie drewniane.

Bogusiu nie stosuję oprysków. Wychodzę z założenia, że nie ma sensu dawać oprysków, bo takie warzywa to sobie w sklepie kupię. No i czasem nie ma ogórków lub pomidorów lub innych warzyw. Zauważyłam, że ogórkom jest lepiej jeżeli podlewane są po ziemi, a nie po liściach.
Też mi się podoba sposób wyniesienia rabaty zastosowany przez Gosię . Na pewno jest trwalszy niż drewniane skrzynie.
Gocha 09:33, 20 sty 2016

boguslawa_madejska napisał(a)

Bogusiu żadnych oprysków nie stosowałam niestety nawet tych ekologicznych. Miałam wprawdzie nastawioną gnojówkę ze skrzypu ale postawiłam za altaną i o niej zapomniałam. Jak nastawię z pokrzyw to też zapominam albo po prostu nie chce mi się podlać- beznadziejna jestem w tym temacie. Co do odmiany to od kilku lat sieję tylko Octopus- wytrzymałe i długo owocują i nadają się na przetwory, tylko są takie dosyć ciemnozielone. Bogusiu ten sposób na rabaty wymyśliłam ja a M. to oczywiście zrobił.Sporo płytek mieliśmy bo zanim powstał garaż i droga do niego to zrobiliśmy z nich plac pod samochody. A później dokupowaliśmy od administracji osiedli na których były wymieniane na kostkę- i płaciłam po 50 gr. więc chyba się opłacało. Dodatkowo pomiędzy te grzędy M. wysypuje trawę po koszeniu. Pozdrawiam
gobasia 11:58, 20 sty 2016

Ja też ogórki miałam posadzone przy sznurkach,tylko ,że były w jednym rzędzie.Wbiłam metalowe pręty[ tak co 1m i wysokosci też 1m ] od strony słonecznej i zrobiłam ze sznurka coś w rodzaju siatki,i tylko trochę im pomagałam bo same się wplątywały .Miałam 6 sadzonek po 2sztuki ,bardzo dobrze plonowały.
W tym roku wykorzystam sposób Renatki z Podwórkowej rehabilitacji- posadzę w skrzyniach
frezja 17:22, 20 sty 2016

Gocha napisał(a)

też tak prowadzę moje ogóraski ale fotek to nie mam..