Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

Karol99 20:48, 24 sty 2016

jona napisał(a)
Z sianiem też było trochę zabawy . Wypiekłam ziemię, żeby uwolnić się od nieproszonych gości. Wielodoniczkę też krótko sparzyłam. Ziemię wymieszałam z perlitem. Nasionka przykryłam też perlitem. Wszystko wygląda profesjonalnie, jak na zdjęciach w Gardeners' World

Wow, pięknie.
Mam do Ciebie pytanie bo niedługo będę siak stipe. Piekłas ziemię normalnie w piekarniku? Jak długo i na ile stopni?
Po co trzeba moczyć nasionka?
jona 20:58, 24 sty 2016

Ziemię piekłam chyba koło 10-15 minut w temperaturze 200 stopni . Piekłam w starej blaszce, której już nie używam do ciast. Ciekawa jestem jaką minę zrobi Twoja mama, gdy jej powiesz o pieczeniu ziemi?
Z tym pieczeniem ziemi to u mnie pierwszy raz. Do tej pory siałam bez tego i nasiona wschodziły. Zdarzało się jednak, że padały, choć chyba nigdy wszystkie i zawsze były jakieś sadzonki.
Karolu , nie wszystkie nasionka się moczy. Wydaje mi się, że stipa powinna wzejść bez moczenia. Niektóre nasionka moczy się je po to, by napęczniały i łatwiej kiełkowały.
Karol99 21:02, 24 sty 2016

Rozumiem. Dziękuję za szczegółową odpowiedz.
Miny mojej mamy też jestem ciekawy.
margaretka3 21:02, 24 sty 2016

jona napisał(a)

Dziękuję Gosiu . Aminka siać od razu do ziemi czy do doniczek na rozsadę?

Ależ Ty fachowo nasionka wysiewasz Wysiej aminka do doniczek, około 10 marca wystarczy, wcześniej zakwitnie i dłużej się nim będziesz cieszyć
aga_podlasie 21:09, 24 sty 2016

Ale profesjonalne podłoże
I jaka fotorelacja
Co następne w kolejce do siania?
jona 21:51, 24 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Ależ Ty fachowo nasionka wysiewasz Wysiej aminka do doniczek, około 10 marca wystarczy, wcześniej zakwitnie i dłużej się nim będziesz cieszyć

To był najbardziej fachowy siew w moim życiu . Starałam się, miała być fotorelacja
Dziękuję za instrukcje odnośnie siania aminka
jona 21:56, 24 sty 2016

aga_podlasie napisał(a)
Ale profesjonalne podłoże
I jaka fotorelacja
Co następne w kolejce do siania?

W najbliższym czasie begonia stale kwitnąca, a w lutym to już nawet sporo, bo heliotrop, petunia, stipa i szałwia błyszcząca . W lutym też robię pierwsze sadzonki pelargonii
ryska 21:04, 25 sty 2016

Pełen profesjonalizm i jaki ten perlit piękny w Twoim obiektywie. Mój heliotrop z zeszłego roku przechowywany jak pelargonie ma już małe listeczki. Może się uda ale w razie czego nasionka też wysieję. Taki był piękny. Pozdrowionka
Rumianka 21:38, 25 sty 2016

A matizen noga, zemia łepieczena w duchówce...Tegłe jeszczi nie słeszała...
jona 22:39, 25 sty 2016

ryska napisał(a)
Pełen profesjonalizm i jaki ten perlit piękny w Twoim obiektywie. Mój heliotrop z zeszłego roku przechowywany jak pelargonie ma już małe listeczki. Może się uda ale w razie czego nasionka też wysieję. Taki był piękny. Pozdrowionka

Perlit robi się mniej ważny, gdy pojawiają się pierwsze kiełki
Mam nadzieję, że uda Ci się z heliotropem . Kiedy będziesz robiła pierwsze sadzonki?