Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

sylwia_slomc... 22:09, 05 lis 2017

Śliczne poidełko
alis 22:15, 05 lis 2017

Też pochwalę poidełkojak i cały jesienny ogród
Alicja169 22:22, 05 lis 2017

jona napisał(a)

Ten srebrny krzaczek to bylica Schmidta Nana. Niewielka (około 30 cm), poduszkowata roślina, niesamowicie przyjemna w dotyku. Na niej też znać już jesień.
Tak wyglądała wcześniej:

Przerzuciłam trochę zdjęć letnich. Wtedy to dopiero były widoki, aż się dziwię, że ogród tak wyglądał. Zimą trzeba będzie do nich sięgać

Tak podejrzewałam, że to bylica, kupiłam wiosną kilka sztuk, ale kilka mi poraziła jakaś choroba i musiałam usunąć, ciekawa jestem jak ona zimuje, Wiosną porównamy.
barbara_kraj... 23:32, 05 lis 2017

Urzekły mnie Twoje stroiki.
Róże z liści klonu kiedyś sama robiłam, ale to było dawno.
jona 06:34, 06 lis 2017

katel napisał(a)
Asiu a takie róże z liści trzymają potem kolor po przymrozkach czy ciemnieją? Ciekawa jestem jak długo się utrzymają.

Wytrzymują długo . Pryskam je jeszcze lakierem bezbarwnym (może być lakier do włosów też), aby się delikatnie błyszczały. W domu wytrzymują lata, a na cmentarzu na pewno do Świąt, a potem i tak zmieniam dekoracje. Zmienia im się tylko kolor, liście po prostu brązowieją.
jona 06:34, 06 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczne poidełko

alis napisał(a)
Też pochwalę poidełkojak i cały jesienny ogród

Dziękuję
jona 06:38, 06 lis 2017

Alicja169 napisał(a)

Tak podejrzewałam, że to bylica, kupiłam wiosną kilka sztuk, ale kilka mi poraziła jakaś choroba i musiałam usunąć, ciekawa jestem jak ona zimuje, Wiosną porównamy.

Też jestem ciekawa , bo rośnie u mnie od lata. Zrobiłam z niej zaszczepki. Na ten moment żyją, ale jak będzie po zimie zobaczymy. Trzeba czekać. Nie wiem też jak szybko przyrasta taka zaszczepka z końcówki jednej gałązki. To też się okaże dopiero wiosną.
katel 22:43, 06 lis 2017

jona napisał(a)

Wytrzymują długo . Pryskam je jeszcze lakierem bezbarwnym (może być lakier do włosów też), aby się delikatnie błyszczały. W domu wytrzymują lata, a na cmentarzu na pewno do Świąt, a potem i tak zmieniam dekoracje. Zmienia im się tylko kolor, liście po prostu brązowieją.

Może za rok uda mi się zrobić kilka różyczek
gobasia 13:35, 07 lis 2017

jona napisał(a)

Też jestem ciekawa , bo rośnie u mnie od lata. Zrobiłam z niej zaszczepki. Na ten moment żyją, ale jak będzie po zimie zobaczymy. Trzeba czekać. Nie wiem też jak szybko przyrasta taka zaszczepka z końcówki jednej gałązki. To też się okaże dopiero wiosną.

przyrasta bardzo szybko...w zimie u mnie zginęła myślalam ,że nic z niej nie bedzie a wiosną pieknie odbiła ..taka srebrna poducha,ładna jest też kilka gałązek wetknęłam do ziemi ,mam nadzieję ,że sie ukorzenią
jona 21:11, 07 lis 2017

katel napisał(a)

Może za rok uda mi się zrobić kilka różyczek

Proste są do zrobienia, a wyglądają efektownie