Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

Grodzia 22:35, 29 cze 2015

Joasiu Twój warzywnik jest przeuroczy! warzywniki widzę wracają do łask...bo przecież nie ma to jak zdrowe warzywa z własnej działki

Pozdrawiam serdecznie
ewsyg 22:38, 29 cze 2015

Opuchlaki odkryłam u siebie dopiero tej wiosny, więc krótko z nimi walczę. Podobno cały proces rozkłada się na lata. To co zrobiłam, to dokładne wybieranie larw oraz dorosłych osobników, które znalazłam. W szkółce właściciel mówił, że pryska Mospilanem. Pryskałam dwa razy rośliny, na których zauważyłam żerowanie dorosłych chrabąszczy. Należałoby przygotować gnojówkę z wrotyczu, ale nie umiem rozpoznać tej rośliny po liściach, a teraz jeszcze nie kwitnie. Zastanawiam się też nad nicieniami na opuchlaki (Larvanem). Preparat działa na larwy opuchlaka.

Jak nie zapomnę to kiedy pojadę na piaskownie zrobię zdjęcia wrotycza. Rośnie u mnie, taka jestem szczęściara.
Ja też robię warzywnik i bardzo się z niego cieszę. Codziennie podglądam co mi tam uosło. Mój warzywniczek będzie malutki, tylko 4 grządki 3 metrowe, szerokość 1m. Jaki duzy jest Twój ?
frezja 23:26, 29 cze 2015

jona napisał(a)

Nie stosowałam. Na co jest ten oprysk?
U mnie mszyce, dorosłe opuchlaki głównie na 2 hortensjach i mączniak na magnolii

Profilaktycznie na ogórki,pomidory,paprykę i na ozdobne.Przepis na herbatkę znajdziesz i wtedy na mszyce stężenie wyższe.Poczytaj sobie w wątku "HERBICYDY"..bardzo ciekawy.Jak coś to mam przepis do skopiowania

Na temat opuchlaków też znajdziesz info.
frezja 23:27, 29 cze 2015

Te opuchlaki to tak w dzień widujesz...?? moja jedna hortensja ma jakieś jasne listki i myślę,że przedawkowałam nawóz ale...kto wie?
dominika_ 12:41, 30 cze 2015

Śliczne zdjęcia, jak zawsze Pozdrawiam
AGDULA 22:55, 30 cze 2015

jona napisał(a)
Warzywnik o tej porze roku jest najpiękniejszy. Rosnące warzywa są zielone i świeże, wyglądają ślicznie i dekoracyjnie . No i mamy nadzieję na smakowanie tych wszystkich pyszności

Asiu takiego warzywniaka to tylko zazdrościć. Przepięknie wszystko urosło.
Ja nie raz robiłam zabierałam się za warzywniak ale pracy przy nim bardzo dużo. Ja zaprzestałam działania warzywne gdy jednego roku posadziłam pomidory i były piękne, duże aż nagle wszystko zrobiło się czarne.brbr tak byłam zła, że już więcej za warzywa się nie zabierałam. Podziwiam u Ciebie
jona 22:56, 30 cze 2015

Tesska napisał(a)
Joasiu zdjęcia owadów pierwsza klasa ale one sa straszne , oby ci nic nie podgryzały , jak tak czytam o tych opuchlakach to mam juz dość mimi ,że ich nie mam jeszcze ,

Nie zauważyłam na razie jakiś wielkich szkód spowodowanych przez te owady, chociaż te akurat chyba żywią się sokami roślin. Nie należy ich dotykać bo podobno brzydko pachną. No, a opuchlaki to inna historia, złoszczą mnie bardzo
bozga 22:58, 30 cze 2015

Ja też poziwiam Twój warzywnik, mój to wersja mikro
jona 22:59, 30 cze 2015

GorAna napisał(a)
Joasiu, ależ obserwacje ogrodowo-owadowe.....myślałam, że tylko ja tak mam....też podglądam życie lokatorów mego ogrodu
Pozdrawiam

To lepsze niż podglądanie sąsiadów
jona 23:01, 30 cze 2015

deszczowymaj napisał(a)
Joasiu widzę,że w Twoim ogrodzie wszystko kwitnie na całego ...nawet miłość dobrze,że już po 22:00 bo tu takie obrazki