Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Kasya 09:33, 14 lip 2015

Nie podobają ci się piwonie ??
A jaki masz kolor budlei?
popcorn 09:36, 14 lip 2015

Kasiu, piwonie za krótko kwitną, szkoda miejsca. Mam za mały ogródek żeby mieć wszystko Z róż też zostawię te które nie chorują i kwitną długo, taka np The Mary Rose nie dość że majtkowa, to kwitnie nie wiem, 2-3 dni? I koniec. I łapie wszystko pierwsza. brr

Budleje mam dwie, jasno i ciemnofioletową. Ta druga ładniejsza, odmiana Black Knight. Pierwsza bez oznaczonej odmiany, za to ma ze 2 metry, choć ciachnęłam ją przy ziemi wiosną
Juzia 09:38, 14 lip 2015

Z MAry Rose nie jesteś zadowolona????
Ooooo to muszę przemysleć jej zakup..
popcorn 09:40, 14 lip 2015

To pierwsza róża z 50 które mam do wywalenia nie polecam
ren133 09:40, 14 lip 2015

popcorn napisał(a)
hehe, jak się uda, to zmienię tytuł wątku

Rośliny które zostają: (i tak strasznie ich dużo):

-umbraculifery
-hortensje
-róże
-powojniki
-ciemierniki
-hosty, rodgersje, tawułki, żurawki - na jednej rabacie częściowo cienistej wzdłuż podjazdu (zebrane z reszty ogrodu; jednolite hosty zostają tylko przy tarasie)
-bukszpany
-lawendowa obwódka
-trawy ozdobne, duża ilość rozplenicy - te które mam nadają się do podzielenia
-werbena patagońska
-klony japońskie
-ostrogowce, czosnki ozdobne, jarzmianki, niskie nowe szałwie od Finki jako dodatek do róż
-cebulowe wiosenne
-jeżówki ze znakiem zapytania

Za płot wywalam:
-budleja
-piwonie
-bodziszki
-szałwie wysokie
-orliki
-floksy
-rozchodniki
-pojedyncze egzemplarze różniaste

uff

Ja chcę kupić floksy a Ty wywalasz? ... i rozchodniki Ci się nie podobają? Nie wiem czym spowodowana ta totalna rewolucja?
popcorn 09:45, 14 lip 2015

Reniu, masz 2x większy ogródek niż ja. Zdecydowałam że muszę posprzątać, a roślin nie wywalam tylko przesadzę za płot Prawie jakbym wywaliła, ale jednak nie Z przodu może bardziej porządnie będzie Floksy szybko łapią mączniaka, rozłażą mi się po rabacie, schną od dołu i mają w tej chwili łyse łodygi i generalnie są za wysokie - jestem na nie. Do rozchodników nic nie mam, ale nie zachwycają - mnie Miejsce przeznaczam na rośliny które mnie zachwycają Rozchodników większość rozdałam, zostały jakieś resztki pod brzoskwinią, plus podzielona na 3 odm. Matrona - ta byłaby ładna, ale jakieś wiotkie te pędy, po deszczu pokrzywione, nie. Są ładniejsze rośliny
Juzia 09:46, 14 lip 2015

popcorn napisał(a)
To pierwsza róża z 50 które mam do wywalenia nie polecam

50 do wywalenia???? Matko
To może ja przygarnę???
Hahahaha
popcorn 09:48, 14 lip 2015

Juzia, 50 róż mam i ustawiając w kolejności od najfajniejszych, Maryśka jest ostatnia może z 5 jest do wywalenia, reszta do upchnięcia Przybywaj, Maryśkę oddam Duża już jest, 3ci rok u mnie...
Juzia 09:52, 14 lip 2015

popcorn napisał(a)
Juzia, 50 róż mam i ustawiając w kolejności od najfajniejszych, Maryśka jest ostatnia może z 5 jest do wywalenia, reszta do upchnięcia Przybywaj, Maryśkę oddam Duża już jest, 3ci rok u mnie...

Nie no... żartuję!
Ja za różami nie przepadałam... i w sumie dalej ich nie kocham dlatego...tak jak Ty...jak już mam mieć to takie co mnie zachwycą i będą w miarę bezobsługowe.
popcorn 09:58, 14 lip 2015

róże w większości są ok, tylko kopczykowanie mnie wkurza, ale dla takich na których mi zależy się poświęcę Maryśki nie okopczykuję, może sama padnie

pozdrawiam!