Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 07:17, 11 sty 2016

Moniko, czekam na przesyłkę, zobaczymy. Lubię artykuły tej pani, może coś odkrywczego napisała, to jakieś 250 stron na długie zimowe wieczory

Mariolko
, moja trawka nie zakwitła - piszesz o tej którą też kupiłam? hmm szkoda! Ja wysieję werbenę, pomidorki koktajlowe w kilku odmianach i paprykę. I chyba tyle. A jak wyjdzie, zobaczymy hihi

Sebku, damy radę. Wiem że drożej niż w innych częściach Azji, w końcu to wyspa i to niewielka. Jedzenie na objazdówce mamy "w pakiecie" - załatwiać będzie Hindus który nas będzie woził, więc raczej uda mu się szybciej - musi się udać, bo nam się plan objazdu posypie. A kolejny tydzień będziemy gotować sami - domek mamy w kompletnej głuszy, zaopatrzenie zrobimy z tym samym Hindusem który nas tam przywiezie z objazdówki (mega zapas wody i konkretne zakupy marketowo-targowe). A potem na bieżąco zostaną ryby i owoce morza przy nieodległym porcie i warzywa i owoce - mam nadzieję - gdzieś?? damy radę

Kasiu, na herbatkę ciut gorąco, chyba że z lodem

miłego dnia i tygodnia!
popcorn 09:13, 11 sty 2016

Zamówiłam sobie trochę nasion w PNOS. W końcu warzywnik mam duży, ciekawe czy się pomieszczę Czekam na wiosnę

1. FENKUŁ ROMANESCO 1g
2. BURAK LIŚCIOWY RHUBARB CHARD 3g
3. DYNIA ZWYCZ. BEZŁUPINOWA JUNONA 5g
4. GROCH ŁUSKOWY SZEŚCIOTYGODNIOWY 50g
5. KAPUSTA BRUKSELSKA DOLORES F1 0,5g
6. KARCZOCH HISZPAŃSKI - KARD BIANCO AVORIO 1g
7. KARCZOCH ZWYCZAJNY GREEN GLOBE 1g
8. OGÓREK GRUNTOWY CHARLESTON F1 2g
9. PAPRYKA NOKTURN 0,5g
10. PAPRYKA OLEŃKA 0,5g
11. PASTERNAK PÓŁDŁUGI BIAŁY 5g
12. POMIDOR GRUNTOWY KORALIK 1g
13. POMIDOR GRUNTOWY MALINOWY KAPTUREK
14. POMIDOR GRUNTOWY OLA POLKA 1g
15. POZIOMKA REGINA 0,5g
16. RZODKIEW RUNDER SCHWARZER WINTER 5g
17. SELER NACIOWY VERDE PASCAL 1g
jankosia 09:31, 11 sty 2016

Ha Ha!!! Post wcześniej pisałaś że nic nie wysiewasz , a z warzyw tylko pomidorki koktajlowe. Karolina, medal za konsekwencję
popcorn 09:35, 11 sty 2016

No z konsekwencją to u mnie na bakier, zwłaszcza ogródkową
No tak, na parapet dojdzie fenkuł i karczochy zmieści się
jankosia 09:39, 11 sty 2016

Po lekturze zachce ci się kolejnych warzyw- gwarantuję
popcorn 09:41, 11 sty 2016

Mam całą siatę nasion z ubiegłego roku, strach się bać Znowu nie będę miała miejsca

Siałaś kiedyś okrę? Bardzo chciałabym doczekać się owoców.. w ub. roku miałam 2 sadzonki które od maja do października wcale nie urosły, nie wiem czego im brakowało.. dzisiaj okra na obiad, przytargałam z Wietnamu świeżą i trzeba wreszcie zjeść
jankosia 10:06, 11 sty 2016

Nie siałam ale w książce Carol będziesz miała artykuł. Nigdy też tego nie jadłam. Podobne w smaku do czegoś? Może i ja spróbuję uprawy
popcorn 10:11, 11 sty 2016

Do fasolki zielonej. W środku naszej zimy, pycha. I genialnie zagęszcza zupy, jak się rozgotuje to ma taki śluz w środku. W Turcji i Egipcie też mają, tam jadłam pierwszy raz.
Tu fotka z Wietnamu, na parze:
margaretka3 10:16, 11 sty 2016

popcorn napisał(a)
Mam całą siatę nasion z ubiegłego roku, strach się bać Znowu nie będę miała miejsca

Siałaś kiedyś okrę? Bardzo chciałabym doczekać się owoców.. w ub. roku miałam 2 sadzonki które od maja do października wcale nie urosły, nie wiem czego im brakowało.. dzisiaj okra na obiad, przytargałam z Wietnamu świeżą i trzeba wreszcie zjeść

Karola, ja siałam w ubiegłym roku. Porażka. W ogóle się nie dogadałyśmy ze sobą, a co gorsza nie doszłam do tego, co ona lubi, a czego nie. Co jej zaczęły nowe liście przyrastać, to za chwilę obleciały. Wysadzone, dwie sadzonki padły. Potem trzecia, a po jakimś czasie odżyła - w sensie wypuściała parę listków.
Mam jeszcze nasionka, ale nie wiem sama czy to nie strata czasu znowu próbować.
Też jestem ciekawa, jak smakuje.
margaretka3 10:18, 11 sty 2016

Powiadasz, że do fasolki... to może jeszcze raz wysieję...