Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 11:25, 11 sty 2016

Z tego wygląda że jeśli spróbuję, to posieję ją dopiero w połowie marca na parapet, a potem posadzę w osłoniętym miejscu i jak najcieplejszym. Wydaje się że u mnie wiatry jej nie służą - być może dlatego zrzucała liście? U mnie ciągle wieje

pod domem, od południa, między kulki buksowe, tam gdzie rosła brzoskwinia.
bacowa 12:22, 11 sty 2016

Pasternak siałam kilka razy, moim zdaniem lepszy od pietruszki zwłaszcza do sałatki , ale żle się go przechowuje.
Karola masz jeszcze szpinak now. Czy siejeszgo co roku.
popcorn 12:25, 11 sty 2016

Ewo,

w tym roku pasternak miałam pierwszy raz, korzenie oddałam Teściowej bo wyjeżdżaliśmy i nie wiedziałam co z nimi zrobić mam jeszcze, posieję wiosną bo miejsce mam (jeszcze.

Szpinak nowozelandzki miałam raz i do tej pory mam, trzeci rok? sam się rozsiewa. Pewnie dlatego że nie zawsze zdążę zebrać więc kwitnie i zawiązuje nasiona. W sumie smaczny, ale je się same liście, a łodygi-spore-kompostuję.

miałaś okrę? jakieś wskazówki?
margaretka3 12:32, 11 sty 2016

popcorn napisał(a)
Z tego wygląda że jeśli spróbuję, to posieję ją dopiero w połowie marca na parapet, a potem posadzę w osłoniętym miejscu i jak najcieplejszym. Wydaje się że u mnie wiatry jej nie służą - być może dlatego zrzucała liście? U mnie ciągle wieje

pod domem, od południa, między kulki buksowe, tam gdzie rosła brzoskwinia.

Wyczytałam tam, że lepiej nawet rosły te siane w kwietniu
Czyli lubi ciepło. No trzeba jeszcze raz spróbować i mocno ją przypilnować, a nuż się jednak uda
popcorn 12:33, 11 sty 2016

To może być to, ładnie rosła na parapecie a jak ją wystawiłam to nie rosła wcale. Chłód i wiatry... spróbujemy, lubię wyzwania
bacowa 12:36, 11 sty 2016

Okry nie miałam , nic nie wiem na jej temat . Szpinak też mam chyba 3 rok , rośnie wielgachny. Miałaś może buraki liściowe , mam ochotę je posiać.
margaretka3 12:38, 11 sty 2016

Karola, a skoro przywiozłaś okrę z Wietnamu... jak tam jest? Zacisznie czy wieje?
Zauważyłaś, że na zdjęciach na tamtym wątku tam gdzie okra była udana, to miała otoczenie innych roślin, czyli była osłonięta od wiatru.
margaretka3 12:38, 11 sty 2016

Buraki liściowe, Ewuś, siej, super są
popcorn 12:41, 11 sty 2016

Ewo, miałam, ale nie przerwałam i słabiutkie urosły, na tyle że nawet ich nie zabrałam. Coś na nie wlazło i je zacieniło do tego, więc nie było czego zbierać
Zamówiłam nasiona, spróbuję ponownie!

Gosia, na plantacji okry nie byłam, cholera wie. Może w szklarni ją hodują? Wtedy zacisznie, mimo iż większość upraw w górach bo klimat łagodniejszy. A szklarni sporo Może jakąś folię zakupię i okrę posadzę tam, obok pomidorów? Się okaże a jak nie, to osłonięte miejsce.. to pewnie klucz do sukcesu...
Kasya 13:39, 11 sty 2016

popcorn napisał(a)
Kasiu, widzę nie ja jedna szaleję

miłego!

Karola, napisz czy cos z tych warzyw juz uprawialas, wiem ze szpinak tak, a inne ?
dla mnie to wszystko bedzie pierwszy raz