Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 18:10, 12 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mała, drobna jestem.

Nacięcie do cm (zapytam jeszcze Ojca). I tak tniemy (stara dawna zasada)w 2 połowie marca.

Cytuję z opracowania pana Adama Fura:
"Cięcie grusz i typy koron

Tylko z pozoru jest ono trudniejsze od cięcia jabłoni. Wiele zasad jest identycznych, a różnice są ściśle związane z formą korony.

Korony kuliste czy szpalerowe są znane z przeszłości i obecnie rzadko stosowane.

Korony wrzecionowe dość często występują jeszcze w starszych nasadzeniach, a charakteryzują się szerszą rozpiętością pierwszego piętra i węższą górną częścią korony.

Korony osiowe także występują jeszcze w starszych nasadzeniach, a charakteryzują się jednakową rozpiętością pierwszego piętra i górnej części korony.

Korony sznurowe (fot. 4) stosowane w bardzo intensywnych nasadzeniach (nawet co 40 cm w rzędzie) nie mają wieloletnich gałęzi bocznych, a jedynie długopędy zakończone pąkiem kwiatowym.

Korony świecznikowe (fot. 5) są obecnie popularne i bardzo często wybierane przez sadowników. Każde drzewko ma 2 lub 3 przewodniki przywiązane do drutów wzdłuż jednej linii rzędu, a w I piętrze drzewka pozostawionych jest 4-6 pędów (zawsze skierowanych lekko ku górze), które przywiązuje się do drutów bocznych (tzw. stolik).

Korony mikado (fot. 6) to druga z obecnie stosowanych koron i jednocześnie najbardziej kosztowna. Pozwala jednak uzyskać najwyższe plony przy bardzo wysokiej jakości owoców. Ma 4 przewodniki, wyprowadzone na boki w kształcie litery V oraz 4-6 pędów przywiązanych do drutów bocznych i zawsze skierowanych lekko ku górze.

Korony drailing mają 3 przewodniki wyprowadzone na boki w kształcie litery V i 4-6 pędów przywiązanych do drutów bocznych i zawsze skierowanych lekko ku górze.

Korony beiling charakteryzują się dwoma przewodnikami wyprowadzonymi na boki w kształcie litery V i 4-6 pędami przywiązanymi do drutów bocznych i zawsze skierowanych lekko ku górze (drzewa, których korony będą prowadzone w tej formie, powinny być sadzone gęściej niż w przypadku koron mikado i świecznika).

Korony stolikowe tworzą jeden przewodnik i 4-6 pędów przywiązanych do drutów bocznych i zawsze skierowanych lekko ku górze.

Korony solenowe (solex-owe) są często stosowane przez sadowników francuskich.

Korony V tworzy się z gęsto sadzonych drzewek, które pod lekkim kątem przywiązywane są raz w jedną, raz w drugą stronę rzędu. Drzewka takie mają po 4-6 pędów przywiązanych do drutów bocznych i zawsze skierowanych lekko ku górze, czyli tworzą stolik i jeden przewodnik.
Termin i sposób cięcia grusz

Drzewka grusz powinny być zawsze przycinane w drugiej połowie marca. Korony wrzecionowe czy osiowe tnie się tak samo jak drzewka jabłoni, zarówno w okresie formowania koron, jak i w okresie owocowania. Stolik, czyli pierwsze piętro zawsze należy ciąć na tzw. „klik”. Bardzo ważne jest, aby te 4-6 pędów, które go tworzą były skierowane zawsze lekko ku górze. W przeciwnym przypadku, zamiast pąków kwiatowych, będą na nich wybijać długopędy o bardzo silnym wzroście, które będą zacieniać przewodnik w miejscu ich wyrastania i wówczas w tej jego części nie uzyska się żadnych wartościowych pędów, ani pąków kwiatowych. Na gałęziach tworzących stolik, zawsze należy też usuwać ich pędy boczne (dłuższe od jednoręcznego sekatora). Wycina się je na czopek o długości 6-8 mm. Wówczas jest szansa na uzyskanie jednorocznych długopędów (o długości 20-25 cm) zakończonych pąkiem kwiatowym, a w kolejnym sezonie będą na nich owoce. Po owocowaniu, w marcu następnego roku, należy je skrócić za pierwszym pąkiem liściowym.

Na przewodnikach koron stolikowych, świecznikowych, typu beiling, dreiling, mikado, sznurowych i V nigdy nie powinno się zostawiać gałęzi 2-, 3-, 4-letnich i starszych, gdyż skutkuje to mocnym zacienieniem części przewodnika i uniemożliwia wybijanie nowych pędów. Na przewodniku wymienionych typów koron mają prawo znajdować się tylko jednoroczne długopędy (o długości 20-25 cm) zakończone pąkiem kwiatowym. W kolejnym sezonie będą na nich owoce, a marcu następnego roku skraca się je za pierwszym pąkiem liściowym. Takie cięcie powoduje, że wybije na nim tylko jeden pęd, który nie musi konkurować z innymi o światło, osiąga długość 20-25 cm i kończy się pąkiem kwiatowym. W koronie grusz są to najbardziej cenne pędy. W kolejnym roku znowu będą na nich owoce. Dzięki takiemu cięciu światło słoneczne ma bardzo dobry dostęp do wnętrza koron, a więc co roku tworzy się w nich wiele pąków kwiatowych i uzyskuje się wysokie plony owoców bardzo dobrej jakości."

Trzeba umieć rozpoznać pędy z pakiem kwiatowym i to wszystko.

Haha wiem pszczolko jak wygladasz i tak twierdze ze jestes wielka teraz tym bardziej.musze wejsc na czas lektury na wyxszy poziom skupienia
Dziekuje ze Ci sie chcialalo.
Pszczelarnia 18:40, 12 maj 2016

Pasja, ot, co.
nawigatorka 19:28, 12 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Pasja, ot, co.
tu powinno byc ramie a nie ma
blyxa 19:30, 12 maj 2016

Nadgoniłam maj - dzielna ja

Tulipany piękne, bardzo piękne. Rabtata z rh też ładna - co to takie srebrne na ziemi?

Wgłębnik mnie powalił. Musze go odchorować Bo bardzo chciałam mieć coś takiego w ogrodzie, ale musiałam wykreślić z planów. Zaś Twój tak bardzo mi się podoba, że jak nic mi się przyśni! Piękny jest - spokojnie można by go wrzucić w jakieś ogrodnicze czasopismo. Niczym nie ustępuje publikowanym
nawigatorka 20:57, 12 maj 2016

blyxa napisał(a)
Nadgoniłam maj - dzielna ja

Tulipany piękne, bardzo piękne. Rabtata z rh też ładna - co to takie srebrne na ziemi?

Wgłębnik mnie powalił. Musze go odchorować Bo bardzo chciałam mieć coś takiego w ogrodzie, ale musiałam wykreślić z planów. Zaś Twój tak bardzo mi się podoba, że jak nic mi się przyśni! Piękny jest - spokojnie można by go wrzucić w jakieś ogrodnicze czasopismo. Niczym nie ustępuje publikowanym

Brawo Ty choc dzis dopiero 12 maja

Na ziemi pod cisami rosnie dywanik z trzmieliny fortuny emerald gariety.
Slowa o wglebniku mnie zaklopotaly.bardzo to mile.jeszcze tylko podloga...moze w czerwcu sie uda. Mas on tez bardzo cieszy.
A dlaczego Ty zrezygnowalas u siebie z niego?
siakowa 20:59, 12 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Siakowa, przyjedź i załóż mi jakiś system, proszę.
hihihi jak przyjade to zaloze a tak na powaznie to taka prowizorka zajmuje kilka godzin moze nawet 2 jak masz linie z kompensacja to nie musisz sie martwic ze na koncu lini woda niempoleci bo np za male cisnienie.
siakowa 21:00, 12 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
juz nie usuniesz zostaw prosze
nie chcialam smiecic a najsmieszniejsze jest to ze u Ciebei zaciagalam inf o nawadnianiu a Ty teraz moje zdjecia chcesz zostawiac
nawigatorka 21:02, 12 maj 2016

Chyba z malo ktorej rosliny sie tak nie ucieszylam jak z tych kwiatkow.juz myslalam ze nie beda chcialy u mnie rosnac a tu niespodzianka,sadzonki w przechowalniku.jesli zawilce nie ozyja jakos nagle dostana swoja rabatke

nawigatorka 21:03, 12 maj 2016

siakowa napisał(a)
nie chcialam smiecic a najsmieszniejsze jest to ze u Ciebei zaciagalam inf o nawadnianiu a Ty teraz moje zdjecia chcesz zostawiac

Pamietam jak o to pytalas ale ja nie laczylam nigdy zwyklego weza z linia ale faktycznie chyba mi sie to przyda.ale juz za rok nie unikniemy rozbudowy zaworow
nawigatorka 21:06, 12 maj 2016

Podusie lawendowo szalwiowe

.....tez Was ciagle odsyla do strony glownej przu ladowaniu zdjec? Coraz gorzej forum dziala