wiesz z tym terenem to jest niełatwe. czasem mamy po skosie krawężniki (głównie w pierwszej frontowej cześci ogrodu) bo tam teren pochyla się mocno. czesto udaje się ułozyc wg wgawitacyjnego poziomu ale wtedy cześć krawezników jest prawoie cała pod ziemia a cześc stoi prawie w powietrzu (wtedy daje bloczek betonowy w ziemi i dopiero na nim poziomuje i zabetonowyje krawężnik...szkoda gadać) a czasem robie schody to znaczy np. dwa krawęzniki w jakimś poziomie, następne o 5 cm niżej itd wg potrzeb.
kamieni we wgłębniku jest ok 20 cm. one pełnią taką role magazynatora wody. pod spodem to juz prawie wody gruntowe mamy mysll;ismy o wkopaniu rury drenarskiej w dno takiego slimaka całego, ale gdy wyliczylismy ile wody ona pomieści to uznalismy, że to bez sensu.
gdyby było zle jakieś 30 metrów od wgłębnika mamy studnie drenarska i tam moglibyśmy odprowadzić wode.ale sporobyłoby z tym roboty. zobaczymu jak sie wszystko sprawdzi.
moliniami sama się zaskoczyłam ale o dziwo M pryznał mi racje (a On nieprzemyslanych duzych zniam nie ma w zwyczaju czynić) i kilka osób których zdanie cenię...
a mi Pin pomaga bo pokazuje ze zawsze jest jakies wyjście
kurcze to z tymi krawężnikami niezle się nagimnastykujesz.. ale na łatwizne nie idziecie to będzie myślę oryginalnie gdy to wszystko skończysz. ja mam tez teren ze spadkiem ale chyba nie az tak bardzo i teraz żałuję trochę ze nie podzieliłam ogrodu na takie poziome strefy właśnie wytyczone krawęznikami/palisadami. takie ogromne schody by wyszły i byloby o wiele ciekawiej..no ale już trudno.
z wgłębnikiem będe podglądać z zaciekawieniem bo to jedyny argument (poza finansowym) mojego M aby wgłębnika nie robić :/
ale trakty zostaną tylko w śś coś innego myślisz?
pin pomaga ale ile tych wyjść jest
a wysoko masz wode. bo my tak. tez się tego balismy i słusznie ale uznalismy, że najwyżej wypompujemy wodę albo zrobimy odwodnienie.
nierówności terenu sa ciekawe ale bardzo trudne do opanowania niestety i duzo z nimi pracy.
śś zostają. trakt też (głupia nie jestem) co ciekawe pole też...tylko molinie...