Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 16:04, 28 gru 2016

Ewik napisał(a)
Podsumunowanie zajefajne czad po prostu )
dzieki buziaki. a ktoś jeszcze podsumawanie robi?
nawigatorka 16:05, 28 gru 2016

MirellaB napisał(a)

Ja nie Amelia tylko Mirella
wybacz Mirelko. odpowiadałam po kolei i mi się skrzyzowałyscie a Amelią
amelia_b 16:06, 28 gru 2016

nawigatorka napisał(a)
wybacz Mirelko. odpowiadałam po kolei i mi się skrzyzowałyscie a Amelią
nie zły by bym mix po takiej krzyżówce
nawigatorka 16:11, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)
Asia świetne podsumowanie motywujesz i dajesz wiarę że można
nasunęło mi sie pare pytań...jak wy to robicie że poziomy trzymacie przy nie równym terenie? we wgłębniku masz gline pod kamieniami, robiliscie coś z nią przed wysypaniem kamieniem aby woda wsiąkała? pole moliniowe jest pod znakiem zapytania?? zagięłaś mnie
poza tym jestem pełna podziwu za konsekwencję bo ja to powinnam mieć zablokowany pinterest bo co zaplanuję to znowu co innego zobaczę i juz mam zagwostkę
najwięcej wiary to daje sobie

wiesz z tym terenem to jest niełatwe. czasem mamy po skosie krawężniki (głównie w pierwszej frontowej cześci ogrodu) bo tam teren pochyla się mocno. czesto udaje się ułozyc wg wgawitacyjnego poziomu ale wtedy cześć krawezników jest prawoie cała pod ziemia a cześc stoi prawie w powietrzu (wtedy daje bloczek betonowy w ziemi i dopiero na nim poziomuje i zabetonowyje krawężnik...szkoda gadać) a czasem robie schody to znaczy np. dwa krawęzniki w jakimś poziomie, następne o 5 cm niżej itd wg potrzeb.

kamieni we wgłębniku jest ok 20 cm. one pełnią taką role magazynatora wody. pod spodem to juz prawie wody gruntowe mamy mysll;ismy o wkopaniu rury drenarskiej w dno takiego slimaka całego, ale gdy wyliczylismy ile wody ona pomieści to uznalismy, że to bez sensu.

gdyby było zle jakieś 30 metrów od wgłębnika mamy studnie drenarska i tam moglibyśmy odprowadzić wode.ale sporobyłoby z tym roboty. zobaczymu jak sie wszystko sprawdzi.

moliniami sama się zaskoczyłam ale o dziwo M pryznał mi racje (a On nieprzemyslanych duzych zniam nie ma w zwyczaju czynić) i kilka osób których zdanie cenię...

a mi Pin pomaga bo pokazuje ze zawsze jest jakies wyjście
nawigatorka 16:11, 28 gru 2016

amelia_b napisał(a)
nie zły by bym mix po takiej krzyżówce
strach się bac
amelia_b 16:14, 28 gru 2016

A to co z moliniami teraz bo zglupiałam już całkiem?
anna_t 16:23, 28 gru 2016

nawigatorka napisał(a)
najwięcej wiary to daje sobie

wiesz z tym terenem to jest niełatwe. czasem mamy po skosie krawężniki (głównie w pierwszej frontowej cześci ogrodu) bo tam teren pochyla się mocno. czesto udaje się ułozyc wg wgawitacyjnego poziomu ale wtedy cześć krawezników jest prawoie cała pod ziemia a cześc stoi prawie w powietrzu (wtedy daje bloczek betonowy w ziemi i dopiero na nim poziomuje i zabetonowyje krawężnik...szkoda gadać) a czasem robie schody to znaczy np. dwa krawęzniki w jakimś poziomie, następne o 5 cm niżej itd wg potrzeb.

kamieni we wgłębniku jest ok 20 cm. one pełnią taką role magazynatora wody. pod spodem to juz prawie wody gruntowe mamy mysll;ismy o wkopaniu rury drenarskiej w dno takiego slimaka całego, ale gdy wyliczylismy ile wody ona pomieści to uznalismy, że to bez sensu.

gdyby było zle jakieś 30 metrów od wgłębnika mamy studnie drenarska i tam moglibyśmy odprowadzić wode.ale sporobyłoby z tym roboty. zobaczymu jak sie wszystko sprawdzi.

moliniami sama się zaskoczyłam ale o dziwo M pryznał mi racje (a On nieprzemyslanych duzych zniam nie ma w zwyczaju czynić) i kilka osób których zdanie cenię...

a mi Pin pomaga bo pokazuje ze zawsze jest jakies wyjście

kurcze to z tymi krawężnikami niezle się nagimnastykujesz.. ale na łatwizne nie idziecie to będzie myślę oryginalnie gdy to wszystko skończysz. ja mam tez teren ze spadkiem ale chyba nie az tak bardzo i teraz żałuję trochę ze nie podzieliłam ogrodu na takie poziome strefy właśnie wytyczone krawęznikami/palisadami. takie ogromne schody by wyszły i byloby o wiele ciekawiej..no ale już trudno.
z wgłębnikiem będe podglądać z zaciekawieniem bo to jedyny argument (poza finansowym) mojego M aby wgłębnika nie robić :/
ale trakty zostaną tylko w śś coś innego myślisz?
pin pomaga ale ile tych wyjść jest
nawigatorka 17:06, 28 gru 2016

amelia_b napisał(a)
A to co z moliniami teraz bo zglupiałam już całkiem?
a co chcesz trochę chyba mam jakieś...hmmm...200 za duzo
amelia_b 17:08, 28 gru 2016

A która ty masz? Myślę koncepcja ci się zmieniła?
nawigatorka 17:19, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)

kurcze to z tymi krawężnikami niezle się nagimnastykujesz.. ale na łatwizne nie idziecie to będzie myślę oryginalnie gdy to wszystko skończysz. ja mam tez teren ze spadkiem ale chyba nie az tak bardzo i teraz żałuję trochę ze nie podzieliłam ogrodu na takie poziome strefy właśnie wytyczone krawęznikami/palisadami. takie ogromne schody by wyszły i byloby o wiele ciekawiej..no ale już trudno.
z wgłębnikiem będe podglądać z zaciekawieniem bo to jedyny argument (poza finansowym) mojego M aby wgłębnika nie robić :/
ale trakty zostaną tylko w śś coś innego myślisz?
pin pomaga ale ile tych wyjść jest

a wysoko masz wode. bo my tak. tez się tego balismy i słusznie ale uznalismy, że najwyżej wypompujemy wodę albo zrobimy odwodnienie.
nierówności terenu sa ciekawe ale bardzo trudne do opanowania niestety i duzo z nimi pracy.
śś zostają. trakt też (głupia nie jestem) co ciekawe pole też...tylko molinie...