Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 14:15, 29 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Asia, podziwiam zapał, chęci, pomysłowość, wykonanie.
Piękny ogród tworzycie. Tym bardziej podziwiam, bo macie wyjątkową architekturę w ogrodzie (za którą nie za bardzo przepadam chyba), "przyrodę nieożywioną" w ogrodzie: wgłębnik, pergola, koryta, poidełko, ściany domku - wszystko jakoś ożywia u Was.

Piękna fotorelacja z pomyślnego 2016 roku. Życzę Wam takiej samej w 2017!

I proszę powiedz mi, co u mnie miałaś na myśli - jakoś nie mogę zrozumieć tego sądu? Sadu? Po co on, w jakim kontekście?

Pieknie ewo dziękuje. juz kiedys chyba poisałam, że pochwaly z twoich ust ciesza tym bardziej, że nasze ogrody tak rózne. powoli wychodziny z elementów architektury i przechodzimy do roslin

Zytczenia trafne i potrzebne. ściskam za nie.
a o sadzie napisze na priv
nawigatorka 14:21, 29 gru 2016

AgataP napisał(a)
Asia nie odpowiedziałaś czemu rezygnujesz z molinii? a może tylko ED zamieniasz na inną odmianę ?
Podpytuję, bo w planach miałam obsadzić m.variegatą większą plamą, pod drzewami. Wkurza mnie wywijanie kosiarką między nimi i wybór padł na variegatę, bo najniższa ze wszystkich.
Mam jeszcze na liście rezerwowej kostrzewę Maire`a lub imperatę zieloną.
I teraz się zastanawiam dlaczego rezygnujesz, czy problem jest wizualny czy coś innego wchodzi w grę. Może masz jakieś spostrzeżenia? bo przy ilości 200 szt można coś już powiedzieć o masowym nasadzeniu

nie napisałam bo się trochę boje poruszyc ten temat
nie wszyscy będą zadowoleni co oczywiście nie ma dla decyzji większego znaczenia ale na pewno mysli mi poplącze

Zatem:

Molinia ed po mojej krótkiej obserwacji jako roslina jest ok.
sztywna czy deszcz czy ścieg, wczesnie doś zakwita, piękna miedziana jesienią, oszroniona zimą...ale

no właśnie wybierając ja kierowałam się między innymi jej wysokością. źródła różnie podają ale powinna miec docelowo 1,2 metr. i nawet moja młoda sięga tej wysokośći. tyle że tak wysokie są same kwiaty. liście sa znacznie niższe. i doceloiwo będa miały max 30 cm.
na moich połaciach i sporych odleglościach z jakich patrzy się na te trawy - molini wogóle nie widać... myslałąm jeszcze o molini KF ale ta znów chyba za wysoka do ŚŚ

i teraz druga częśc: na co się zdecydowałam?
z uwagi na wczesne ruszanie, szybki wzrost i kwitnienie, szybka mozliwość podziału...trzcinnik KF.

wiem wiem rdza. pozostaje mi oprysk. wykładać sie nie powinien bo gliny nie mam. co

ufff powiedziałąm jak na spowiedzi
amelia_b 14:36, 29 gru 2016

a przy moich umberkach molinia będzie idealna he he i ciesze się że się nie wygadałam od wczoraj
AgataP 14:56, 29 gru 2016

nawigatorka napisał(a)

nie napisałam bo się trochę boje poruszyc ten temat
nie wszyscy będą zadowoleni co oczywiście nie ma dla decyzji większego znaczenia ale na pewno mysli mi poplącze

Zatem:

Molinia ed po mojej krótkiej obserwacji jako roslina jest ok.
sztywna czy deszcz czy ścieg, wczesnie doś zakwita, piękna miedziana jesienią, oszroniona zimą...ale

no właśnie wybierając ja kierowałam się między innymi jej wysokością. źródła różnie podają ale powinna miec docelowo 1,2 metr. i nawet moja młoda sięga tej wysokośći. tyle że tak wysokie są same kwiaty. liście sa znacznie niższe. i doceloiwo będa miały max 30 cm.
na moich połaciach i sporych odleglościach z jakich patrzy się na te trawy - molini wogóle nie widać... myslałąm jeszcze o molini KF ale ta znów chyba za wysoka do ŚŚ

i teraz druga częśc: na co się zdecydowałam?
z uwagi na wczesne ruszanie, szybki wzrost i kwitnienie, szybka mozliwość podziału...trzcinnik KF.

wiem wiem rdza. pozostaje mi oprysk. wykładać sie nie powinien bo gliny nie mam. co

ufff powiedziałąm jak na spowiedzi

No widzisz i teraz wiem już wszystko, co doświadczenie to doświadczenie

Ja wybrałam variegatę bo jest niska i bardzo spodobała mi się w Malborku gdzie całe skwery były nią obsadzone. Nie były tam podlewane i pięknie wyglądały. Liczę więc że u mnie się sprawdzi i wytrzyma okresowo suszę.

KF piękny - najbardziej znane widoki to KF i Rhus czyli sumak u Piet`a,
z Amelanchier możesz uzyskać podobne widoki, rdzą bym się nie przejmowała, w takiej masie nie zauważysz tego Oprysk wiosenny też pomoże.
Z doświadczenia w tym roku to mogę napisać - gdy zauważyłam rdzę na Trzcinniku Overdam od razu zrobiłam oprysk, listki z rdzą zostały, ale potem rosły już ładne. Mam też KF, a przed domem posadziłam Eldorado.
Ten ostatni rośnie jak na drożdżach

Pod rozwagę masz jeszcze prosa w różnych odmianach, trzcinnika brachytricha, Sorghastrum nutans 'Indian Steel' , pięknie wygląda też pennisetum spathiolatum, ale raczej u nas łatwo się nie dostanie

https://uk.pinterest.com/pin/93520129739628451/

Ostatnio przeglądałam sobie Meadow by Design - jest się czym zachwycać.
Na Pinie tak samo ciekawa jestem czy zatwierdzisz wybór KF

nawigatorka 15:18, 29 gru 2016

amelia_b napisał(a)
a przy moich umberkach molinia będzie idealna he he i ciesze się że się nie wygadałam od wczoraj
widzisz a niektórzy wtajemniczeni milcza od jesieni
nawigatorka 15:24, 29 gru 2016

AgataP napisał(a)

No widzisz i teraz wiem już wszystko, co doświadczenie to doświadczenie

Ja wybrałam variegatę bo jest niska i bardzo spodobała mi się w Malborku gdzie całe skwery były nią obsadzone. Nie były tam podlewane i pięknie wyglądały. Liczę więc że u mnie się sprawdzi i wytrzyma okresowo suszę.

KF piękny - najbardziej znane widoki to KF i Rhus czyli sumak u Piet`a,
z Amelanchier możesz uzyskać podobne widoki, rdzą bym się nie przejmowała, w takiej masie nie zauważysz tego Oprysk wiosenny też pomoże.
Z doświadczenia w tym roku to mogę napisać - gdy zauważyłam rdzę na Trzcinniku Overdam od razu zrobiłam oprysk, listki z rdzą zostały, ale potem rosły już ładne. Mam też KF, a przed domem posadziłam Eldorado.
Ten ostatni rośnie jak na drożdżach

Pod rozwagę masz jeszcze prosa w różnych odmianach, trzcinnika brachytricha, Sorghastrum nutans 'Indian Steel' , pięknie wygląda też pennisetum spathiolatum, ale raczej u nas łatwo się nie dostanie

https://uk.pinterest.com/pin/93520129739628451/

Ostatnio przeglądałam sobie Meadow by Design - jest się czym zachwycać.
Na Pinie tak samo ciekawa jestem czy zatwierdzisz wybór KF

troche trzcinnika mam i takie same mam obserwacje - po jednorazowym oprysku chore liście stały się jakby suche a nowe były zupełanie zdrowe.
proso z tego co wiem pózniej startuje i by się nie pokładało należałoby je przed kwitnieniem przyciąc. słyszałm, że to się sprawdza. ale u mnie za duzo tego by ciać dwa razy w sezonie. to pennisetum tez piekne ale chyba zbyt kępowe
trzcinnika widuje często w aranżacjach miejskich i zawsze zachwuca. to dowód na jego wytrzymałośc na cięzkie warunki. a takie rosliny lubimy
amelia_b 16:08, 29 gru 2016

nawigatorka napisał(a)
widzisz a niektórzy wtajemniczeni milcza od jesieni
Madzenka 21:06, 29 gru 2016

Zostałaś rozgrżeszona
nawigatorka 21:36, 29 gru 2016

Madzenka napisał(a)
Zostałaś rozgrżeszona
a pokuta?
nawigatorka 21:38, 29 gru 2016

hmmm jednak mam poczucie zawodu. przygotowana byłam na dyskusje,pytania, watpliwości dziesiatki podpowiedzi i innych pomysłów a tu cisza...to przez te święta? czy nudny temat traw? eh zastaje mi czekac do wiosny
jakby ktos miała nadwyzki trzcinnika to wiecie