Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

beata_m 16:55, 01 sty 2017

nawigatorka napisał(a)
tak eMa.jedt spawane.kazdy bok to blachą o grubości 5 mm wysoka chyba na 30 i długą na 150.bsrd,o duże i bardzo ciężkie.dodatkoeo w narożnikach dospawane cztery pręty gdzieś o długości 30 cm tak by palenisko było zakotwione w ziemi idzie nie ruszyło.teraz w środku wyłożone jest jeszcze płytkami chodnikowych więc dodatkowo jest unieruchomione

no właśnie, bo mój eM jak czasem nie chce mu się robić to mi wciska nie da się super robota!

Asiu źle wcześniej zacytowałam, wcześniej jeszcze było komplementosów troszku i pytanie o donice:

Hej Asiu fantastycznie oglądało się, efekt Waszej ciężkiej pracy macie klase Kochani!!!!

i tak przeglądając nasuneły mi się pytania właśnie działamy z eM-em nad naszą donicą przytarasową na niewielkiej skarpce, od strony trawnika wychodzi mi jej wysokość w okolicach 80cm i niewielki pasek do zagospodarowania 30-40 cm, powiedz mi proszę jaką wysokość ma Twoja donica z poniższego zdjecia i którą molinie testujesz tutaj?
nawigatorka 17:57, 01 sty 2017

Ewik napisał(a)
Przeczytałam waszą dyskusję o moliniach i rzeczywiście ED ma niskie listki, Molinia KF jest wyższa i dorodniejsza .
Do zeszłego sezonu byłam bardzo zadowolona z molin, nawet dokupiłam ale w tym sezonie wszystkie bez wyjątku latem zachwycały, jesienią też ale potem im więcej deszczu tym gorzej , do tego ciągłe wiatry, garść mokrego śniegu i prawie wszystkie wyległy i sie rozniosły po ogrodzie , wiekszość ścięłam , zresztą rozplenice też .
Z przodu domu większość przesadzam na murek , zobaczymy .
Trzcinnika KF mam i lubię ale bardziej Overdam .
Myślałaś może o trzcinniku krótowłosym ? Same liście ma wyższe i lekko rozłożyste , tylko póżniej zakwita .

Ed u mnie się nie kładzie ale wyższe a takich szukam już by się kladly.
Overdam odpada bo paskowany.
A masz krótkowłose go? Kiedyś o nim myślałam na inną rabate. Jakie wysokie ma same liscie? Beti mi kiedyś pisała...
nawigatorka 17:59, 01 sty 2017

beata_m napisał(a)

no właśnie, bo mój eM jak czasem nie chce mu się robić to mi wciska nie da się super robota!

Asiu źle wcześniej zacytowałam, wcześniej jeszcze było komplementosów troszku i pytanie o donice:

Hej Asiu fantastycznie oglądało się, efekt Waszej ciężkiej pracy macie klase Kochani!!!!

i tak przeglądając nasuneły mi się pytania właśnie działamy z eM-em nad naszą donicą przytarasową na niewielkiej skarpce, od strony trawnika wychodzi mi jej wysokość w okolicach 80cm i niewielki pasek do zagospodarowania 30-40 cm, powiedz mi proszę jaką wysokość ma Twoja donica z poniższego zdjecia i którą molinie testujesz tutaj?
nie daj się
Dziękuję za te słowa.Każdy lubi takie słyszeć
Ten muek ma tak od 1,1 do 1,5 cm.zaleznie od końca.
Tam na dole rośnie ed właśnie.na górze Murka runianka.ale wiesz że donic u nas dostatek

Ps pamiętaj by donica miała kontakt z ziemi czyli by nie miała dna
Sebek 18:16, 01 sty 2017

nawigatorka napisał(a)

Ed u mnie się nie kładzie ale wyższe a takich szukam już by się kladly.
Overdam odpada bo paskowany.
A masz krótkowłose go? Kiedyś o nim myślałam na inną rabate. Jakie wysokie ma same liscie? Beti mi kiedyś pisała...

Irena Miłek ma -wyglądał u niej świetnie, nawet podczas suszy.
anna_t 19:11, 01 sty 2017

nawigatorka napisał(a)

to jaką odmiane masz na myśli?

czysty gatunek, bezodmianowy
nawigatorka 19:44, 01 sty 2017

Sebek napisał(a)

Irena Miłek ma -wyglądał u niej świetnie, nawet podczas suszy.
a może drogę wskazesz jakimś linkiem
nawigatorka 19:46, 01 sty 2017

anna_t napisał(a)

czysty gatunek, bezodmianowy
aaaa.Kiedyś Magnoli wstawiła fotki właśnie tej molini w naturze.myslalam wtedy o niej ale ona podobno bardzo nieporządek jest....Muszę gdzieś znaleźć tę rozmowę...

Edit znalazłam.Marta pisała że jest niższa od ed i zmienna w wyglądzie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=686
nawigatorka 19:59, 01 sty 2017

A czy trzcinnik krótkowłosy łapie rdzę?
Pokłada się od wilgoci albo śniegu?
I może ktoś pomoże jak wygląda teraz
amelia_b 20:00, 01 sty 2017

Widzę temat drążycie dalej, cofam się bom nie w temacie już a chetnie bym coś ciekawego poczytała
Madzenka 20:29, 01 sty 2017

To może roplenice? One sa niezawodne ...poza wymarzaniem...