Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

AngelikaX 14:45, 23 lip 2018

Natomiast co do rdzy, to i mnie się wydawało, że tylko estetycznie szkodzi roślinom, przez co nie przywiązywałam większej wagi do moich beatlesów, aż do wiosny jak połowa nie ruszyła, zgłębiłam temat i wyczytałam w necie, że rdza prowadzi do uśmiercenia roślin.
Makao_J 15:15, 23 lip 2018

No to mnie nastraszyłyście tą rdzą. Muszę sprawdzić czy w przyszłym roku znowu pojawi się na carexach.
leon60 15:42, 23 lip 2018

mirela napisał(a)

Czy molinie tez tak czesto łapią rdzę ? Chciałam je własnie na molinie wymienić

U mnie gęsto posadzona molinia Karl Foerster raz łapie raz nie ale jeden oprysk w sezonie wystarczył.
Na niższych odmianach nie miałam nigdy rdzy.
ivo 18:46, 23 lip 2018

mirela napisał(a)
topsin, i jeszcze jeden - z innej grupy działający (musiałabym sprawdzić nazwę). Początkowo oki, potem pojedyncze sztuki, ale jak przyszły te opady (przeszło tydzień) to masakra. Łącznie zrobiłam 5 oprysków. Może i by się dało to zatrzymać, ale musiałabym ze dwa razy w miesiącu co najmniej robić oprysk. A to mi się średnio podoba. Nie chcę takiej rośliny. Pan Smal powiedział, ze mają u mnie za wilgotno, i zbyt gliniasta glebę. Do tego zboża - i cała zagadka sześcioletniej moje walki.
W sumie w tym roku przesadzone były do nowej gleby, gdzie bardziej sucho - myślałam, ze tutaj dadzą radę. Ale niestety zaprzepasciły ostatnią szansę (choć sa śliczne).

Moje wyglądają dużo gorzej i jakoś jak narazie nie przychodzi mi do głowy się ich pozbywać.
ivo 19:01, 23 lip 2018

Doczytałam o tej rdzy i będę pryskac ratować co się da bo z roku na rok coraz gorzej jest.
Kasya 19:23, 23 lip 2018

nawigatorka napisał(a)
mamy płytki o tutaj

O no właśnie...a bo masz pod spodem ?
nawigatorka 19:44, 23 lip 2018

mirela napisał(a)
topsin, i jeszcze jeden - z innej grupy działający (musiałabym sprawdzić nazwę). Początkowo oki, potem pojedyncze sztuki, ale jak przyszły te opady (przeszło tydzień) to masakra. Łącznie zrobiłam 5 oprysków. Może i by się dało to zatrzymać, ale musiałabym ze dwa razy w miesiącu co najmniej robić oprysk. A to mi się średnio podoba. Nie chcę takiej rośliny. Pan Smal powiedział, ze mają u mnie za wilgotno, i zbyt gliniasta glebę. Do tego zboża - i cała zagadka sześcioletniej moje walki.
W sumie w tym roku przesadzone były do nowej gleby, gdzie bardziej sucho - myślałam, ze tutaj dadzą radę. Ale niestety zaprzepasciły ostatnią szansę (choć sa śliczne).

Szczerze to ja bym powiedziała ze ta rdza to prawie rządzą serio takiej to u siebie nawet nie zauważam.
nawigatorka 19:46, 23 lip 2018

AngelikaX napisał(a)

Serio serio

A to muszę zanotować, bo boska jest
I co robisz ze swoimi wysadzasz do ogrodu?

ps. Konewki idealnie wpasowane pod "donice" z hostami

I tu cię zaskoczę: stoją tak cala zimę. Nie dołuje ich nawet. I im to wogole nie szkodzi.
Konewki starocie ale je lubie. Jak to ocynk
nawigatorka 19:47, 23 lip 2018

AngelikaX napisał(a)
Natomiast co do rdzy, to i mnie się wydawało, że tylko estetycznie szkodzi roślinom, przez co nie przywiązywałam większej wagi do moich beatlesów, aż do wiosny jak połowa nie ruszyła, zgłębiłam temat i wyczytałam w necie, że rdza prowadzi do uśmiercenia roślin.
silna pewnie tak. Ale taka na pojedynczych lisciach raczej nie spowalnia rosliny
nawigatorka 19:47, 23 lip 2018

Makao_J napisał(a)
No to mnie nastraszyłyście tą rdzą. Muszę sprawdzić czy w przyszłym roku znowu pojawi się na carexach.
a to ciekawe ze na Carexach tez jest.