Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 19:49, 23 lip 2018

leon60 napisał(a)

U mnie gęsto posadzona molinia Karl Foerster raz łapie raz nie ale jeden oprysk w sezonie wystarczył.
Na niższych odmianach nie miałam nigdy rdzy.
a ja mam na trzcinnikach wiadomo ale jakos mi to nie przeszkadza az tak. Trzeba pryskać wiadomo i przy trawach wysokich na 2 metry i rabacie głębokiej na 4,5 M to trochę wymagające ale wole chyba to niż cięcie bukszpanow
nawigatorka 19:50, 23 lip 2018

ivo napisał(a)

Moje wyglądają dużo gorzej i jakoś jak narazie nie przychodzi mi do głowy się ich pozbywać.
tez uwazam ze to całkiem spoko stan
nawigatorka 19:50, 23 lip 2018

ivo napisał(a)
Doczytałam o tej rdzy i będę pryskac ratować co się da bo z roku na rok coraz gorzej jest.
az dziwne No to w sumie bardzo suchy rok
nawigatorka 19:52, 23 lip 2018

Kasya napisał(a)

O no właśnie...a bo masz pod spodem ?
pod samymi płytami piach. Pod kamieniem chyba tez. Najpierw rósł tam karmnik ale gdy wymienialiśmy go na kamień chyba trochę czarnej ziemi wybieraliśmy i sypalismy piach. Ale płyty były starannie dobijane przez eMa i są dzieki temu stabilne
Kasya 05:30, 24 lip 2018

nawigatorka napisał(a)
pod samymi płytami piach. Pod kamieniem chyba tez. Najpierw rósł tam karmnik ale gdy wymienialiśmy go na kamień chyba trochę czarnej ziemi wybieraliśmy i sypalismy piach. Ale płyty były starannie dobijane przez eMa i są dzieki temu stabilne

I żadnej włókniny nie ma ? Chwasty nie rosną ?
mirela 08:04, 24 lip 2018

ivo napisał(a)

Moje wyglądają dużo gorzej i jakoś jak narazie nie przychodzi mi do głowy się ich pozbywać.

moje obecnie leżą. Walczę szósty rok. Co roku gorzej. Fotki są sprzed tygodnia ciągłych opadów - może uda mi się pstryknąć coś bieżącego.
Uwierzcie mi, te rdzawe liście zupełnie nie są estetyczne. Jasne, z daleka widać piękne kwiatostany ale jak się podejdzie bliżej to jest jakaś masakra.
Początkowo zlewałam, potem pryskałam, w zeszłym roku przesadziłam w suche miejsce .... z roku na rok wygląda to gorzej. A to jest przedogródek - nie chcę tam takich zasyfiałych roślin .
nawigatorka 08:28, 24 lip 2018

Kasya napisał(a)

I żadnej włókniny nie ma ? Chwasty nie rosną ?
nie nie ma. Wyraziłaby w takich wąskich paskach
nawigatorka 08:30, 24 lip 2018

mirela napisał(a)

moje obecnie leżą. Walczę szósty rok. Co roku gorzej. Fotki są sprzed tygodnia ciągłych opadów - może uda mi się pstryknąć coś bieżącego.
Uwierzcie mi, te rdzawe liście zupełnie nie są estetyczne. Jasne, z daleka widać piękne kwiatostany ale jak się podejdzie bliżej to jest jakaś masakra.
Początkowo zlewałam, potem pryskałam, w zeszłym roku przesadziłam w suche miejsce .... z roku na rok wygląda to gorzej. A to jest przedogródek - nie chcę tam takich zasyfiałych roślin .
u mnie tez miejscami jest dość wilgotno. Pola mam wszędzie co widać na fotkach z góry. Ciekawe dlaczego Twoje takie kapryśne
mirela 08:48, 24 lip 2018

nawigatorka napisał(a)
u mnie tez miejscami jest dość wilgotno. Pola mam wszędzie co widać na fotkach z góry. Ciekawe dlaczego Twoje takie kapryśne

ja mam raczej glinę. I to wszędzie niemal. Myślę, że jak raz załapią to potem ciężko się pozbyć.
Zostawiam kilka krzaków na takim "wale", na podwyższeniu, tam większy przewiew - zobaczę w przyszłym roku. Ale tych z przodu się pozbywam .
Cytat Mazana:
" Mirela

Jeżeli w pobliżu rośnie jęczmień czy owies rdza koronowa będzie stałym gościem - nie powiem domownikiem, gdyż na domownika awansować może jeśli będzie miała żywiciela pośredniego, tzn szakłaka bądź kruszynę. Podobnie rzecz ma się z rdzą zbożową na trawach, której żywicielem pośrednim jest berberys zwyczajny."
Cytat pana Smala: " Te trzciniczki maja u Pani za duzo wilgocialbo zby gliniasta ziemię,
molinie arundinacea będa dobrym zamiennikiem bo one potrzebuja więcej
wilgoci Wyzsze odmiany to Karl foester, Kordoba, Windspiele..."
nawigatorka 08:59, 24 lip 2018

mirela napisał(a)

ja mam raczej glinę. I to wszędzie niemal. Myślę, że jak raz załapią to potem ciężko się pozbyć.
Zostawiam kilka krzaków na takim "wale", na podwyższeniu, tam większy przewiew - zobaczę w przyszłym roku. Ale tych z przodu się pozbywam .
Cytat Mazana:
" Mirela

Jeżeli w pobliżu rośnie jęczmień czy owies rdza koronowa będzie stałym gościem - nie powiem domownikiem, gdyż na domownika awansować może jeśli będzie miała żywiciela pośredniego, tzn szakłaka bądź kruszynę. Podobnie rzecz ma się z rdzą zbożową na trawach, której żywicielem pośrednim jest berberys zwyczajny."
Cytat pana Smala: " Te trzciniczki maja u Pani za duzo wilgocialbo zby gliniasta ziemię,
molinie arundinacea będa dobrym zamiennikiem bo one potrzebuja więcej
wilgoci Wyzsze odmiany to Karl foester, Kordoba, Windspiele..."
znam to pochodzenie rdzy i spełniam wszystkie warunki