Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Ensata 07:53, 10 kwi 2015

Fajny ten żagiel, chciałam szary, ale niestety nigdzie nie było
nawigatorka 10:06, 10 kwi 2015

Ensata napisał(a)
Fajny ten żagiel, chciałam szary, ale niestety nigdzie nie było

Ja też się naszukalam bo myślałam jeszcze o białym ale one zazwyczaj są kremowe a nie białe.
nawigatorka 10:07, 10 kwi 2015

jalos napisał(a)
Dzięki za odpowiedź. Myślę w jaki sposób zadaszyć moją pergolę, która powstanie wkrótce.
Bałam się tylko, że wiatr może spowodować, że mój żagiel odfrunie razem z pergolą.
Przy okazji potrzebuję małej porady w sprawie drzew, zajrzysz do mnie? (wieczorem wstawię plan z wrysowanymi rabatami wg Twojej koncepcji - teraz spadam do pracy)

Solidne mocowanie i będzie ok.wpadnę wieczorem do Ciebie
Mysza 14:51, 10 kwi 2015

Też by mi się przydał taki żagielFajny pomysł, tylko mój taras jest 5,5 na 7,5 myślicie, że coś bym do siebie znalazła??Pewnie nie musiałby być na całości, ale mocowanie by było, hm.muszę pomysleć
nawigatorka 15:29, 10 kwi 2015

Mysza napisał(a)
Też by mi się przydał taki żagielFajny pomysł, tylko mój taras jest 5,5 na 7,5 myślicie, że coś bym do siebie znalazła??Pewnie nie musiałby być na całości, ale mocowanie by było, hm.muszę pomysleć

Mój taras ma jakieś 4,5 x 3,5 m.dobrym rozwiązaniem są tez dwa trójkąty albo trójkąt i kwadrat bo łatwiej wtedy nimi manewrować by o każdej porze dnia dawały cień. Ale wtedy więcej miejsc przytwierdzenia.
nawigatorka 21:36, 10 kwi 2015

Powoli czas rozliczać plan tygodniowy

1. Wykopanie ok 80m rowka dla kostki granitowej na obrzeże żywopłot - Wykopane

2. Posadzeniem miskantów Ml przed ekranem z cisa (to wymaga wymagaleria wymiany ziemi dla nich) - ziemia wymieniona, miscanty posadzone

3. Odchwaszczenie pod serbami - chwastów chwilowo brak

4. Zrobienie gabionu/ławki - w połowie drogi - jutro dalsze prace

5. Koszenie trawy (M) - jutro

6. Zakup kostek granitowych - już ułożone dzięki M

7. Przesadzanie siewek werbeny - już nawet urosły

8. Może pocięcie części bukszpanów - chyba nawet wszystko pocięłam - w tym roku bardzo symbolicznie - kule itp jedynie miały drobną korektę - pozwolę im teraz troche podrosnąć by zarosło co brakuje; jedynie młode obwódki bardziej przycięłam.

9. Może zakup i posadzenie błyszczy pod lipami - juz byłam w szkółce ale chwilowo brak bluszczu - maja byc za ok 2 tygodnie.

Nie myślałam, że uda się tyle zrobić ale nie powiem - czułam presję forum

Międzyczasie okazało się, że wierzby, które mam na końcu działki po ostatnich wiatrach zaczęły pekać i zastanawiamy się czy podciąć im korony by je odciążyć czy wyciąć zupełnie może do nowoczesnego ogrodu nie pasują ale dawały sporo cienia i schronienie wielu ptakom. Ale bezpieczeństwo ważniejsze. jeszcze myślimy.

jutro pewnie jakieś fotki.
katiaxx 21:40, 10 kwi 2015

nawigatorka napisał(a)
Powoli czas rozliczać plan tygodniowy

1. Wykopanie ok 80m rowka dla kostki granitowej na obrzeże żywopłot - Wykopane

2. Posadzeniem miskantów Ml przed ekranem z cisa (to wymaga wymagaleria wymiany ziemi dla nich) - ziemia wymieniona, miscanty posadzone

3. Odchwaszczenie pod serbami - chwastów chwilowo brak

4. Zrobienie gabionu/ławki - w połowie drogi - jutro dalsze prace

5. Koszenie trawy (M) - jutro

6. Zakup kostek granitowych - już ułożone dzięki M

7. Przesadzanie siewek werbeny - już nawet urosły

8. Może pocięcie części bukszpanów - chyba nawet wszystko pocięłam - w tym roku bardzo symbolicznie - kule itp jedynie miały drobną korektę - pozwolę im teraz troche podrosnąć by zarosło co brakuje; jedynie młode obwódki bardziej przycięłam.

9. Może zakup i posadzenie błyszczy pod lipami - juz byłam w szkółce ale chwilowo brak bluszczu - maja byc za ok 2 tygodnie.

Nie myślałam, że uda się tyle zrobić ale nie powiem - czułam presję forum

Międzyczasie okazało się, że wierzby, które mam na końcu działki po ostatnich wiatrach zaczęły pekać i zastanawiamy się czy podciąć im korony by je odciążyć czy wyciąć zupełnie może do nowoczesnego ogrodu nie pasują ale dawały sporo cienia i schronienie wielu ptakom. Ale bezpieczeństwo ważniejsze. jeszcze myślimy.

jutro pewnie jakieś fotki.

ja tez swje odhaczyłam za wyjątkiem 4 poletek co udało mi się częściowo ale jest jeszcze jutro ale w tym jestem usprawiedliwiona bo się usprawiedliwiłam
Madzenka 22:30, 10 kwi 2015

Świetnie sie czyta relację z takich wykonanych prac.
Zapodasz na prive namiary na żagiel? Bo jutro może zgwałcę stolarza aby mi wymiar pod pergolę pobrał więc się przygotowuję
katiaxx 22:48, 10 kwi 2015

Madzenka napisał(a)
Świetnie sie czyta relację z takich wykonanych prac.
Zapodasz na prive namiary na żagiel? Bo jutro może zgwałcę stolarza aby mi wymiar pod pergolę pobrał więc się przygotowuję

Chciałabym to zobaczyć
nawigatorka 22:56, 10 kwi 2015

katiaxx napisał(a)

Chciałabym to zobaczyć

Ja mam bujna wyobraźnie wiec wolałabym tego nie widzieć. Ale pergole chętnie zobaczę