Witam Nawigatorko Masz świetny ten żagiel! Właśnie szukam czegoś podobnego tylko mam zagwozdkę jaki rozmiar muszę mieć? Czy sa różne rozmiary czy standard? Przepraszam za te pytania, a może tymi sznurkami można sobie dowolnie dopasować? Są chyba na tyle długie? Pozdrawiam!
Witaj serdecznie.mój żagiel to 3x3 (albo 3,6x3,6 metry dokładnie nie pamiętam) są tez 5 metrowe i trójkąty.z doświadczenia wiem jak juz wiesz gdzie go przyczepić to powinien być trochę mniejszy, bo liny przedłużają jeszcze narożniki.ja mam własne liny-żeglarskie bo te dołączone do zagla to się na pranie nadają u mnie liny poprowadzone są po maszytach i tam przywiązane do knagi. Tak by w razie czego można łatwo było go wyczepic i wciągnąć na balkon.
Żagiel wisiał ostatnio od wiosny do jesieni.bardzo dobrze znosił wiatry-maszty chyba są dobrze zakotwione (maszt władzom jest w około metrowa rurę o większej średnicy,która jest przyklejone stalowymi opaskami do ściany tarasu). Ważne by żagiel był solidnie napięty,bez żadnej zmarszczki-co nie jest takie łatwe-ale wtedy nie łapocze i praktycznie się nie rusza przy silnym wietrze.
Dzięki za odpowiedź. Myślę w jaki sposób zadaszyć moją pergolę, która powstanie wkrótce.
Bałam się tylko, że wiatr może spowodować, że mój żagiel odfrunie razem z pergolą.
Przy okazji potrzebuję małej porady w sprawie drzew, zajrzysz do mnie? (wieczorem wstawię plan z wrysowanymi rabatami wg Twojej koncepcji - teraz spadam do pracy)