Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 21:53, 18 kwi 2015

Kamajla napisał(a)
Witaj zajrzałam do Ciebie, zauroczyły mnie te dwa drzewa, co jak stare dobre małżeństwo wyglądały, przerzuciłam się na ostatnie strony i aż mi się ryczeć zachciało. No... Tak ładnie wyglądały...

Z bocianem też nie zajarzyłam Niech lecą do potrzebujących, ja już mam parkę i jest git. Poza tym nie wierzę w przesądy. Nie mogę. Urodziłam się 13-go w piątek

Pozdrawiam i będę sobie zaglądać

My nawet nazwaliśmy je swoimi imionami.i ja miałam łzy w oczach ale jakby miał zrobić komuś krzywdę...
nawigatorka 22:01, 18 kwi 2015

Kuba napisał(a)
A co ten bociek trzyma w dziobie? Ale masz atrakcje!
też przechodziłam wycinkę starych drzew w ub. roku, ale ja się cieszyłam bo łamały się, były powyginane i ogólnie szpeciły

Skoszona trawe
nawigatorka 22:09, 18 kwi 2015

aga_szsz napisał(a)
Ale masz przestrzeń wokół domu...

U mnie ścisk i z każdej strony ciekawskie sąsiadki...

Donica kwadratowa mnie się podoba...

A za rok uśmiechnę się po nasionka werbeny...
w sumie nie wiem czym różni się patagońska od brazylijskiej, muszę poszperać w necie.

I ja otrzymalam nasiona wiec jeśli uda mi się je wyhodować to chętnie się podzielę. O nasionach znanej firmy na L... Było na wątku o werbeny,że miałabyś patagońska a wyrastała brazylijska.

Mam jedną sąsiadkę a poza tym za płotem mam bociany,bazanty,kaczki i żurawie i w biegu sarny,jelenie,dziki i zające teren niby niemały ale czasem chciałoby się więcej a tak poważnie to jest co opanowywac.

MirellaB 23:40, 18 kwi 2015

Fajne zdjęcia
katiaxx 23:43, 18 kwi 2015

a moja werbena ma bardziej jakby okrągłe liście... martwić się ?

u Ciebie to nawet traktor/spychacz nowy jest ...
nawigatorka 07:43, 19 kwi 2015

Ja mam też sadzonki werbeny od małej Mi i ona ma bardzo podłużne liście a ta brazylijska ma wlasnie chyba okrągłe ale poczekaj z martwienie.

Ten traktor nowy,ale zobacz jaki sprzęt zapypywal staw...
nawigatorka 07:44, 19 kwi 2015

MirellaB napisał(a)
Fajne zdjęcia

Ale te kwiatków czy pobojowiska na działce
Sonka 08:08, 19 kwi 2015

No dzieje się u Was, drzewa podkrzesane, ale wierzby szybko odbiją, będzie namiastka krajobrazu z mazowsza, tak mi się właśnie te wierzby kojarzą.
Pięknie i tak konsekwentnie tworzysz swój ogród, ja mam za słabą wolę, ciągle mi się za dużo roślin podoba i wszystko chciałabym mieć, choć już czasami jestem dumna z siebie, że udała mi się w szkółce nic nie kupić. Ogród mam spory, ziemi kupa, ale już siły nie te i jak dla mnie jednej to zaczyna być za dużo a nie mam nawadniania. W grudniu ścieliśmy 25 metrowego modrzewia teraz tam posadziłam do dołka 2 brzozy dorenbosy, które bardzo chciałam mieć i mam zagwozdkę co dalej, bo pod nim prawie nic nie było.

Widzę, że masz carex everest, ja je właśnie kupiłam i czekają na wsadzenie, bo chcę nimi podsadzić hortensje vanilki, jak rosną? bardziej fontannowo czy bardziej wyprostowane są? Jaka jest Twoja opinia o nich?
nawigatorka 09:10, 19 kwi 2015

Sonka napisał(a)
No dzieje się u Was, drzewa podkrzesane, ale wierzby szybko odbiją, będzie namiastka krajobrazu z mazowsza, tak mi się właśnie te wierzby kojarzą.
Pięknie i tak konsekwentnie tworzysz swój ogród, ja mam za słabą wolę, ciągle mi się za dużo roślin podoba i wszystko chciałabym mieć, choć już czasami jestem dumna z siebie, że udała mi się w szkółce nic nie kupić. Ogród mam spory, ziemi kupa, ale już siły nie te i jak dla mnie jednej to zaczyna być za dużo a nie mam nawadniania. W grudniu ścieliśmy 25 metrowego modrzewia teraz tam posadziłam do dołka 2 brzozy dorenbosy, które bardzo chciałam mieć i mam zagwozdkę co dalej, bo pod nim prawie nic nie było.

Widzę, że masz carex everest, ja je właśnie kupiłam i czekają na wsadzenie, bo chcę nimi podsadzić hortensje vanilki, jak rosną? bardziej fontannowo czy bardziej wyprostowane są? Jaka jest Twoja opinia o nich?

Derenbosy pęknę sa.

Ja tez chciałam kiedyś mieć wszystkie rośliny ale chyba sie z tego wyleczyłam i kupuje tylko to co zaplanuje i taka metodę polecam

Everest wygladała pięknie po zimie-jakby jej nie było(zimy). Najlepiej z wszystkich traw. Ja mam ja w cieniu i wyglada super. Kiedyś rosła u mnie w słońcu i sie przypalała tak bardzo ze uratowałam z niej 2 maleńkie kępki a teraz po niecałym roku mam z tego 8 sporych traw. Ma raczej przewieszajacy sie pokroj-widać ja tez w największej donicy tej z bukszpanowa kula-koncówki liści dotykają ziemi. Pozdrawiam i witam u mnie.
Madzenka 09:43, 19 kwi 2015

Chciałabym swojego Boćka miec w ogrodize ale muszę sie zadowolić orzelatującymi lub chodzącymi po okolicznych polach
Wierzb tak bardzo mi nie szkoda, one sa tak ekspansywne ze na pewno odbiją....o ile pamietam w tym miejscu lasek brzozowy będziesz kontynuowac?
A moze jakieś szlachetne dęby posadzisz? Ja tez uwielbiam topole , to takie piekne polskie drzewa a lubia pić wodę podobnie jak wierzby.

Szkoda tego cudownego warzywniaka, ale jak Ciebie znam to będzie jeszcze piekniej.
Zazdroszcię Ci areału ogrodowego i wiem, że moj kolejny dom na emeryturze bedzie mały na wieeeeeelkiej działce z dała od zgiełku na wzgorzu.