Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

m_gocha 23:49, 18 sty 2016

Podziwiam aranżacje ogrodowe no i oczywiście Rękodzieło - pomysł+wykonanie
Do Wiekanocy trochę jeszcze czasu... ale pomyślałam o zrobieniu jajek z betonu np. do ogrodu. Mam ok. 20cm plastikowe jajo, które chcę wykorzystać jako formę. Nie wiem jak zrobić ów beton. Czy pytać w sklepie (jakim?) o jakąś gotową mieszankę, czy też samemu zrobić? Ile dni to powinno stać w tej formie? Czy ja po zaschnięciu odkręcę tą formę (jajko jest zakręcane w połowie). Byłabym wdzięczna za odpowiedź
Madzenka 00:04, 19 sty 2016

Pole lawendowe - świetny pomysł!
nawigatorka 08:00, 19 sty 2016

m_gocha napisał(a)
Podziwiam aranżacje ogrodowe no i oczywiście Rękodzieło - pomysł+wykonanie
Do Wiekanocy trochę jeszcze czasu... ale pomyślałam o zrobieniu jajek z betonu np. do ogrodu. Mam ok. 20cm plastikowe jajo, które chcę wykorzystać jako formę. Nie wiem jak zrobić ów beton. Czy pytać w sklepie (jakim?) o jakąś gotową mieszankę, czy też samemu zrobić? Ile dni to powinno stać w tej formie? Czy ja po zaschnięciu odkręcę tą formę (jajko jest zakręcane w połowie). Byłabym wdzięczna za odpowiedź

Dziekuje to bardzo mile
Zdradze kilka tajnikow forme wysmaruj olejem nm kuchennym.najprosciej kup mieszanke betony w sklepie budowlanym.przygotuj dosc gesty beton.nie wiem jak otwiera sie dokladnie Twoja forma,ale musisz obie polowki jaja napelnic szczelnie betonem tak by nie zabrudzic zamka formy (latwe to nie bedzie nastepnie jajo zaklejasz tasma by sie nie otwieralo i zostawiasz na np dwa,trzy dni.po tym czasie wyjmujesz i zostawiasz do doschniecia.prawdopodobnie zostanie slad po laczeniu formy.mozna to wygladzic wyciagajac polmokre jajo z formy ale to wyzsza szkola jazdy. Wszystko wydaje sie latwe ale nie do konca jest

Ja w tym tygodniu pewnie tez zaleje kilka jaj by byly na swieta "w ofercie".mam taka 45 cm forme i tez mniejsze

nawigatorka 08:00, 19 sty 2016

Madzenka napisał(a)
Pole lawendowe - świetny pomysł!

Skoeo Ty Marzeno tak twierdzisz to M juz nieodpisci
magnolia 08:41, 19 sty 2016

cisy Hilli,o nie pytałaś- teoretycznie one po 10 latach maja po 1.5 m wys. Także nie rosną bardzo silnie. Na wys te 60 cm utrzymasz. Nie wiem napewno czy da się ciąć je tak wąsko,na te 40 cm, bo to jednak mało.
Te żywopłoty u Ciebie bardzo fajne.
magnolia 08:47, 19 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Magnoliododam jeszcze, że gdy mój M zobaczył pokazane mu przeze mnie Twoje przysypane kulki i uslyszął, że to lawenda juz planuje gdzie by piachy dowieźć u nas i wymieszać z rodzina glebą by i u nas takie poletko powstało
na razie mamy dobre doświadczenia z lawendą więc kto wie lece szukać fotej gdy pokazywałaś je gdy śniegu nie było

Miło mi bardzo.
Ja swoje lawendy sadziłam co 45 cm x 50 - w tym sezonie musiałam rosadzać żeby rzadziej były, bo te ze środka zaczynały chorowac os ścisku w czasie kwitnienia. Sadząc wydaje się absurdalne, żeby takie przestrzenie im zostawiać, a jednak trzeba. Teraz między rzędami jest 60 czy nawet 65 cm.

Kasya 08:48, 19 sty 2016

fajne te jaja strusie
magnolia 09:00, 19 sty 2016

tu styczniowe zeszłoroczne

z tej jesieni

lipiec

czerwiec- jeszcze blada bo w pąkach

magnolia 09:02, 19 sty 2016

iwka 09:12, 19 sty 2016

Marta, pięknie, aż dech zapiera