Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

magnolia 14:40, 19 sty 2016

ren133 napisał(a)

A jeśli ścięłam lawendę jesienią w kulki to wiosną trzeba jeszcze coś z nią robić?

a jesienie to kiedy?- porosła jeszcze?
Ja swoją tnę z kwiatami, w połowie sierpnia,a potem jeszcze raz wiosną.

Konieczki 15:43, 19 sty 2016

Dzis wlazłam na chwilkę na O a tu widzę ze Wy cały czas gadacie. Marta - lawendowe kulkowisko super, Asiula jaja wymiatają resztę nadrobie w wolnym czasie (tylko że ja nawet nie wiem jak sie nazywam...)
Stęskniłam się za Wami
nawigatorka 17:24, 19 sty 2016

beta napisał(a)
hejka...kratownicę znalazłaś?

Jeszcze nie.ale bardzo sie nie wysilalampowiesza ja pewnie w kwietniu po malowaniu domu wiec mam jeszcze troche czasu a Ty cos wyszukalas?
ren133 18:01, 19 sty 2016

magnolia napisał(a)

We wrześniu cięłam i nie przyrosły za dużo.
Sebek 18:02, 19 sty 2016

Do zdjęć Magnolii powzdychałem

A jajka z betonu w zwykłych skorupkach tez da się zrobić? Położyłbym kilka na stole
polinka 18:10, 19 sty 2016

Mixtoorka napisał(a)
Hej Asiu, przypomniałam sobie że Toszka doradzała Alicji w jej wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/6208-moje-male-wielkie-marzenie?page=17

odnośnie wąskich cisów. Żal, że doczytałam to zanim posadziłam swoje.

" Te cisy które zaproponowałam na poprzedniej stronie to są cisy wąskokolumnowe - nic wspólnego z pokrojem ani sposobem wzrostu nie mają z Hicksii, Hilli, czy Baccata. Mam Chude i Oliwki posadzone w pasku 30cm szer. Może max. 10cm od płotu sąsiadów. Mają 1,60-1,80m wzrostu, a szerokości 10-25cm. System korzeniowy nie rozpycha się. Gałązki nie wyłażą do sąsiada, bo rosną pionowo. Tylko pionowo. Bez obrazy - mam ogród wąski, bardzo wąski i zaczynam być już specem od wszystkiego co wąskie, nie rozłażące się i kompatybilne ze sobą. Druga sprawa, to taka, ze powojniki mogą dalej zdobić ten fragment - siedliskowo mają te same wymagania, a cisy będą "tyczkami" dla pnączy i doskonałym ciemnym tłem podkreślającym piękno kwiatów."

Karolina, dziękuję bardzo za podpowiedz!

Asiu przepraszam, że tak u Ciebie
nawigatorka 18:17, 19 sty 2016

Mixtoorka napisał(a)
Hej Asiu, przypomniałam sobie że Toszka doradzała Alicji w jej wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/6208-moje-male-wielkie-marzenie?page=17

odnośnie wąskich cisów. Żal, że doczytałam to zanim posadziłam swoje.

" Te cisy które zaproponowałam na poprzedniej stronie to są cisy wąskokolumnowe - nic wspólnego z pokrojem ani sposobem wzrostu nie mają z Hicksii, Hilli, czy Baccata. Mam Chude i Oliwki posadzone w pasku 30cm szer. Może max. 10cm od płotu sąsiadów. Mają 1,60-1,80m wzrostu, a szerokości 10-25cm. System korzeniowy nie rozpycha się. Gałązki nie wyłażą do sąsiada, bo rosną pionowo. Tylko pionowo. Bez obrazy - mam ogród wąski, bardzo wąski i zaczynam być już specem od wszystkiego co wąskie, nie rozłażące się i kompatybilne ze sobą. Druga sprawa, to taka, ze powojniki mogą dalej zdobić ten fragment - siedliskowo mają te same wymagania, a cisy będą "tyczkami" dla pnączy i doskonałym ciemnym tłem podkreślającym piękno kwiatów."
jak milo ze o mnie pomyslalas i chciało Ci sie szukac.
Wiesz ja mam u sibie rozne cisy:bacatta,hilli, hicksi ale tez fastigiata i fastigiata robusta.jakos sbie nie wyobrazam uzyc waskich odmian na zywoplot-musialyby byc gesto posadzone.na ktotki zywoplot to jeszcze ale ja mam tam tam kilka dobrych metrow.odmiany waskie tez sa zazwyczaj drozsze.na razie zostawie co mam i sprobuje je wasko prowadzic.a jak sie nie da zamiast obwodki bedzie wieeelka kostka
nawigatorka 18:19, 19 sty 2016

magnolia napisał(a)

Ja poznym latem scinam same kwiatyva na wiosne tne sam krzak.i jak na razie im to służy.nie maja na zime za duzego szoku
nawigatorka 18:19, 19 sty 2016

Konieczki napisał(a)
Dzis wlazłam na chwilkę na O a tu widzę ze Wy cały czas gadacie. Marta - lawendowe kulkowisko super, Asiula jaja wymiatają resztę nadrobie w wolnym czasie (tylko że ja nawet nie wiem jak sie nazywam...)
Stęskniłam się za Wami

I nam za Toba teskno!planujesz juz cos na wiosne? Czy nadal szukasz dowodu by sprawdzic jak sie nazywasz?
nawigatorka 18:21, 19 sty 2016

Sebek napisał(a)
Do zdjęć Magnolii powzdychałem

A jajka z betonu w zwykłych skorupkach tez da się zrobić? Położyłbym kilka na stole

Haha masz wyczuciedzis pierwsze zalalam powiem Ci za dwa dni.na pewno sie da tylko mieszanka musi byc odpowiednia.