Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 14:49, 25 sty 2016

amelia_b napisał(a)
he he no co? Asiu i na czym stanęło bo raczej was nie nadrobię?

jeszcze nie wiem bo na niczym. badam temat ale mam dzielnych pomocników
nawigatorka 14:49, 25 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

spoko, przecież Ania z tą przyczepką musi wrócić, to my byśmy się na tej przyczepce kimneły wtedy

nie obiecuj, bo jeszcze się spełni
nawigatorka 14:53, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)

Musi tu byc jakiś problem, może w nieścisłości określeń. Nasz związek szkółkarzy polskich, wg mnie kompetentne źródło pisze o Lamarcaka że jest wielopniowa. Na Twojej stronie tez jest okaz wielopniowy.
Czyli być może puszcza wiele pni z karpy korzeniowej, a nie puszcza z korzeni idących od karpy.
Może o to chodzi? Jak myślisz ?
a jeśli o to, to jak wiele pni, w 1 sezonie- -5 czy 50, żeby zdążyć wycinać

właśnie to próbuje ustalić. Pięć da się wycinać. 50 gorzej.
wszedzie widziałąm wielopniowośc z jednego miejsca, nie od korzeni. np jak tutaj
https://pl.pinterest.com/pin/516154807266828468/
Anda 14:55, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)

Musi tu byc jakiś problem, może w nieścisłości określeń. Nasz związek szkółkarzy polskich, wg mnie kompetentne źródło pisze o Lamarcaka że jest wielopniowa. Na Twojej stronie tez jest okaz wielopniowy.
Czyli być może puszcza wiele pni z karpy korzeniowej, a nie puszcza z korzeni idących od karpy.
Może o to chodzi? Jak myślisz ?

To bardzo prawdopodobne co piszesz, bo po niemiecku Ausläufer, czyli odrosty, to tylko idace od korzenia, nie od karpy. Tak jak u lilaka. I ja tez tak zrozumialam odrosty, jako korzeniowe.
Prawdopodobnie chodzi wlasnie o to.

Lamarcka jako jednopniowa jest drozsza. Pewnie trudniej jest ja tak wyprowadzic.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gardenarium 15:00, 25 sty 2016

W czym tkwi problem? Co mam patrzeć?

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 15:02, 25 sty 2016

Anda napisał(a)
Hej Asiu, nie jestem expertka i nie chce sie wtracac. Jednak moze moglabym pomoc. Poczytalam troche na paru renomowanych stronach niemieckich hodowcow i tam gdzie czytalam, wszyscy sa zgodni, ze lamarckii nie daje odrostow, a jesli sie to zdarzy, to rzadko. Odrosty daja amelanchier alnifolia, ovalis i spicata. Tych odrostow jednak nie jest duza i mozna spokojnie nad nimi zapanowac.

Ja posiadam od niedawna tylko swidosliwe Obelisk, to jest alnifolia, ale za wczesnie by cos powiedziec na temat odrostow z wlasnego doswiadczenia.

A amelanchier laevis 'Ballerina' (gładka) to daje czy nie daje?

nawigatorka 15:04, 25 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
W czym tkwi problem? Co mam patrzeć?

Pytalam Cie Danusiu na wczesniejszej stronie u Ciebie.
Wiec przeklejam o co pytalam:

Danusiu zwracam sie z prosba o rade.od kilkunastu stron u mnie dyskusja o wielopniowych drzewach o sawannowym pokroju-a to dlatego ze chcialabym stwoarzyc wieksza przestrzen jednorodnej trawy (najpewniej molinii) z pojedynczymi wielopiennymi drzewami.propozycji rozwazam kilka: klon tatarski,magnolia kobus,brzoza dooronbos,perocia a przede wszystkim swidosliwa Lamarca.i tu pytanie czy jej odrosty da sie opanowac.czy bys jej nie doradzala? A moze masz inna propozycje
Anda 15:04, 25 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

A amelanchier laevis 'Ballerina' (gładka) to daje czy nie daje?

Z korzenia nie daje.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
siakowa 15:09, 25 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Może Ania przyczepkę wielką podepnie pod swojego mustanga i Wam zaciągnie, a my z Gosią możemy pojechać i wybrać ładny egzemplarz
przecież wesoły autobus się wybiera na Śląsk dla.siakowej i malkilka...do autobusu sie zmieści
15:09, 25 sty 2016
Anda napisał(a)

No to juz nie wiem. Teraz nawet zadzwonilam do Borken.
http://www.baumschule-newgarden.de/product_info.php?info=p1147_Amelanchier-lamarckii---Kupfer-Felsenbirne.html

Oni maja bardzo dobry asortyment i produkuja sami. Pan powiedzial, ze lamarckii nie wytwarza odrostow. Maja sercowaty system korzeniowy, bardzo rozbudowany na powierzchni, co nie przeszkadza jednak ich podsadzaniu, nawet krzewami.

Najwyrazniej w Niemczech nie wytwarzaja, a w PL tak

straszny cyrk i zamęt z tą śliwką jest

ale Maja pokazywała tutaj ( 17 minuta ) drzewa wielopniowe i właśnie tą świdośliwę też

http://majawogrodzie.tvn.pl/290,Bad-Zwischenahn---w-krainie-ogrodnikow-odc-563,odcinek.html

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies