Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 15:01, 15 cze 2015

malkul napisał(a)

jak to odmiana jarzmianki? znasz może?

No i dobre pytanie
Pierwszą posadziłam, ale nie zapisałam nazwy.
By nie mieszać kolorów dokupiłam bordowe.. w większości to są chyba Claret, ale jakąś kupiłam o nazwie Primadonna.
Poszłam zrobić doktorat i faktycznie mam 3 różne, ale różnice są tak niewielkie, że trzeba naprawdę być koneserem, aby to wyłapać.
Claret jest jaśniejsza, Primadonna ciemniejsza.. tak wychodzi z porównania na gooogle

wg mnie Claret

A to piomadonna

LewOgrodowy 15:12, 15 cze 2015

Widać różnicę. Primadonna ciemniejsza i ma większy ten środek, a krótsze płatki, bardziej otulają ten środek. Dziękuję za nazwy, notuję sobie.
Mala_Mi 15:21, 15 cze 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Widać różnicę. Primadonna ciemniejsza i ma większy ten środek, a krótsze płatki, bardziej otulają ten środek. Dziękuję za nazwy, notuję sobie.

To tylko złudzenie na foto.. wybrałam skrajne foty by pokazać różnicę.. Jest ciemno i padał deszcz jak poszłam robić foto, długo dumałam czym się różnią. Aparat też fiksuje z ostrością i muszę ustawiać ręcznie.
Primadonna na foto jest nie w pełni rozwinięta, jak się rozwinie to robi się jaśniejsza. I różnicy prawie nie ma. Wielkość kwiatów, płatków identyczna.
Kwiaty w pączku na dobrą sprawę różnią się koloriem. Rozwinięte prawie wcale.
Tu są wymieszane .. jedno oświetlenie.. foto wczorajsze

Rench 15:26, 15 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

Wiesiołki na skalniaku.. sama nie wiem skąd się tu wzięły .. bo to chyba wiesiołki.

Przecież to są te moje "nowości",które kiedyś kupiłam

Nadrobiłam zaległości obrazkowe chociaż
Moja kocimiętka żyłkowana choruje,z każdym sezonem mam jedną mniej i pryskanie nic nie daje, nawet ostatnia już od wewnątrz krzaka żółknie.
Twój busz różany powala
Mala_Mi 15:49, 15 cze 2015

popcorn napisał(a)
nie wywalaj! ja chcem! Jankosia pewnie też a to się sieje jak zwykła rudbekia? To malutki kawałeczek zostaw dla nas? Fajna

Chyba się nie sieje. Nie zauważyłam nigdzie nowej roślinki.
Rośnie jako jedna rozwalająca się kępa... i nie wiem czy to można dzielić.. nie wygląda na taką co się podzieli. Wysokość u mnie w tej chwili ok 1,3m , jeszcze rośnie.. Szerokość nie mniejsza..

Szukam fotki archiwalnej.. i nie mogę grzebać w starych fotach.. bo co chwila wracają wspomnienia..

Mala_Mi 15:59, 15 cze 2015

LewOgrodowy napisał(a)
A mi się ta rudbekia bardzo podoba, widzę ją wśród białych róż, tak na przełamanie koloru i formy. Jeszcze takiej nie widziałam. Do tego trawy i kocimiętka. Piękna jest.

Rudbekia zje róże, pożre kocimiętkę i wyleży trawy.. jest za masywna i ma tendencje do wykładania się na boki.. myślę, że do się nie nadaje. Ja wyciepałam rudbekię za wielkiego bukszpana i koło forsycji i świerka... by trochę to trzymały... a reszta to irysy które potem i tak nie są urodziwe, więc na nich może leżeć...

Widać jak się na szerokość rozwalają.. Foto słabe bo wykadrowane
Mala_Mi 16:06, 15 cze 2015

Rench napisał(a)

Przecież to są te moje "nowości",które kiedyś kupiłam

Nadrobiłam zaległości obrazkowe chociaż
Moja kocimiętka żyłkowana choruje,z każdym sezonem mam jedną mniej i pryskanie nic nie daje, nawet ostatnia już od wewnątrz krzaka żółknie.
Twój busz różany powala

Kiedyś miałam wiesiołki.. ale jak likwidowałam to żółte za wiesiołkiem (to było straszne.. do tej pory się odradza.. po 3 latach wyciepać nie mogę.) to wyciepałam wszytko... i miałam to po przekątnej ogrodu. Taka niespodzianka sama się przyplątała. Może nasiona były w jakiejś roślinie.
Mala_Mi 16:10, 15 cze 2015

Magda70 napisał(a)

a bo co? Zabronisz??

Ja się śmieje jak przypomnę sobie co i jak sadziłam...
A jeszcze bardziej się śmieje, że dalej nic się nie zmieniło

Białe iryski kwitną.. i znalazłam jeszcze jedną kępę.. mus je przesadzić do tych
Pada .. pierwszy raz od miesiąca.. jak dobrze.. bo sucho było.

AgnieszkaW 16:10, 15 cze 2015

Aniu, a udało Ci się wyciepać jukę z miejsca, gdzie jej mieć nie chciałaś? Ja niczym nie mogę sobie z nią poradzić, wyłazi tam, gdzie nie trzeba, nawet po 6 latach...
Mala_Mi 16:11, 15 cze 2015

Ensata napisał(a)
Nostalgia jest cudna, nie wiem w ogole jak Ty ogarniasz taki wielki ogrod. Mam wrazenie ze on sie nie konczy

Nie ogarniam.. nie da się..
Do roboty za duży, na chciejstwa za mały ..

I w kolorze blue...