Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Milka 16:38, 22 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)

Jesień oznacza koniec ciepełka i koniec ogrodu na kilka miesiecy.. by wyjść na ogród trzeba ubierać się w różne szmatki... brrr nie lubię zimna, pluchy i tego nic nie zmieni.. nawet bajeczne kolory za oknem.

Jesienią dla mnie pracy w ogrodzie więcej niż w sezonie.. a robota marna bo zimno

Same liście które są dosłownie wszędzie.. na rabatach niech leża, ale mam je w oczku, domu, na tarasie, zasłaniają wszytko i potem gniją mi rośliny. Mus tam zbierać.. Trzeba uporządkować dużo rzeczy które się zawsze odkładało na potem..
Wyzbieranie liści z róż... masakra... Robota jesienna jest nie lubiana w moim wykonaniu.. roboty dużo i zimno. Jeszcze z oczka rośliny wyciąć.. czekam na trochę więcej na plus..
Zawsze są plany co przesadzić, gdzieś upchnąć trochę cebulowych, wygrzebać warzywnik, oporządzić szklarnię.. nawet na najpilniejsze to musiałabym rzucić pracę na 2 tygodnie.. Latem zawsze mogę sobie powiedzieć zrobię to potem.. tak jak z bukszpanami.... mam takie (a ze 30 kulek) których nie przycięłam ani razu w tym roku .. Latem mówiłam że zrobię potem.. jesienią nie ma czegoś takiego jak potem... i z tego powodu jesieni też nie lubię. Nie lubię się ubierać.. a czym zimniej tym więcej tego trzeba.. itp itd

Poza tym jesień to choroby..

Grunt, że Kubuś zdrowy... a moje chłopaki też się wykurują.. tylko pogoda nie sprzyja.. zimno, mokro i wirusy szaleją.. jak grypa w Naprawie.

Fajnie, że to napisałaś, bo nie muszę ja, a mam to samo, im ogrody straszne, tym trudniej, u mnie jeszcze wiązy dają popalic...
ach te choróbska, wiem że sie martwisz, ale maluchy chorują i zdrowieją, wróci to jakoś do normy. Przegapiłam zbiory winogron, fota była, bo w miarę na bieżąco czytam.
Orszelinę mi spaliło, twoja na 6
Katkak 17:16, 22 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)

Była szczepiona, ale wywinęła się i poszła do góry.. nie upilnowaliśmy. Ale upilnowana po tych 8 latach byłaby prawie taka sama na wysokość.. widzę po innych gałęziach co zostały w pierwotnym palnie

Dzięki Aniu, więc spokojnie mogę zamawiać . Zdrówka chłopcom życzę.
Mala_Mi 17:49, 22 paź 2015

Sorki, ale zbieramy kwiatki Mamy całe wiaderko
roma2 18:01, 22 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)

Nooo, każda poważna praca wymaga skupienia! Co widać na buzi Muminka
Jesteś znakomita Aniu. Niejedna babcia zeszłaby gwałtownie z tego świata na ten widok! Buziaki dla Rodziny całej!
hanka_andrus 18:43, 22 paź 2015

Najszczęśliwsze dziecko upaprane po pachy, roześmiane po uszy, i z przekonaniem, że robi coś pożytecznego.
To tak jak z niektórymi babciami: usrane po pachy, roześmiane po uszy i przekonane, że wszystko ok. ' Tego drugiego wariantu żadnej z naszych babć nie życzę.

I tym optymistycznym akcentem kończę dzisiejsze wejście do tego wątku. Aniu, pozdrawiam. I soryyyy, że u ciebie taki koment.
adom1206 18:44, 22 paź 2015

Proszę odhaczyć,że byłam.
Pszczelarnia 18:46, 22 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)

A jednak postawiłabym te skrzynki na kaflach nie na wykładzinie .
Jesteś Babcia na Jabłoni jak nic!

PS Jak jabłonki kolumnowe - wsadzone?
makkasia 20:11, 22 paź 2015

Aniu przede wszystkim zdrowia życzę i wyściskaj Muminka
O jesiennym czasie piszesz samą prawdę. U mnie najgorzej znoszę poczucie, że nie zdążę ze wszystkim tym bardziej jak kontuzja ogranicza i spowalnia pracę. Jak Cię to pocieszy to tez jestem daleko w polu a krzyże dalej bolą Ale wierzę, ze damy radę mam nadzieję, ze weekend będzie piękny
ściskam
Mala_Mi 21:01, 22 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)

A jednak postawiłabym te skrzynki na kaflach nie na wykładzinie .
Jesteś Babcia na Jabłoni jak nic!

PS Jak jabłonki kolumnowe - wsadzone?

Ewuś.. wykładzina była dla psa.. zbierana po znajomych .. musiałam podłogę czymś zasłać by biedak był w stanie się poruszać.. W niektórych miejscach się została ... dla dzieci.. cieplej szorować na kolanach po wykładzinie niż po płytkach

Dziadziu odkurzył już i śladu nie ma.. a wiaderko płatków jest Pelaśki i tak do przycięcia na zimę Zrywa bardzo delikatnie.. i za moim pozwoleniem

ROma - skupienie było wielkie i bardzooooo dużo roboty A ja dzięki temu mogłam trochę pilnych rzeczy w pracy zrobić .. ... Jutro pozwolę mu oberwać resztę Nie lubi syropu, ale jak powiedziałam ,że jak będzie pił syrop to wyzdrowieje i pójdziemy do ogrodu kopać i sadzić , liście grabić.. to sam przybiegł po syrop.. i MUminek nie ma jeszcze 2 lat. Będzie z niego prawdziwy ogrodnik.. może ktoś jednak jak mnie zabranie zajmie się ogrodem

Po przyjeździe musi koniecznie zrobić obchód ogrodu.. wtedy dopiero idzie do domu..

Widać go nad oczkiem????

Nie widać
Moze tu.. robione zumem..

roma2 21:21, 22 paź 2015

Widać! Widać maluśkiego ogrodnika! He he, już widzę jak za 50 lat będzie oprowadzał śliczną, żwawą (i niebezpiecznie wymachującą laseczką na ewentualne niedoskonałości) staruszeczkę po ogrodzie! Buziole