Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:31, 16 cze 2025

dwa lata czekałam na jej kwiat, kupiona jako Nippon Beauty, na zdjęciu zbyt czerwona, w rzeczywistości ciemne bordo, tylko czy to ona??

i pozostałe

mirkaka 09:40, 16 cze 2025

Balvedere

Pastella

Eden

Stephani Baronin zu Guttenberg

Roocika 10:11, 16 cze 2025

Ładne te dzwonki i piwonie oczywiście
Joku 12:29, 16 cze 2025

Stefka w donicy przepiękna. Jak ją dokarmiasz? Widzę że masz Pastellę. Ja się nią zachwyciłam w jednym z centrów ogrodniczych, dlatego ją kupiłam. Ona chyba niezbyt wysoko rośnie?
Wymyśliłaś już jakie drzewka posadzisz żeby się osłonić od sąsiadów?

Dzięki za zdjęcia Angeli i Munstead Wood. Zwłaszcza ta druga rzuca na kolana . Chyba ją mam, siedziała w donicy ale przesadziłam na wolne miejsce na rabacie. Widzę że jest bardzo zadowolona ale takiej bujności raczej nie doczekam.
Joku 12:35, 16 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Pięknie się prezentuje, widzę że pustynniki szykują się do kwitnienia. To tutaj planujesz się osłonić?
Kordina 16:32, 16 cze 2025

Bodziszki z dzwonkami super duet się stworzył, różyczki masz piękne i piwonie również a co do czerwieni, to też mam problem z kolorem pąsowym, aparat nie łapie tej głębi koloru, podobnie z niektórymi fioletami.
Magara 22:33, 16 cze 2025

Mirka - rodki "naziemne" też pięknie wyglądają Przy tej ilości nie dziwię się nic a nic, że nie wyłamujesz Tak sobie myślę, że to wyłamywanie pędów po kwitnieniu może mieć znaczenie dla młodych roślin. Te starsze może nie zwracają na to uwagi

Powojniki i piwonie - do schrupania

Czy mogłabyś coś więcej o Pastelli napisać? Jak zw zdrowiem jej, wzrostem, kolorem (podobno zmiennym) - i w ogóle U mnie nowy projekt jest, ale jeszcze nic publicznie nie piszę, bo muszę sama przetrawić
Ulina 08:32, 17 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Balvedere

Pastella

Eden

Stephani Baronin zu Guttenberg

Fantastyczny jest sezon na róże, pięknie i obficie kwitną, zdziwiłam się że mają stosunkowo mało mszyc ( raz opryskiwałam naturalnie). Za to na jabłoni miałam w zeszłym sezonie nalot czarnych mszyc, dużo biedronek nad nimi pracowało, więc rozumiem Twoje zaniepokojenie czereśnią. Staram się przy inwazji robić naturalne opryski często na ile pogoda pozwala.

Ostatnio tylko pomarańczowe róże oglądam odpisałam sobie nazwy Twoich. W jakiej kolejności zachwycasz się: chipendale, celebration, westerland, Belwedere ? Wszystkie mi się podobają ale nie wiem gdzie miałabym je posadzić musiałabym przesadzić 2 pnące gdzie indziej. To taki luźny temat do opisu jak znajdziesz czas, bez pośpiechu.

Zazdroszczę że możesz trzymać różę w donicy, u mnie mrówki nie pozwalają stawiać nawet pustych podstawek, od razu budują mrowiska. Inwazja mrówek z mszycami ma też powiązanie. Ale tłumaczę sobie że czyszczą ogród
Eupraksja 15:36, 17 cze 2025

mirkaka napisał(a)

tu lawendy i szałwie same się zasiały w kostce lepiej rosną niż na rabacie

I nie boisz się im tak pozwalać się panoszyć w tych szczelinach? Jakoś sobie od razu wyobrażam, że z czasem korzenie wysadzą kostkę Chociaż prawda, że wyglądają przepięknie.
mirkaka 18:41, 17 cze 2025

Joku napisał(a)

Pięknie się prezentuje, widzę że pustynniki szykują się do kwitnienia. To tutaj planujesz się osłonić?

Jola, planowałam się tu osłonić ale ja to jestem ciężka do podjęcia decyzji w sprawie drzewa, mielę ten temat w głowie i zaczynam się przyzwyczajać do nowej sytuacji, może nic nie posadzę?
Pustynniki z roku na rok słabiej kwitną, muszę je chyba wysadzić i nowej ziemi podsypać a je rozdzielić, bo już więcej liści niż kwiatów, szkoda że taka z nimi robota

Stefani zasilam własnym kompostem, co roku wymieniam jej na nowy i jeszcze podsypuję trochę obornikiem bo mój kompost bogaty w potas i fosfor ale słabo z azotem

Pastelle mam już z 10 lat , jakoś tak, nie rozrosła mi się za mocno, jest trochę zgłuszana przez sąsiedztwo. Ma jakieś metr wysokości albo trochę mniej