Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

KasiaW76 21:15, 06 maj 2015

Ja chce taką trawkę... boooska. Cały teren suuuper

Nie chcesz w zamian, rabaty pod ogrodzeniem przeciagnac dalej i poszerzyć na wysokości wykuszu? Mogłabyś dać tam planowane nasadzenia...
AnnaCh 21:37, 06 maj 2015

Malgosik napisał(a)
tą rabatkę chcesz robić przy tym oknie, które wypada na wierzbę?

No ono tak do końca, to nie wypada na wierzbę, tamta rabatka jest trochę w stronę ulicy bardziej. Może na zdjęciu tak to wygląda.
Ma być w tym miejscu:
Malgosik 21:40, 06 maj 2015

Ja bym tam nie robiła rabatki.
Będzie wąska, a tam opory do kostki są w pobliżu.
Skupiłabym się na poszerzeniu rabaty przy płocie i urządzeniu sobie właśnie tam ładnego widoczku - duża, ładna rabata
I mogą być nawet przed szmaragdami 3 trzmieliny na pniu.
AnnaCh 21:42, 06 maj 2015

KasiaW76 napisał(a)
Ja chce taką trawkę... boooska. Cały teren suuuper

Nie chcesz w zamian, rabaty pod ogrodzeniem przeciagnac dalej i poszerzyć na wysokości wykuszu? Mogłabyś dać tam planowane nasadzenia...

Masz na myśli to nie skoszone w chwastach?
Cały teren to jeszcze nie jest taki super, z tej strony domu tak wygląda, drugiej i mojego przedogródka nie pokazuję
No właśnie myślałam o przedłużeniu rabaty, ale tam dalej jest następna i za mała odległość by je dzieliła, to by chyba nie dobrze wyglądało. Stąd pomysł, żeby w tym miejscu nasadzenia przenieść na drugą stronę.
AnnaCh 21:49, 06 maj 2015

Malgosik napisał(a)
Ja bym tam nie robiła rabatki.
Będzie wąska, a tam opory do kostki są w pobliżu.
Skupiłabym się na poszerzeniu rabaty przy płocie i urządzeniu sobie właśnie tam ładnego widoczku - duża, ładna rabata
I mogą być nawet przed szmaragdami 3 trzmieliny na pniu.

Dzięki Małgoś, Ty jak zawsze dobrze coś doradzisz. No to muszę się wziąć za planowanie dalej i robotę, tylko jakoś koncepcji mi brak, no i ta wierzba...
KasiaW76 22:14, 06 maj 2015

AnnaCh napisał(a)

Masz na myśli to nie skoszone w chwastach?
Cały teren to jeszcze nie jest taki super, z tej strony domu tak wygląda, drugiej i mojego przedogródka nie pokazuję
No właśnie myślałam o przedłużeniu rabaty, ale tam dalej jest następna i za mała odległość by je dzieliła, to by chyba nie dobrze wyglądało. Stąd pomysł, żeby w tym miejscu nasadzenia przenieść na drugą stronę.

Tak to nie skoszone
Nic nie szkodzi, że tam już jest rabata. Przy wykuszu poszerzysz a potem proporcjonalnie pomniejszysz i połączysz całość Będzie jedna długa, a jednocześnie jak zarośnie z czasem stworzy ladna ozdobę na tle siatki i sąsiada. Nie będzie dziur w rabacie.
Malgosik 22:16, 06 maj 2015

wierzba narazie niech rośnie
etap planowania jest ważny
jak już będziesz wiedziała jak ma wyglądać rabat i so na niej ma rosnąć, wtedy zaczniesz działać
połącz te 2 rabaty, niech będą nasadzenia wzdłuż płotu
musisz sobie odpowiedzieć na pytanie
czy chcesz oglądać sąsiada, czy chcesz wyjrzeć przez okno i oglądać zielony raj
KasiaW76 22:19, 06 maj 2015

ale może poddziwiać rabate bez oglądania sąsiada

Aniu jak widzisz tutaj jednogłośnie Naszymi oczyma rabatą się rozciąga ale Ty ostatecznie decydujesz jak będzie bo ogród ma cieszyć Ciebie
KasiaW76 22:19, 06 maj 2015

.
AnnaCh 22:26, 06 maj 2015

Ja tam nic do mojego sąsiada nie mam, powiem więcej nawet go lubię
Ale fakt, że jak czasami siedzę przy stole w wykuszu, to jakoś tak nieswojo i czegoś tam brakuje, mimo że oni nie mają na moją stronę tam praktycznie okien (tylko małe od kotłowni).
Dobra, to posłucham mądrzejszych i połączę te rabaty. Tylko ta druga jest wyżwirkowana, trzeba będzie jakoś pomyśleć o linii łączenia żwirku z korą.