Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Luki 09:26, 16 sie 2015

Wybaczymy i to nawet kilka razy za takie widoki Cudowną masz tą kolekcje i ogromnie efektowną, a ile ciekawych rzeczy na temat odmian można się dowiedzieć
bozga 10:28, 16 sie 2015

bogumila_bienko napisał(a)
Milutko u Ciebie...zaglądam rzadziej,ale nadrobię jesienią....i pytanko: hortensje już ukorzenione z wiosennych bocznych przyrostów też przyciąć?

Już ciut późno i zapowiadają ochłodzenie,sprawa bardzo dyskusyjna. Pokażę jak teraz wygląda przycięta niecałe 2 tygodnie wcześniej Vanilka, sama jestem zaskoczona efektem ale warunki miała wręcz szklarniowe

Dzisiaj przycięłam ( miałam to zrobic tydzień temu )nieładnie rozkrzewione Candlelight i Dimant Rouge- zobaczymy jak to się skończy do pierwszych przymrozków. Będzie to dla nas wszystkich nauczka odnośnie ostatecznego terminu cięcia przy formowaniu krzewu

Kasiek 10:32, 16 sie 2015

Pokazuj prosze jak najwiecej, cudny ogrod i cudne fotki
bozga 10:39, 16 sie 2015

malgocha1960 napisał(a)
Bożenko,nie będę wracać z czytaniem,mogłabyś powiedzieć czym je nawozisz i kiedy?Może tu robię błąd,ze aż tyle odmian u mnie w tym roku nie zakwitło alblo są mikre.

W tym roku nawoziłam znacznie rzadziej niż w zeszłym ( nie zeszła mi nawet połowa zakupionego wiosną nawozu), łącznie od początku sezonu otrzymały tylko 3 x ( raz granulat, 2x magiczna siła), jutro planuję podać ostatnią dawkę (magiczną siłę), jest to przy takiej ilości krzewów duże wyzwanie fizyczne ( 1 czubatą łyżkę magicznej siły rozpuszczam w 15 litrowej konewce, starsze krzewy- jedna konewka na 3, małe- konewka na 6-7 roślin. Jedynym wyjątkiem są Anabelki, dostały nawóz częściej, bardzo łatwo u nich dostrzec niedobory pokarmowe- liście wyraźnie jaśnieją i po kilku dniach od podania nawozu z powrotem przyjmują ciemnozielony kolor.
olga80 10:50, 16 sie 2015

piękne te Twoje hortensje, a pan w sklepie ogrodniczym wprowadziła mnie w błąd bo powiedział , że magiczna siła jest tylko do hortensji ogrodowych ide naprawić szkody i mojego wołającego o pomstę do nieba pinki winky oraz druga o nazwie NN ( nie pamiętam nazwy )ale ma zielonkawe kwiatostany podleje magiczną siła może weźmie się do roboty i ładnie rozkrzewi
bozga 10:53, 16 sie 2015

Ewik napisał(a)
Bozena, pokazuj jak najwiecej, masz je wszystkie śliczne . Pustaczki też są śliczne , ja mam 2 i maja swój urok , ups 3 jeśli graet star zaliczamy do pustaczków . W tej chwili najmniej podoba mi sie Hayes , choc to dopiero wiosenna panna , pokłada sie okropnie

Hayes Starburst jest to niewątpliwie jedna z najpiękniejszych hortensji ale też strasznie kłopotliwa- nr 2 (prym wiedzie Bombshell). Najładniejsza jest w początkowej fazie kwitnienia, w miarę rozwoju kwiatostanu pokładanie jest masakryczne, nie pomaga podwiązywanie ( moje na obecnym etapie obwiązane są jak baleron a i tak "rosną kwiatem w dół" nie mówiąc już, że połowa pędów sama się połamała pod ciężarem kwiatów. Nie nadaje się na eksponowane stanowisko, czekałam cierpliwie 3 lata na jakąś pozytywną zmianę ale niestety na jesień ją przesadzę do jakiegoś kącika

Kasya 11:09, 16 sie 2015

Podziwiam jak zwykle twój cudny ogród za sprawą cudnych hortensji
Fajnie ze piszesz o nawozeniu bo zastanawialam się czy Juz nie jest za późno
bozga 11:10, 16 sie 2015

Idąc tematem pokładania ( o Anabelkach chyba już wszystko zostało powiedziane w tym temacie) to kolejną niechlubną gwiazdą jest Grandiflora, bardzo póżno w tym roku weszła w kwitnienie, duża część kwiatostanów jeszcze w pączkach ale już zaczyna wędrówkę ku ziemi, z dnia na dzień będzie gorzej

Wczoraj popadało zaledwie chwilę ale to wystarczy, żeby hortensje zaczęły się przechylać, rano świetnie było widać gdzie zapomniałam podwiązać
Vanilkowe kwiaty leżą na Little Lime

Przyczyna jasna

Obok wygląd podwiązanej sąsiadki

A tak przy okazji- to fajny kontrast

Niestety szpaler Limonkowy też się chyli, chyba jednak zmienię zdanie i zasznuruję, zobaczę wieczorem na ile się podniesie jak wyschną kwiaty
bozga 11:15, 16 sie 2015

A to ogród o poranku

bozga 11:18, 16 sie 2015

A teraz czas na domowe obowiązki