Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Mira104 22:12, 16 sie 2015

Przepiękny ogród, sama słodycz do oglądania
Powiedz mi proszę ile lat mają twoje hortensje i w jakiej odległości je sadzisz od siebie?
monteverde 22:27, 16 sie 2015

bozga napisał(a)
A to ogród o poranku

Piękne fotkipodobnież dobrze Hayes wycinać łodygi zostawiając małą ilość wtedy się wzmacnia i tak nie poklada, mnie się zawsze ręka trzęsie, bo kwiaty ma piękne, u mnie ma podpórki pozdrówka
ziele 08:32, 17 sie 2015

Ogród nieziemski. Odkrywam go ciągle na nowo; nigdy mi się nie znudzi. Ciągle podziwiam hortensje i Twoją wiedzę.
frezja 08:43, 17 sie 2015

żadnych przypaleń słonecznych..one są jak perełki;aż żal,patrząc na Twoje,że moje takie ze słonecznym "udarem";(
weronika77 18:02, 17 sie 2015

Przepiękna kolekcja.
bozga 20:51, 17 sie 2015

Tesska napisał(a)
Ach jak pieknie powzdycham kolejny raz i nie ostatni czy wszystkie hortki trzeba sznurowac?

Te o zbitych kwiatostanach wcześniej czy później zaczynają się przewieszać, zdecydowanym wyjątkiem jest Phantom i nieco podobna Mega Pearl. Jeśli krzew rośnie jako soliter to przewieszanie nawet ma swój urok, ale w większości przypadków lepiej zasznurować , choćby delikatnie, żeby nie psuć kształtu krzewu( ma to też duże znaczenie zwłaszcza po deszczu, kiedy kwiaty często kładą się nawet na ziemi, ma to później niekorzystne odbicie na ich wyglądzie)

A tu wspomniany Phantom ( kwiatostany olbrzymie ale delikatne, długość niektórych znacznie przekracza 40 cm), fotki robione dzisiaj przy zachmurzonym niebie ( niestety do tej godziny jeszcze nie kropi )

A to Mega Pearl ( o wyrażnie mniejszych ale mimo wszystko podobnych kwiatach)

A to zasznurowana Limelight, prezentuje się dzięki temu bardzo elegancko
bozga 21:01, 17 sie 2015

Donia72 napisał(a)
Na jakim stanowisku najlepiej czują się hortensje bukietowe?

W tak ekstremalnych warunkach jakie panowały w ostatnich dniach w pełnym słońcu bez uszczerbku przeżyły Limelight, Vanille Fraise i Pinky Winky, o dziwo bez problemu Magical Moonlight i Diamantino - wymieniłam tylko odmiany najczęściej goszczące w naszych ogródkach

Najlepszym dowodem jest szpaler z Limelight ( pełna "patelnia" cały dzień)
Tu się buja pod wpływem porywów wiatru
Flower1 21:01, 17 sie 2015

Ja tez sznuruje swoje ogrodowki ,ostatnio po deszczu tak sie polozyly ze wpadlam w panike ze sie polamia.. w sumie sa tak geste ze nie widac tego sznurowania.Piekna limelight !!
Kasya 21:05, 17 sie 2015

bozga napisał(a)

W tak ekstremalnych warunkach jakie panowały w ostatnich dniach w pełnym słońcu bez uszczerbku przeżyły Limelight, Vanille Fraise i Pinky Winky, o dziwo bez problemu Magical Moonlight i Diamantino - wymieniłam tylko odmiany najczęściej goszczące w naszych ogródkach

Najlepszym dowodem jest szpaler z Limelight ( pełna "patelnia cały dzień)
Tu się buja pod wpływem porywów wiatru

ale liscie sa osłonięte przez ogromne kwiatostany

u mnie sie przypaliły troche sundae fraise, chociaz slonce tylko ze 4h ale w samo poludnie
bozga 21:09, 17 sie 2015

Nallar napisał(a)
Bożenko, jeśli znajdziesz chwilę, zajrzyj do mnie, proszę.
Mam hortensję której nikomu do tej pory nie udało się jej "nazwać"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4256-ogrodek-ewy?page=387#post_2

Jak dla mnie jest to Tardiva
Tutaj moja dla porównania

Przy okazji pokażę Levanę, która rośnie od strony ulicy ( te zwisające listki to efekt tylko niedoboru wody- już go skorygowałam W tle widać coś co było trawnikiem