Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Jana 19:57, 15 sie 2015

Szkoda, że u mnie nie ma w okolicy Lidla...
bogumila 20:56, 15 sie 2015

Milutko u Ciebie...zaglądam rzadziej,ale nadrobię jesienią....i pytanko: hortensje już ukorzenione z wiosennych bocznych przyrostów też przyciąć?
bozga 22:06, 15 sie 2015

Witam po kilkudniowej przerwie. Właśnie przetoczyła się nad nami burza, więc dopiero teraz mogę spokojnie pogadać. Zauważyłam po wpisach, że trochę niepotrzebnie iskrzyło Co do Babopielki to już na 3 stronie mojego wątku zaznaczyłam, że jest dla mnie guru hortensjowym W przypadku jakichkolwiek wątpliwości odnośnie odmiany jest to pierwsze miejsce, gdzie szukam informacji,strona zszp wypada przy Niej bardzo słabo. Też chętnie obejrzę ogródek, tym bardziej, że na blogu pokazana jest właściwie tylko rabata hortensjowa. Nie szukam tam natomiast porad praktycznych odnośnie uprawy czy pielęgnacji hortensji, pewne prawdy są uniwersalne, szeroko dostępne, resztę wypracowałam sama na podstawie prób i błędów.

Fotki, które zdążyłam zrobić przed burzą na zachętę i na rozładowanie emocji

Krys 22:17, 15 sie 2015

Wow ale odlotowe widoki
kryniafu 22:19, 15 sie 2015

Piękny hortensjowy ogród. Ja też uwielbiam hortensje i już wiem, że na pewno w dobrym kierunku idę rozmnażając swoje anabelki waniliki, pinky winky czy pink diamond. I dzięki, że dzielisz się swoim doświadczeniem.
bozga 22:22, 15 sie 2015

Kontynuując jeszcze sprawę dotychącą kolekcjonowania, to w moim przypadku dotyczy to tylko hortensji krzaczastych i bukietowych, troszkę dopuszczam w myśli dębolistne jako potencjalny cel. Przyczyna ograniczeń jest bardzo prosta-działka ma niewiele ponad 10 arów, ponad połowę zajmuje dom i garaż z podjazdem- więc szału nie ma. Druga sprawa- ogrodówki przetestowałam- nie ten rejon na kolekcje, tylko męczarnia. Po trzecie każde hobby jest kosztowne a mam jszcze na utrzymaniu 3 uczących się dzieci- to jest mój priorytet. A po czwarte ogródek ma być ucztą dla oczu i odpoczynkiem dla duszy ( o każdej porze roku) a większość odmian niestety nie jest urody przyciągającej wzrok, często są to trudne do uchwycenia różnice w liściach, terminie kwitnienie, czy drobiazgi w budowie kwiatu.
Żeby nie być gołosłownym pokażę tylko 2 odmiany co do których jestem pewna, że nie zwróciłyby niczyjej uwagi i chęci posiadania w ogródku

Daruma

Dart's little dot
deszczowymaj 22:30, 15 sie 2015

Bożenko Twój ogród...Raj dla oczu mych
violinek 22:37, 15 sie 2015

Odlecialam )) ..no nic ...pozostaje mi tylko wydrukowac ten lan hortek ...i pokazac moim sierotkom , niech sie biora do roboty i zageszczaja , rosna , kwitna ..hahaha ..moze porownanie da im " kopa " do rozwoju
bozga 22:37, 15 sie 2015

Przy okazji tej dyskusji zrobiłam szybki remanent tego co mam i wygląda to tak
260 pełnowartościowych, co najmiej dwuletnich krzewów ( większość rozmnożyłam sama i dotyczy to głównie szpalerów z Limonek i Vanilek)
Ogólnie przekroczyłam setkę oznaczonych odmian hortensji, w tym 62 odmiany hortensji krzewiastych i bukietowych ( tylko one są przedmiotem mojego szczególnego zainteresowania), teraz czekam na dostawę 2 nowych odmian, kilka mam niepewnych, które są pod obserwacją, właściwie mam chyba wszystkie dostępnie dla amatora w Polsce poza Big Benem, który oferowany jest w sklepie o fatalnej opinii i więcej się tam nie skuszę .

Moje szpalery
chagall 22:38, 15 sie 2015

Witam, trafiłam przed chwilą, obejrzałam fotki i szczęka mi opadła z wrażenia - tak pięknie u Ciebie!!!
Pozdrawiam - zakochana od niedawna w hortensjach