Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

olga80 22:52, 15 sie 2015

Uwielbiam hortensje , ale to co zobaczyłam u Ciebie wprawiło mnie w bezdech , jestem pod ogromnym wrażeniem. Gratuluję takich efektów.Ja się dopiero uczę sztuki ogrodnictwa bo to co do tej pory uprawiałam to był misz masz
bozga 22:52, 15 sie 2015

Przerywnik na poradę praktyczną Mam już dość bawienia się w rozmnażanie, więc w przyszłym roku planuję tylko pomnożyć Diamantino
( na pierwszym planie)

i Magical Starlight

Z tegorocznych zostawiłam sobie tylko Sweet Summer, bardzo dobrze się ukorzeniła, na razie sadzonki rosną jeszcze w doniczce, wszystkie pozostałe rozdałam
Przy okazji pokażę rośliny mateczne, nie wytrzymałam i w ten upał wykopałam Bombshell i właśnie Sweet Summer powędrowały w ich miejsce

Hortensja 22:57, 15 sie 2015

oj oj, przeglądnęłam najnowsze fotki i zaraz będę płakać z rozpaczy.

dlaczego moje szpalery tak nie kwitną?? Twoje aż biją kwieciem po oczach.
Na wiosnę zakupiłam u Szmitów po 10 sztuk h. Silver Dollar i Little LIME, zasadziłam w kwaśnej ziemi, nawoziłam Magiczną Siłą wg przepisu i zaledwie 2 krzaczki zakwitły (ale za to pięknie). Reszta zaczyna coś tam puszczać ale do Twoich krzewów się nie umywają.
Podlewam obficie ale tracę nadzieję.

czy to wina sąsiedztwa - te olbrzymie tuje chyba wysysają im wszystkie soki?
a może dopiero po kilku latach od posadzenia spodziewać się efektów (jak w przypadku magnolii?

co robię źle??
Marga 22:58, 15 sie 2015

bozga napisał(a)
.

Moje szpalery

Bożenko, wybacz mi, że pewnie po raz setny usłyszysz pytanie : co to za hortensje? Ale są naprawdę niesamowite!
bozga 22:59, 15 sie 2015

Trochę zboczyłam z tematu ale chciałam nawiązać do siewek, których jest pełno i właśnie teraz się nimi zajmuję ze szczególną uwagą ( jest może właśnie wsród nich ta jedyna, która będzie miała jakieś unikatowe cechy )

I żeby nie było za szaro ogólny widoczek na ogródek

malgocha1960 23:02, 15 sie 2015

Bożenko,czy darts little dot kwitnie ci bez problemu?Moja ma 3 lata i nie raczy kwitnąć,a w tym roku wyjatkowo w ogóle nie rosnie.
bozga 23:08, 15 sie 2015

Hortensja napisał(a)
oj oj, przeglądnęłam najnowsze fotki i zaraz będę płakać z rozpaczy.

dlaczego moje szpalery tak nie kwitną?? Twoje aż biją kwieciem po oczach.
Na wiosnę zakupiłam u Szmitów po 10 sztuk h. Silver Dollar i Little LIME, zasadziłam w kwaśnej ziemi, nawoziłam Magiczną Siłą wg przepisu i zaledwie 2 krzaczki zakwitły (ale za to pięknie). Reszta zaczyna coś tam puszczać ale do Twoich krzewów się nie umywają.
Podlewam obficie ale tracę nadzieję.

czy to wina sąsiedztwa - te olbrzymie tuje chyba wysysają im wszystkie soki?
a może dopiero po kilku latach od posadzenia spodziewać się efektów (jak w przypadku magnolii?

co robię źle??

Z fotki wynika,że teren jest pochyły (?), więc na pewno jest problem z zatrzymaniem wody a poza tym chyba jednak te tuje z nimi konkurują, ja bym jeszcze rok zaczekała z decyzją co dalej, pozdrawiam

To moja Silver Dollar ( mam tylko jedną sztukę)

I kilka Little Lime na różnych stanowiskach

bozga 23:12, 15 sie 2015

malgocha1960 napisał(a)
Bożenko,czy darts little dot kwitnie ci bez problemu?Moja ma 3 lata i nie raczy kwitnąć,a w tym roku wyjatkowo w ogóle nie rosnie.

mam ją dopiero drugi rok i kwitnie bez problemu, ale ogólnie hortensje dziwnie się zachowują w tym roku, największym negatywnym zaskoczeniem jest Candlelight, która nawet w połowie nie jest tak piękna jak w zeszłym roku
bozga 23:20, 15 sie 2015

Marga napisał(a)

Bożenko, wybacz mi, że pewnie po raz setny usłyszysz pytanie : co to za hortensje? Ale są naprawdę niesamowite!

To młoda jeszcze Limelight
Z tyłu za nią jest też młodziutki szpaler z Pinky Winky a patrzy na to wszystko z góry Strong Anabelle

A to 2 lata starszy krzaczek ( listki zwisają, bo nie dostał jeszcze wody)
Hortensja 23:23, 15 sie 2015

bozga napisał(a)

Z fotki wynika,że teren jest pochyły (?), więc na pewno jest problem z zatrzymaniem wody a poza tym chyba jednak te tuje z nimi konkurują, ja bym jeszcze rok zaczekała z decyzją co dalej, pozdrawiam

dziekuję za ekspresową odpowiedź
teren owszem, pochyły i to bardzo. w dodatku za murkiem jest jeszcze drenaż ale nie mogłam nie spróbować ze szpalerem hortensji. po przejrzeniu Twojego wątku i kilku inspiracji na pintreście musiałam podjąc to wyzwanie
jeśli po roku nie będzie efektu znajdzie im inne miejsce a do tego czasu pobawię się w rozmnażanie hortensji

pozdrawiam