Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Kasiek 22:46, 17 sie 2015

Zakupilam dzisiaj 6 duzych hortensji...ahoj przygodo
babka 22:47, 17 sie 2015

Dobry wieczór
Zaniemówiłam z wrażenia w momencie jak weszłam na Twój wątek. Koniecznie muszę go w całości przestudiować ! Wspaniałe kwiaty ! Kocham hortki choć mam ich niewiele i właściwie od razu mam pytanie o Vanilla Fraise. Czy ich kwiaty zanim zaczną różowieć robią się limonkowe ?
Pozdrawiam serdecznie i zaznaczam sobie by wracać tu często i chłonąć porady i piękne obrazy Uroczy ogród
bozga 22:51, 17 sie 2015

Kasiek napisał(a)
Zakupilam dzisiaj 6 duzych hortensji...ahoj przygodo

Uchyl rąbka tajemnicy i zdradź odmianę
bozga 23:07, 17 sie 2015

babka napisał(a)
Dobry wieczór
Zaniemówiłam z wrażenia w momencie jak weszłam na Twój wątek. Koniecznie muszę go w całości przestudiować ! Wspaniałe kwiaty ! Kocham hortki choć mam ich niewiele i właściwie od razu mam pytanie o Vanilla Fraise. Czy ich kwiaty zanim zaczną różowieć robią się limonkowe ?
Pozdrawiam serdecznie i zaznaczam sobie by wracać tu często i chłonąć porady i piękne obrazy Uroczy ogród

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Vanilki od razu przechodzą w róż ( najczęściej kropkami), dzisiaj się zachmurzyło więc tego tak na fotkach nie widać ale musisz mi uwierzyć na słowo, że ta w głębi różowieje ( zachmurzyło się ale nie popadało )

A przy okzaji -
Wyraźnie wchodzą w różowienie ( od podstawy kwiatostanu ) Pinky Winky

babka 23:53, 17 sie 2015

W takim razie z moimi vanillkami coś dziwnego się stało bo zaczęły się robić zielonkawe. Jakieś półtora tygodnia temu dwa kwiaatostany zaczęły różowieć i na tym koniec aż do teraz kiedy zrobiło się limonkowo Masz może jakieś wytłumaczenie tego zjawiska ?
bozga 07:55, 18 sie 2015

babka napisał(a)
W takim razie z moimi vanillkami coś dziwnego się stało bo zaczęły się robić zielonkawe. Jakieś półtora tygodnia temu dwa kwiaatostany zaczęły różowieć i na tym koniec aż do teraz kiedy zrobiło się limonkowo Masz może jakieś wytłumaczenie tego zjawiska ?

Intensywność przebarwienia na różowo zależne jest od pH gleby więc w tym upatrywałabym różnic. U mnie najbardziej widoczne jest to u Limelight ( od lekko do ciemnoróżowego koloru). Dokładnie obejrzałam swoje kwiatostany, rzeczywiście na niektórych można dostrzec delikatne zielenienie ale nie jest to tak jaskrawe jak np u Diamantino

A tu Diamatino kolor wyjściowy i aktualny
bozga 09:39, 18 sie 2015

Filemon24 napisał(a)
pytałam o hortensje bella anna masz ją u siebie?

Bella Anna to ta druga, bliżej Invincibelle Spirit, prawdę powiedziawszy na pierwszy rzut oka podobne.
Brzydko przekwita, oczywiście pokłada się

Na razie jedyna różnica między nimi to kilka kwiatostanów na jednej łodydze u Invincibelle Spirit ale nie wiem czy jest to cecha charakterystyczna ( krzew 2 lata chorował ( co u hortensji jest bardzo rzadko spotykane), pomogło dopiero podlanie środkiem grzybobójczym a w tym roku już w czasie kwitnienia został doszczętnie połamany przez walczące koty i jest to jego drugie kwitnienie po obcięciu, dlatego kwiaty dopiero się rozwijają
Dorota123 10:10, 18 sie 2015

Jedni szukają pięknych miejsc na ziemi, inni potrafią z każdego miejsca zrobić to najpiękniejsze. Niewiele jest tak pięknych ogrodów jak Twój.
Filemon24 10:25, 18 sie 2015

Dziękuje że wstawiłaś zdjęcie swojej belli anny ja mam mały krzeczek więc w celu wzmocnienia oberwałam kwiatki dopiero w przyszłym roku pozwolę jej zakwitnąć.
Prawda ogród Bożenki jest cudowny to dowód na to że ogród kolekcjonerski może być przepiękny
deszczowymaj 10:33, 18 sie 2015

Dorota123 napisał(a)
Jedni szukają pięknych miejsc na ziemi, inni potrafią z każdego miejsca zrobić to najpiękniejsze. Niewiele jest tak pięknych ogrodów jak Twój.

Pięknie powiedziane

Zgadzam się w stu procentach