Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Iwk4 09:27, 19 sie 2015

Moje też jeszcze się nie przebarwiają. Rok temu nawet podejrzewałam, że to inne. Był tylko blady róż. Ale były u mnie pierwszy sezon.
Potem dostałam patyczki vanilek i kolor ten sam. Mam więc nadzieję, że problem gdzie indziej jest.
Luki 09:33, 19 sie 2015

Cieszy mnie to, że Vanilki są mocniejsze w późniejszym czasie bo moje młodzinki tegoroczne po deszczach przywitały się z gruntem
Bardzo mi pomogłaś w wyborach hortensjowych, nawet nie musiałem pytać, a wszystkiego co chciałem się dowiedziałem. Vanilka, Limlight, Magical Monlight, Bobo i Diamantino to moje typy
Mam w sumie jedno pytanie. Masz może odmiane Magical Candle, jakie masz o niej zdanie?
Kasiek 09:40, 19 sie 2015

Bozenko kupilam Vanille Fraise i Limelight, mysle ze na poczatek tego szalenstwa to dobry wybor Mam juz 2 na rabacie przed domem, posadzilam w tamtym roku, ale cos malutkie kwiaty maja.

U Ciebie jak zwykle cudowny spektakl
bozga 09:54, 19 sie 2015

Luki napisał(a)
Cieszy mnie to, że Vanilki są mocniejsze w późniejszym czasie bo moje młodzinki tegoroczne po deszczach przywitały się z gruntem
Bardzo mi pomogłaś w wyborach hortensjowych, nawet nie musiałem pytać, a wszystkiego co chciałem się dowiedziałem. Vanilka, Limlight, Magical Monlight, Bobo i Diamantino to moje typy
Mam w sumie jedno pytanie. Masz może odmiane Magical Candle, jakie masz o niej zdanie?

Wybór świetny i spokojnie możesz do nich dołączyć Magical Candle
Rośnie u mnie drugi rok i jestem z niej bardzo zadowolona ( muszę ją przesadzić bo posadziłam za blisko Phantoma). Bardzo duże zbite kwiatostany, lekko się pod ich ciężarem przewiesza, teraz przebarwia się zieleniejąc podobnie jak Diamantino a brzegi płatków różowieją, gęsto się krzewi.
Na drugiej fotce w towarzystwie Phantoma ( daje to też pogląd na odcień), jest od nego troszkę niższa

deszczowymaj 10:13, 19 sie 2015

bozga napisał(a)
I jeszcze trochę porannego słońca

O Boziiuuu Jeżeli tak wygląda w niebie...to już zawsze będę grzeczna
bozga 10:18, 19 sie 2015

Kasiek napisał(a)
Bozenko kupilam Vanille Fraise i Limelight, mysle ze na poczatek tego szalenstwa to dobry wybor Mam juz 2 na rabacie przed domem, posadzilam w tamtym roku, ale cos malutkie kwiaty maja.

U Ciebie jak zwykle cudowny spektakl

Wybór oczywiście pierwsza klasa, te dwie odmiany to podstawa do hortensjowego szaleństwa
Co do malutkich kwiatów - ten rok jest jednak ekstremalny dla hortensji, więc bym się nie martwiła. Ja natomiast przeżyłam zaskoczenie sadząc niby
Vanille Fraise a efekt jest taki

Dostałam ją w prezencie w zeszłym roku, rzeczywiście wydawała mi się drobna ale myślałam, że z powodu doniczki i wiosną wysadziłam do gruntu, teraz raczej jestem pewna, że to jej miniatuowa wersja Sundae Fraise

A teraz lecę już do ogródka bo samo się nic nie zrobi
bozga 10:20, 19 sie 2015

Joasiu dziękuję, wolę jednak zdecydowanie żebyś oglądała hortensje u mnie niż w niebie
Filemon24 10:35, 19 sie 2015

ja właśnie jestem najbardziej zadowolona z hortensji phantom moja faworytka pięknie mi się rozkrzewia i w ogóle jest śliczna duże kwiaty. Polar bear też bardzo lubię za wielkie kwiaty i również dość dobrze u mnie rośnie moim zdaniem obydwie odmiany godne polecenia.

Bożenko mam dwie hortensje kupione jako nn i nie wiem co to może być za odmiana podobne są do polar bear nawet w tym czasie zakwitają. Myślę że może to silver dollar czy mogę wstawić ich zdjęcie u ciebie w wątku żebyś mogła z identyfikować?
deszczowymaj 10:41, 19 sie 2015

bozga napisał(a)
Joasiu dziękuję, wolę jednak zdecydowanie żebyś oglądała hortensje u mnie niż w niebie

No tak tak Też wolę u Ciebie Tak tylko pomyślałam ...przyszłościowo
Kasya 11:08, 19 sie 2015

ja tez jestem zadowolona z polar bear, ładnie sie trzyma i ma duze kwiaty
widac ją dobrze bo rosnie pojedynczo w lawendzie
ale patrząc na krzak i kwiaty to ja bym nie odroznila polar bear od limelight

dla mnie to jakies niuanse,

tym bardziej ze rosliny tego samego gatunku mogą sie roznic z powodu stanowiska i warunkow...

zobacze jak sie beda przebarwiac

vanilke mam jedną ale jakies male kwiaty ma, chyba w zeszlym roku wieksze byly...

zastanawiam sie tez co moze miec wplyw na kwitnienie
moje 2 drzewaka unique zakwitly bardzo ladnie a trzecie dopieo pokazalo pąki i to na 2 gałązkach tylko, dlaczego ? czy w ogole zdązy w tym roku...

czy to przez tegoroczna susze ?