Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Ewa777 11:42, 20 sie 2015

Bożenko, które hortensje bukietowe polecałabyś na słoneczne stanowisko? Teraz mam tam ogrodowe i bardzo je przypala.
Kasya 11:51, 20 sie 2015

malkul napisał(a)
ja mam na półcienistym miesjcu. raczej nei podleałam mimo tej suszy to w sumei dostawały wodę co 2 tydień jak szłam z nawozem dla nich.
nie było na nich oznak więdnięcia ale może to nei reguła bo nie wiem czy nie jest to tak że wszystkie hortki są pijakami

ja mam na pelnym słońcu, tylko nogi w cieniu
moja w drugim roku ma ok 120-130 cm
podlewam, ale ona sie jakos specjalnie nie domaga podlewania
limce raz klapnely liscie a tej nie
Filemon24 11:59, 20 sie 2015

ja swoje podlewam co drugi dzień około 10 litrów wody na każdą
malkul 15:15, 20 sie 2015

Filemon24 napisał(a)
ja swoje podlewam co drugi dzień około 10 litrów wody na każdą

ło matko, na szczęście ja nie
Ola54 17:09, 20 sie 2015

Witaj,poczytuję,notuję nie muszę mówić ,,że dołączam do zachwytów.
I z małym pytaniem
Powiększam swój stan posiadania i mam mały dylemat
Pink Lady i White Lady
Mam Pink Lady i chciałam kupić White Lady ale nie pamiętam gdzie przeczytałam,że to te same tylko pod innymi nazwami.Kosztuje sporo i nie chciałabym dublować.

Zaczynają mi się podobać hortensje z koronkowymi kwiatami.Może dlatego,że lepiej znoszą upały i są takie eteryczne
Krys 17:22, 20 sie 2015

http://www.mojpieknyogrod.pl/ogrod/ogrod-ozdobny/z-milosci-do?contestGuid=87212 poprosze o glos
bozga 20:43, 20 sie 2015

Ewa777 napisał(a)
Bożenko, które hortensje bukietowe polecałabyś na słoneczne stanowisko? Teraz mam tam ogrodowe i bardzo je przypala.

Najlepiej w tym roku test zniosły Vanilki i Limonki, absolutnie bez zastrzeżeń, spotkałam się z opinią, że Phantom też ale ja mam tutaj jedną drobną uwagę, krótka przerwa w dostawie wody gdy listki i płatki kwiatów smętnie zwisają u Vanilek i Limonek nie odbiła się na ich późniejszym wyglądzie, natomiast Phantom jednak zniósł tą sytuację trudniej i kwiatostany jednak nie wróciły w całości do stanu pierwotnego. A takie sytuacje jednak się zdarzają i myślę, że warto wziąć to pod uwagę
agnieszka_m 20:49, 20 sie 2015

Bożenko zakupiłam dzisiaj Vanille Fraise i Limelight one rosną wysokie bo niewiem jak je posadzić czy dalej na rabacie czy raczej bliżej
bozga 20:56, 20 sie 2015

Michalina napisał(a)
Witaj,poczytuję,notuję nie muszę mówić ,,że dołączam do zachwytów.
I z małym pytaniem
Powiększam swój stan posiadania i mam mały dylemat
Pink Lady i White Lady
Mam Pink Lady i chciałam kupić White Lady ale nie pamiętam gdzie przeczytałam,że to te same tylko pod innymi nazwami.Kosztuje sporo i nie chciałabym dublować.

Zaczynają mi się podobać hortensje z koronkowymi kwiatami.Może dlatego,że lepiej znoszą upały i są takie eteryczne

Ja mam niby jedną i drugą ale oznaczam je jednak jako Lady, myślę, że na razie jest to sprawa dyskusyjna i chyba nie warto brnąć dalej w temat. Jako Lady rzeczywiście bardzo ładna. Ja też bardzo lubię tzw ażurowe hortensje- na razie moją faworytką jest Magical Starlight, depczą jej po piętach Everest i Ruby

Lady

Magical Starlight

Ruby

Warto też pamiętać o Le Vasterival
bozga 21:18, 20 sie 2015

Bardzo dziękuję za ożywioną dyskusję popartą pięknymi fotkami odnośnie Polar
Bear, myślę, że sprawa jest wyjaśniona i nie wymaga dalszego komentarza

Wielkie dzięki

Nie mam dzisiaj siły dalej rozpisywać się o hortensjach, fotkę liści Silver Dollar zrobię jutro ( prośba Filemona). Wróciłam późno ze Szczecina jutro też muszę jechać A poza tym oczywiście nie omieszkałam po drodze zahaczyć ( pierwszy raz) szkółki drzew i krzewów- rewelacja, pierwszy raz widziałam tak profesjonalne podejście do roślin no i mają dereniowy zawrót głowy- dla nie wtajemniczonych- jest to druga po hortensjach moja pasja. Ale niestety znacznie kosztowniejsza Nic nie kupiłam - przynajmniej do jutra

Hortensjowo ( ogród w tym okresie wygląda jakby nic więcej w nim nie rosło)