Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 16:55, 23 sie 2015

Kasya napisał(a)
A jakie masz zdanie o hortensji Great Star ?

Hej Dopiero co zjechałam do domu, szybki obiadek i do ogródka ( wcześniej oczywiście forum ). Pozdrawiam
Wstępnie chociaż pokrótce postaram się odpowiedzieć na pytania, może wieczorem będę miała więcej czasu

Hortensja Great Star Le Vasterival- uczucia mam mieszane, kwiatostan oczywiście piękny i nieszablonowy, ale ogólny wygląd krzaczka- długie pędy, stosunkowo mało rozkrzewiony ( może dlatego , że młodziutki) i te kwiatostany z niewielkiej odległości już nie są tak imponujące na tle całości

bozga 17:03, 23 sie 2015

Hortensja napisał(a)
hmmm obłędne te hortensje,
moim też żółkły liście - dosłam do wniosku, że mają za mało wody. W ogóle nawadnianie hortensji u mnie jest problemem.
Dzisiaj pod trzema krzakami wkopałam podziurawioną butelkę plastikową, taki domowej roboty system kropelkowy
mam dwie Vanille Fraise - rosną koło siebie, sadzone były w tym samym czasie - jedna jeszcze nie kwitnie, drugiej kompletnie spaliło kwiatostany - i zrozum tu hortensje...
mimo częstego podlewania susza dała się nam odczuć, czy wyciąc te spalone kwiatostany czy dopiero na wiosnę kiedy będę ciąc pozostałe hortensje?

a propos Twojego postu, gdzie pisałaś, że "lejesz wodę" - ja słyszałam, nie pamiętam dziś gdzie, że hortensja może miec głowę w słońcu ale nogi musi mieć w wodzie w związku z tym zastanawiam sie czy hortensję można "utopić" tzn. tak przesadzić z nawadnianiem, że woda jej zaszkodzi?

Wiosną i latem raczej wątpię, żeby dały się utopić - wchłaniają każdą ilość, ale oczywiście gdy przyjdzie zimno nadmiar wody będzie niekorzystny.
Usuwam spalone kwiatostany lub połamane, należy liczyć się z tym, że w miejscu cięcia pojawią się nowe przyrosty, nie osłabia to roślin i nie ma znaczenia odnośnie przemarzania bo wiosną i tak pędy tniemy dużo niżej.

Chciałoby się je schrupać a raczej polizać bo mi się kojarzą z lodami
deszczowymaj 17:07, 23 sie 2015

bozga napisał(a)

Wiosną i latem raczej wątpię, żeby dały się utopić - wchłaniają każdą ilość, ale oczywiście gdy przyjdzie zimno nadmiar wody będzie niekorzystny.
Usuwam spalone kwiatostany lub połamane, należy liczyć się z tym, że w miejscu cięcia pojawią się nowe przyrosty, nie osłabia to roślin i nie ma znaczenia odnośnie przemarzania bo wiosną i tak pędy tniemy dużo niżej.

Chciałoby się je schrupać a raczej polizać bo mi się kojarzą z lodami

Przepiękne różowiutkie chmurki
bozga 17:16, 23 sie 2015

ewsyg napisał(a)
Bożenko, mam młodą Magical Candle i wszystkie jej kwiaty leżą na ziemi. Mam nadzieje, że ona zmężnieje i będzie trzymała fason. Bardzo mi się podoba jej seledynkowy odcień i delikatna ażurowośc kwiatów. Twoje ślicznie wyglądają. Czy są podwiązane. Wspaniałe są Twoje hortensje a wątek to skarbnica wiedzy. Pokazuj, pokazuj te cuda, naciesz nasze oczy

Pozdrawiam

Koniecznie pokaż swoje kwiatostany, bo raczej nie powinny być ażurowe. Mgical Candle ma bardzo zbity i ciężki kwiatostan, pędy się oczywiście z tego powodu rozchylają, ja w połowie kwitnienia zawsze podwiązuję do palika wbitego w środek krzewu. Wszystkie hortensje o dużych kwiatach ( poza Phantomem) będą się niestety przewieszać. Serdecznie pozdrawiam

I bardzo lekki Phantom
Kasya 17:18, 23 sie 2015

bozga napisał(a)

Hej Dopiero co zjechałam do domu, szybki obiadek i do ogródka ( wcześniej oczywiście forum ). Pozdrawiam
Wstępnie chociaż pokrótce postaram się odpowiedzieć na pytania, może wieczorem będę miała więcej czasu

Hortensja Great Star Le Vasterival- uczucia mam mieszane, kwiatostan oczywiście piękny i nieszablonowy, ale ogólny wygląd krzaczka- długie pędy, stosunkowo mało rozkrzewiony ( może dlatego , że młodziutki) i te kwiatostany z niewielkiej odległości już nie są tak imponujące na tle całości

Skoro słabo się krzewi to może prosi się o wyprowadzenie na drzewko ?
Jak myślisz ?
bozga 17:32, 23 sie 2015

LadyR napisał(a)
Zachwyciłam się twoim pięknym ogrodem i hortensjami. Widzę, że masz obsadzone rabaty pod domem, ja też mam ogród pod domem, ale tam jakoś słabo mi wszystko rośnie. Mam do ciebie prośbę pokaż fotki z opisem jaka to wystawa i jak masz posadzone pod domem pliss....

Front domu jest od strony południowej, przy samej ścianie staram się zachować pustą przestrzeń dla dobrej wentylacji murów i żeby przy podlewaniu niepotrzebnie nie podchodzić za blisko z wodą do fundamentów, nie przestrzegam tego przy tarasach.
Pierwsza od schodów ( wędrujemy w kierunku zachodnim ) jest Limelight

Następna Dentelle de Gorron

Silver Dollar otoczona rozchodnikami

Diamantino ( porządnie już zzieleniała )
bozga 17:45, 23 sie 2015

c.d.
Róg domu wieńczy pienna Limelight a u stóp ma poza Diamantiono -Little Lime ( ta o dziwo poszarpana i z opóźnionym zapłonem jeśli chodzi o kwitnienie- fotki dzisiejsze)

( nie cierpię tego czegoś strzyżonego - a la ligustr, sama nie wiem co mi kiedyś przyszło do głowy, żeby to kupić, nie przepadam za tego typu ozdobami w ogrodzie)
Od strony zachodniej połowę zajmuje taras a resztę Rensun, rochodniki i pień wisterii ( iglaki mają stanowić tylko tło)

LadyR 17:50, 23 sie 2015

Bardzo dziękuję za odpowiedź i jeszcze pytanie czy wszystkie hortensje potrzebują kwaśnej gleby? U mnie rosną różnie raczej gdziekolwiek i nie są ładne, bo mam dużo cienia i sucho. Ostatnio przytachałam hortensję candlelight i mam ją jeszcze w donicy. Denerwuje mnie różowa anabelka, bo nie dość, że leży to jeszcze paskudnie zielona się zrobiła. Chyba zainwestuję w hortensje polecane przez ciebie. Pod zachodnią ścianą domu mam clematisy, pewnie hortensje nie będą do nich pasowały?
bozga 17:54, 23 sie 2015

Od strony zachodniej jest też taras i podjazd dla niepełnosprawnych ( dla dalszego członka rodziny) i tutaj tylko to

Wokół tarasu przebudowa rabaty- na razie nie do pokazania ale będzie kiedyś bajer

Od wschodu połowę zajmuje część gospodarcza ( wykostkowany tunel między garażem a domem )i pozostało tylko do obsadzenia to miejsce ( z tyłu jest nieużywane zejście do piwnicy)

Moja trawa pampasowa w donicy ma się dobrze, będzie już niedługo miała 8 piuropuszy

A to widok na drugą stronę podjazdu
bozga 18:02, 23 sie 2015

Obchód zakończony a co do clematisów to muszą się po czymś piąć więc chyba lepiej wyglądają wśród iglaków i małych drzewek

A na koniec trochę jeszcze ogólnych widoczków i lecę trochę popodlewać
Dziękuję wszystkim za odwiedziny