Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 18:26, 08 wrz 2015

horcia napisał(a)

Czyli bardziej kwaśna znaczy bardziej czerwony czy odwrotnie?

No to mamy problem, bo ta zależność nie jest tak jasna jak u ogrodowych .
Coraz bardziej profesjonalnie podchodzę do swojej pasji i na pewno będę badać dogłębnie jak odczyn gleby wpływa na wybarwienie kwiatostanów, na tym etapie już wiem, że są różnice odmianowe. A to inne spostrzeżenia z mojego ogródka- najintensywniej wybarwiła się ( mówimy w tej chwili tylko i wyłącznie o Vanilkach) ta rosnąca w szpalerze przed wjazdem ( fotka nie oddaje intensywności barwy- w rzeczywistości jest prawie wiśniowa)

Posadzona bez dodatku torfu, ziemia gliniasta ale mimowolnie jest trochę wymieszana z korą, cały dzień w słońcu, odżywka w tym roku bardzo skąpo ( nie zużyłam nawet połowy tego co w zeszłym a krzaków prawie 2x więcej)
bozga 18:40, 08 wrz 2015

Wyraźnie ładniej wybarwiają się kwiatostany, które pojawiły się później i nie zdążyły się podzielenić -wchodzą w różowienie bezpośrednio z białego. Te drugie, które cieszyły nas dłuższy czas mają tzw brudny róż. I jeszcze jedno -dobrze nasłonecznione płatki intensywniej różowe. Na jednym krzaku Vanilek mamy więc istny mix odcieni. Na pewno jest jeszcze jakaś inna zależność glebowa poza kwasowością , dlatego też tak różne są nasze hortensje Ale nie podlega wątpliwości, że u Wszystkich piękne

Patrzę teraz na świat przez różowe okulary
bozga 18:44, 08 wrz 2015

Limelight i Little Lime wchodząc w różowienie z daleka wyglądają jakby już przysychały
bozga 18:48, 08 wrz 2015

Dzięki za odwiedziny

A ta limonka na razie opiera się różowieniu
Kasya 19:39, 08 wrz 2015

Te szpalery wyglądają jak girlandy
I długo cieszą oczy
bozga 21:19, 08 wrz 2015

A to dla Kasi mój tulipanowiec wiosna 2015.Od dołu go trochę podciosałam, żeby korona nie utrudniała widoczności ( róg ulicy), aktualnej fotki nie miałam jeszcze okazji zrobić ( poprawię się )
monteverde 21:30, 08 wrz 2015

bozga napisał(a)

No to mamy problem, bo ta zależność nie jest tak jasna jak u ogrodowych .
Coraz bardziej profesjonalnie podchodzę do swojej pasji i na pewno będę badać dogłębnie jak odczyn gleby wpływa na wybarwienie kwiatostanów, na tym etapie już wiem, że są różnice odmianowe. A to inne spostrzeżenia z mojego ogródka- najintensywniej wybarwiła się ( mówimy w tej chwili tylko i wyłącznie o Vanilkach) ta rosnąca w szpalerze przed wjazdem ( fotka nie oddaje intensywności barwy- w rzeczywistości jest prawie wiśniowa)

Posadzona bez dodatku torfu, ziemia gliniasta ale mimowolnie jest trochę wymieszana z korą, cały dzień w słońcu, odżywka w tym roku bardzo skąpo ( nie zużyłam nawet połowy tego co w zeszłym a krzaków prawie 2x więcej)

PIekne masz te hortki
Marga 21:54, 08 wrz 2015

Bożenko, ale cudności pokazujesz!
Mam pytanko: w tym szpalerze przy ulicy złożonym z róznych hortensji, w jakiej odległości sadziłaś je od siebie, że sie tak wzajemnie przenikają?
Kiedyś pytałam sie Ciebie o radę odnośnie silver dollar w szpalerze. Może pamiętasz? Ale teraz sobie pomyślałam, że może pomieszam różne gatunki
Marga 21:54, 08 wrz 2015

sorki dubelek
bozga 22:18, 08 wrz 2015

Marga napisał(a)
Bożenko, ale cudności pokazujesz!
Mam pytanko: w tym szpalerze przy ulicy złożonym z róznych hortensji, w jakiej odległości sadziłaś je od siebie, że sie tak wzajemnie przenikają?
Kiedyś pytałam sie Ciebie o radę odnośnie silver dollar w szpalerze. Może pamiętasz? Ale teraz sobie pomyślałam, że może pomieszam różne gatunki

Limelight posadzone są co 70-80 cm ( dobrze to widać w wizytówce na 2-gim zdjęciu), Vanilce ( jedna sztuka) zostawiłam trochę więcej miejsca bo z natury jest bardziej rozłożysta, Anabelek wzdłuż siatki też jest pięć. Wokół derenia jest pięć bardzo jeszcze młodziutkich Pinky Winky, które spinają Limonki z Anabelkami. Jest bardzo prawdopodobne, że na wiosnę brzegową Limonkę wykopię i zastąpię miskantem bo niestety przechodnie trochę mi ją skubią bo jest na wyciągnięcie ręki. Może jak zwiększę odległość do pierwszego krzaczka to ostudzi to ich zapędy