Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

jona 09:57, 27 sty 2016

Bożenko, ależ wiosennie u Ciebie . Niestety do mnie wiosna dużo później przychodzi, co za niesprawiedliwość .
Przycinanie hortensji już teraz się robi?
Kawa 10:04, 27 sty 2016

o mamo !!
Bożenko normalnie szok że już zaczęłaś "w ziemi" grzebać
u mnie aura tez wiosenna dzisiaj

podpinam się pod pytanie Asi co do hortek (wiem że 2 obcięłaś) ale czy to nie za wcześnie jeszcze?
AlKa 10:07, 27 sty 2016

Dobrze ze piszesz o kl obie Bo mam ale takiego małego i przydałoby się mu kształt nadać Moze W sobotę wyskoczy do ogrodu. U mnie póki co wiosny nie widać
AGDULA 19:05, 27 sty 2016

Bożenko, zajrzyj do mnie, wkleiłam tam słoik z gałązkami hortensji i mam zapytanie do Ciebie czy ok to zrobiłam? Dziękuję z góry!
Flower1 19:44, 27 sty 2016

Bozenko juz sobie wyobrazam sesje wiosenna nowym aparatem w Twoim krolestwie cieplutkie pozdrowionka zostawiam!
anna_t 20:12, 27 sty 2016

no właśnie jak lepiej włożyć patyki poprostu do wody czy lepiej w ukorzeniacz i do doniczki z ziemia do siewu?
mirkaka 16:07, 31 sty 2016

Na bukietowe to chyba jeszcze za wcześnie ale anabelki to chyba już bo potem płaczą. Ja jutro wyjdę z sekatorem i przytnę Anabelki
Krys 20:10, 31 sty 2016

Mirka Anabell to tez bukietowa ,sadze ,ze jeszcza za wczesnie na obcinanie,jak pamietam to Bozenka tnie jak krokusy przekwitna ,czy tak ?
bozga 20:31, 31 sty 2016

Hej Widzę, że wszystkich korci już cięcie i rozmnażanie hortensji Na razie za wcześnie, ja zaczęłam cięcie żeby zdążyć ze wszystkimi krzakami do wiosny ( a trochę ich mam ). Zaczęłam od krzaków co do których jestem pewna, że nie będę pobierała patyczków do rozmnożenia, większość jednak oczekuje na krokusy . Mirka wspominała, że zacznie cięcie Anabelek, jeśli nie pobiera patyczków to jak najbardziej, nic im ten termin cięcia nie zaszkodzi. Ja akurat Anabelki obecnie namnażam tylko i wyłacznie z tzw matek zakopanych trochę głębiej niż normalnie i po roku max dwóch wykopuję cały krzak, otrzepuję z ziemi i sekatorem dzielę na kilka dobrze ukorzenionych części ( krzewiaste mają to do siebie , że nowe pędy potrafią wyjść z ziemi nawet kilkanaście cm od rośliny matecznej). Stąd z cięciem Anabelek również nie będę czekać . Pozdrawiam
bozga 20:35, 31 sty 2016

A co do sposobu rozmnażania - do wody czy ukorzeniacz i do doniczki to niestety różnie bywa, w każdym z tych sposobów trzeba się liczyć , że jakieś straty będą. Ja większość hortensji ukorzeniłam jednak w wodzie.