Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

agnieszka_m 21:43, 31 sty 2016

To nie bede ciac dziekuje
mirkaka 12:15, 01 lut 2016

Bożenko, a ja mam jeszcze pytanie, chciałabym zrobić sadzonkę bukietowej na pniu.
Czy w związku z tym należ uciąć długi patyk np z Vanilki i też wsadzić go do wody lub w ukorzeniach i do donicy? A jak się przyjmie to oskubać oczka na łodydze a zostawić tylko te najwyżej?
bozga 12:23, 01 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Bożenko, a ja mam jeszcze pytanie, chciałabym zrobić sadzonkę bukietowej na pniu.
Czy w związku z tym należ uciąć długi patyk np z Vanilki i też wsadzić go do wody lub w ukorzeniach i do donicy? A jak się przyjmie to oskubać oczka na łodydze a zostawić tylko te najwyżej?

Dokladnie tak
frezja 17:39, 01 lut 2016

mirkaka napisał(a)

Skarbnica wiedzy.. muszę odnaleźć na temat,jak zrobić aby była jednopienna..ale chyba odpowiedź mam tutaj
anna_t 20:33, 01 lut 2016

bozga napisał(a)
A co do sposobu rozmnażania - do wody czy ukorzeniacz i do doniczki to niestety różnie bywa, w każdym z tych sposobów trzeba się liczyć , że jakieś straty będą. Ja większość hortensji ukorzeniłam jednak w wodzie.

dziękuję tez tak bedę robić
chelll 20:38, 01 lut 2016

Witaj! Kiedy tniemy hortensje? Można już ? Mam czas - ferie , pogoda dopisuje, więc chęci nabrałam, ale nie wiem, czy już mogę Pozdrawiam!
Dorota123 21:04, 01 lut 2016

bozga napisał(a)
Hej Widzę, że wszystkich korci już cięcie i rozmnażanie hortensji Na razie za wcześnie, ja zaczęłam cięcie żeby zdążyć ze wszystkimi krzakami do wiosny ( a trochę ich mam ). Zaczęłam od krzaków co do których jestem pewna, że nie będę pobierała patyczków do rozmnożenia, większość jednak oczekuje na krokusy . Mirka wspominała, że zacznie cięcie Anabelek, jeśli nie pobiera patyczków to jak najbardziej, nic im ten termin cięcia nie zaszkodzi. Ja akurat Anabelki obecnie namnażam tylko i wyłacznie z tzw matek zakopanych trochę głębiej niż normalnie i po roku max dwóch wykopuję cały krzak, otrzepuję z ziemi i sekatorem dzielę na kilka dobrze ukorzenionych części ( krzewiaste mają to do siebie , że nowe pędy potrafią wyjść z ziemi nawet kilkanaście cm od rośliny matecznej). Stąd z cięciem Anabelek również nie będę czekać . Pozdrawiam

Czy w ten sposób można rozmnażać tylko Anabelki, czy można tak też postąpić z Limelight, Wanilią i Pinki Winki. Mam kilka w donicach i mogłabym spróbować.
anna_t 21:45, 02 lut 2016

Bożenko ja mam do Ciebie pytanie o Twoje róże, masz the fairy prawda?dość spory szpaler, ile tam masz sztuk?długo ci kwitną?co o nich sadzisz?
bozga 14:36, 07 lut 2016

Dorota123 napisał(a)

Czy w ten sposób można rozmnażać tylko Anabelki, czy można tak też postąpić z Limelight, Wanilią i Pinki Winki. Mam kilka w donicach i mogłabym spróbować.

Sorki, że odpowiadam dopiero teraz ale jednak tylko w niedzielę mam trochę wolnego czasu, żeby pogadać na Ogrodowisku. Zrobiłam kilka fotek, żeby dokładniej wyjaśnić o co mi chodzi, przyjrzałam się też innym krzewiastym i większość z nich zachowuje się jak Anabelki
Pęd w sporej odległości od centrum krzaka

Odgarnęłam trochę ziemi przy innym krzaczku, żeby pokazać jak pięknie ukorzenione są takie gałązki- nic tylko ciąć

Tu akurat bardziej jako samoistny odkład Hayes Starburst

Wszystkie zostaną odcięte za ok 2-3 tygodnie
Niestety nie dotyczy to bukietowych ale warto 2-3 gałązki z tyłu rośliny przygiąć do ziemi i też będziemy mieć 100% sadzonkę ( dotyczy to zwłaszcza odmian o giętkich, łatwo przewieszających się pędach)
Dorotka 14:40, 07 lut 2016

Bożenko czy masz jakiś sprawdzony sklep internetowy w którym kupujesz hortensje?