Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 09:32, 26 maj 2016

Agania napisał(a)

Bożenko co to za odmiana?

Niestety dokładnie nie wiadomo- oznaczenie miał tylko dereń kousa, najbardzie mi pasuje na Satomi ( ale mam coraz więcej wątpliwości), wielokrotnie odwiedzałam szkółki w czasie kwitnienia dereni i nie udało mi się znaleźć podobnego. W razie chęci kupna polecam Satomi, rzeczywiście obficie kwitnie i na różowo ( widziałam wczoraj)
bozga 09:36, 26 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Kiedy obcinasz suche pędy ogrodowym hortensjom? Moje strasznie powoli wypuszczaja paki na pędach, ciagle czekam ale juz nerwa na nie mam

Ps. Orzesadzałam je to pewnie opóżnione?

Już nie ma co czekać,co miało wybić to już wybiło- to już ostatnia moja ogrodówka do przycięcia- Tricolor-dokładnie widać co uciąć

iwonadm 09:43, 26 maj 2016

ja mam tylko 1 ogrodową przymarzła w kwietniu na szczęście kwitnie na tegorocznych pędach więc już widzę pączki pozdrawiam ciepło
bozga 09:59, 26 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Bożenko, pytanie z szybką odpowiedzią: jaka hortensja szybko kwitnie i jej nie przypala?

W zeszłym roku najszybciej zakwitła Diamantino i na pewno się nie przypala, moja ma słońce cały dzień Teraz jeszcze nie widać pączków kwiatowych

A skoro jesteśmy przy tym temacie to niewątpliwą atrakcją będzie nowinka Polestar ( karłowa), kupiłam ją w formie bezlistnej wczesną wiosną, nie byłabym sobą, gdym jeszcze jej nie przycięła a w tej chwili ma pełno pąków i zakwitnie chyba wcześniej niż Anabelki
Polestar

Pąki Anabelki

Shikoku Flash- mam ją od 3 lat, zakwitnie po raz pierwszy, przycinana ma zdecydowanie ładniejszy pokrój i liście, nieprzycinana kwitnie ale jest nieforemna- coś za coś

Pączki też ma Early Sensation
bozga 10:00, 26 maj 2016

Monka napisał(a)
Bożenko powiedz mi proszę ja często stosujesz magiczną siłę do hortek ?

Odpowiedź ciut wyżej
Kasya 10:01, 26 maj 2016

och...moje hortensje to sa takie male ze zakwitna chyba we wrzesniu...
bozga 10:02, 26 maj 2016

Jana napisał(a)
podpinam się pod pytanie, moja ogrodowa na dole ma pąki ale góra sucha, nie wiem czy obciąć ale wtedy to już nie zakwitnie chyba

Suche pędy wycinamy bo przecież i tak już tam nic z nich nie wyrośnie a co ma pąki to będzie cieszyć oko kwiatem
bozga 10:13, 26 maj 2016

A teraz trochę inne kwitnące pękności

Krzewuszki i kolkwicja, która prawie zarosła mi przejście ale za to kwitnienie na razie jej wybaczam

Powojnik też muszę pokazać
bozga 10:26, 26 maj 2016

A na koniec oczywiście derenie, niektóre już przekwitły ale te mają się dobrze
Zwłaszcza Samaritan (pierwsze fotki)

Kończę mega podsadkami Venus, następne derenie kolejnym razem
Monka 11:47, 26 maj 2016

Patrzę na Twoje krzewuszki i zazdroszczę u nie takie mizeroty ,że strach, trzeba brać lupę,żeby je dojrzeć