Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

zbigniew_gazda 07:24, 25 cze 2016

Bożenko - jak piękny zadbany ogród to i miłe komentarze. Super jest.
olga80 10:58, 25 cze 2016

bozga napisał(a)

Bożenko masz cudne widoki w ogrodzie
natka098 11:48, 25 cze 2016

Przeglądam ogrodowisko od jakiegoś czasu, ja dopiero próbuję coś u siebie stworzyć. Masz cudowny ogród, powiedz proszę ile lat pracy potrzeba na tak dopracowane cudo?
Jana 15:38, 25 cze 2016

Pięknie, wszystkie zakątki w Twoim ogrodzie są urokliwe
anna_t 23:01, 25 cze 2016

bozga napisał(a)

ależ Ty masz trawnik! szok...u mnie lany codziennie i się nie umywa do Twojego...melduję że patyki sie ukorzeniły w ziemi a te ukorzenione w wodzie boję się wsadzić do ziemi
Madzenka 10:55, 26 cze 2016

Bożenko czy takie mocne słońce jak było oręż ostatnie kilka dni przypala Ci liście hortensji? Ma. Co roku z tym problem, próbuję je minimalnie cieniować trawami ale niestey nic to nie pomaga. Czy poobrywać te liscie bo rosliny brzydko wymagają? Zwykle tak robie, oczywiscie usuwam tylko najgorsze aby nie osłabić rosliny
bozga 21:35, 26 cze 2016

Krys napisał(a)

Bozenko jestem na biezaco u Ciebie,ogrod dopieszczony,a powiedz co to za sliczna roslina?

Dzięki, ja też do Ciebie zaglądam
To Ponstemon, zmieści się absolutnie wszędzie no i ma bardzo ładne zielono- bordowe liście

bozga 21:39, 26 cze 2016

natka098 napisał(a)
Przeglądam ogrodowisko od jakiegoś czasu, ja dopiero próbuję coś u siebie stworzyć. Masz cudowny ogród, powiedz proszę ile lat pracy potrzeba na tak dopracowane cudo?

8 lat od pierwszych nasadzeń, jak ten czas szybko mija A pracy ogrom ale tej fajnej, satysfakcjonującej

bozga 21:54, 26 cze 2016

Madzenka napisał(a)
Bożenko czy takie mocne słońce jak było oręż ostatnie kilka dni przypala Ci liście hortensji? Ma. Co roku z tym problem, próbuję je minimalnie cieniować trawami ale niestey nic to nie pomaga. Czy poobrywać te liscie bo rosliny brzydko wymagają? Zwykle tak robie, oczywiscie usuwam tylko najgorsze aby nie osłabić rosliny

Oczywiście mam tez przypalone liście ale na szczęście szkody minimalne, też usuwam najbrzydsze liście, od pozostałych niedługo kwiatostany odwrócą uwagę
Co do cieniowania to faktem jest, że użyłam parasolki, żeby uchronić przed spiekotą moją horetnsję piłkowaną

A tu kosmata tuż przed "pęknięciem", też tylko do cienia
bozga 22:16, 26 cze 2016

Diękuję za wszystkie komentarze Trochę mnie rozkleiło pytanie Natki o wiek ogrodu. Zawsze mieszkałam w bloku, własna ziemia była dla mnie olbrzymim wyzwaniem ( balkon w bloku miałam zawsze najpiękniejszy). Raczej nie chciałabym przechodzić tego od nowa, bardzo długo żałowałam decyzji o własnym domu i ogrodzie ale już mi minęło ( i nie chodzi tu tylko o sprawy finansowe)
Zapraszam na wirtualny spacerek
Poranne fotki mokre, po południu piękne słońce,zacznę od części północnej