Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

KasiaBawaria 09:31, 22 lip 2016

Uwielbiam takie klimaty Jaka to odmiana buka?
bozga 09:39, 22 lip 2016

Kasik napisał(a)
Bożenko ile sypiesz nawozu pod jeden krzaczek. Ja mam magiczną siłę i musze ją rozpuszczać i latać z konewka, a tak bym posypała i podlała i już. Przy kilkudziesięciu sztukach oszczędność czasu ogromna

Ja już właśnie w tym roku nie rozpuszczam magicznej siły w konewce tylko sypię bezpośrednio pod krzak bo bym się zadźwigała na śmierć. Jest to dobry i wygodny sposób, uzywam jako miarki łyżczki do cukierniczki ( mniejsza od tej do herbaty)- jedna płaska na dorosły krzak ( tylko kilka największych dostaje 2), pod młode tylko czubeczek, mniej więcej co 2 tygodnie do końca sierpnia. Bardzo polecam ten wygodny sposób

Teraz właśnie zamrażam kurki i jagody
Kasik 09:40, 22 lip 2016

bozga napisał(a)

Ja już właśnie w tym roku nie rozpuszczam magicznej siły w konewce tylko sypię bezpośrednio pod krzak bo bym się zadźwigała na śmierć. Jest to dobry i wygodny sposób, uzywam jako miarki łyżczki do cukierniczki ( mniejsza od tej do herbaty)- jedna płaska na dorosły krzak ( tylko kilka największych dostaje 2), pod młode tylko czubeczek, mniej więcej co 2 tygodnie do końca sierpnia. Bardzo polecam ten wygodny sposób

Teraz właśnie zamrażam kurki i jagody

Dzięki Bożenko
bozga 10:09, 22 lip 2016

KasiaBawaria napisał(a)
Uwielbiam takie klimaty Jaka to odmiana buka?

To buk pospolity Purpurea Pendula A teraz już muszę zmykać z Ogrodowiska

makkasia 10:47, 22 lip 2016

Bożenko, moje hortensjowe guru, teraz juz wiem, ze nie mam sie wkurzać na moje horti bez pączków bo jak u Ciebie czasami tak mają to u mnie tym bardziej. Pączków ani ciut, cut nie mają przesadzane jesienią anabelki, łamana przez koty NN, i Vanilki, które w tamtym roku sadziłam kwitnące Liście mają śliczne, dużo pędów ale pąków nie widać. Jedyne, które nie strajkują to moje "stare" Limki, ale i tak są daleko w tyle za Twoimi. Powiedz mi proszę, dlaczego różanbeczniki są złym towarzystwem dla Hortensji? Czy to chodzi o względy wizualne czy działają na siebie toksycznie? Pytam bo mam w kilku miejscach dosadzone horti do różaneczników
Przejrzałam lipcowy ogród i nadal wyjść z niego nie mogę, cudownie !!!!
macham
Margo 14:19, 22 lip 2016

Ogród o poranku zachwyca, napatrzec się nie mogę
Madzenka 15:43, 22 lip 2016

Swietne te ujęcia o poramku
frezja 23:11, 22 lip 2016

bozga napisał(a)

To buk pospolity Purpurea Pendula A teraz już muszę zmykać z Ogrodowiska

Zmykaj kochana, bo to złodziej czasu. Czasami wróć jednak
kerii 01:03, 23 lip 2016

Witam piękny ogród trafiłam szukając hortensjowatych inspiracji. Super masz to skomponowane. Ja sobie wymyśliłam właśnie pod tujami posadzić i się zastanawiam, szukam. Jakie hortensje posadzić z czym żeby nie było łyso na wiosnę i w początku lata. A Twój wątek to uczta dla oczu i kopalnia wiedzy
Gosiek33 18:11, 23 lip 2016

bozga napisał(a)

Moje Bobo też były wiosną ruszane, niby te same stanowiska ale musiałam je trochę porozsuwać przy reorganizacji rabaty. Bardzo himeryczna hortensja, kwitnienie jednak dość nieprzewidywalne , kwitną mi teraz łącznie 4 krzaki w tym 2 w połowie ! W zeszłym roku musiałam się zadowolić 2 maleńkimi kwiatuszkami, mam je 3 rok

Nowych fotek Bobo brak więc zastąpi ją moja "bajerancka " wielokolorowa jeżówka

Wczoraj zaniosło mnie do ogrodniczego i natrafiłam tam na Summer Coctail - prawdopodobnie to Ta Twoja wielokolorowa, gdybyś nie pokazywała jej na forum pewno nie zwróciłabym na nią uwagi bo jeszcze w pąkach. I natrafiłam na parę hortensji które polecałaś. W tym zupełnie mi nieznaną Brussels Lace.