Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

natka098 21:33, 19 lip 2016

Chciałabym mieć w ogrodzie fioletowe/różowe hortensje, jakie odmiany polecasz?
hindsight 06:47, 20 lip 2016

Przyznam, że jest to jeden z moich ulubionych wątków. Nie dość, że piękny ogród, to jeszcze wszystkie odmiany

A z nowym aparatem zdjęcia zwalające z nóg...

Mam pytanie o Dentelle de Gorron. Kupiłam ją, bo podobno nie różowieje przekwitając. Czy rzeczywiście tak jest? Widzę, że u Ciebie nie jest za wysoka, który to jej sezon? Bo fajnie byłoby, gdyby dało się ją utrzymać w ryzach.
zawitka 08:56, 20 lip 2016

Bożenko uczę się rozpoznawać hortki ale to marnie idzie .U Ciebie BOSKO kwitną ,ciesz się aparatem ---a my bedziemy mieli piękne zdjęcia ha ha Pozdrawiam
bozga 19:47, 20 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Hmmmm liczyłam, że hortensja Bobo wyższa rośnie. W opisać 70-80 cm. U mnie też niska, ale to jej drugi sezon i wiosną była przesadzana.
Twoja widać obsypana kwiatami

Moje Bobo też były wiosną ruszane, niby te same stanowiska ale musiałam je trochę porozsuwać przy reorganizacji rabaty. Bardzo himeryczna hortensja, kwitnienie jednak dość nieprzewidywalne , kwitną mi teraz łącznie 4 krzaki w tym 2 w połowie ! W zeszłym roku musiałam się zadowolić 2 maleńkimi kwiatuszkami, mam je 3 rok

Nowych fotek Bobo brak więc zastąpi ją moja "bajerancka " wielokolorowa jeżówka

bozga 19:51, 20 lip 2016

goska napisał(a)
Czy Glicynia będzie tak pięknie rosła w stanowisku pół cienistym?

Trudno mi powiedzieć, łącznie mam 4 i wszystkie rosną raczej w słońcu, do półcienia bardzo się nadaje hortensja pnąca ewentualnie przywarka japońska ( też kwitną)

bozga 20:01, 20 lip 2016

natka098 napisał(a)
Chciałabym mieć w ogrodzie fioletowe/różowe hortensje, jakie odmiany polecasz?

Chodzi Ci chyba o hortensje ogrodowe, niestety nie są w kręgu moich zainteresowań ale może ktoś z odwiedzających pomoże.
Co do bukietówek to wszystkie zaczynają na biało ewentualnie zielonkawo i większość w końcowym etapie się przebarwia na różowo, uważam, że najintensywniej Diamant Rouge.
Z krzewiastych są odmiany różowe ale ich nie polecam, piękne są krótko, generalnie wymagają podpórek,drobny deszczyk nie przeszkadza ale ulewa w czasie kwitnienia gwarantuje szkody. Na dodatek szybko i paskudnie się przebarwiają

Bella Anna

Invicibelle Spirit ( popularnie nazywana różową Anabelką)

bozga 20:18, 20 lip 2016

hindsight napisał(a)
Przyznam, że jest to jeden z moich ulubionych wątków. Nie dość, że piękny ogród, to jeszcze wszystkie odmiany

A z nowym aparatem zdjęcia zwalające z nóg...

Mam pytanie o Dentelle de Gorron. Kupiłam ją, bo podobno nie różowieje przekwitając. Czy rzeczywiście tak jest? Widzę, że u Ciebie nie jest za wysoka, który to jej sezon? Bo fajnie byłoby, gdyby dało się ją utrzymać w ryzach.

Różowieje jak większość bukietówek, teraz jest śnieżnobiała, krzak średniego wzrostu, w ryzach przytrzymasz ją cięciem. Kwitnie pięknie.

Przy okzaji o cięciu i rozmiarach hortensjowych krzaków- jeśli ktoś ma duży ogród to przycinaniem pędów tylko np o połowę szybko uzyska duży krzak i w mojej miejscowości takie duże okazy są, wyglądają bardzo dobrze, kwiatostany ciut mniejsze, dół trochę ogołocony ale można to przecież zakryć inną roślinnością. Ja mam ogród mały, bardzo dużo odmian i żeby to wszystko utrzymać w ryzach stosuję cięcie odmładzające ( czyli ścinanie tuż nad ziemią i ponowne kształtowanie krzaka, w tym roku zrobiłam tak z moją 7 letnią Grandiflorą i 2 Vanilkami, efekty świetne, zaczynają kwitnąć, mają mnóstwo nowych pędów, na pewno pokażę Tym sposobem w moim ogrodzie raczej nie zobaczycie dużych egzemplarzy
bozga 20:26, 20 lip 2016

Imienniczka napisał(a)
Przepięknie Ci kwitną

Moje w tym roku chyba strajkują. Część nie ma kwiatów. Te które mają, kwitną dziwnie. Mam na przykład obok siebie trzy Limelight. Wszystkie mają identyczne warunki. Jedna ma pełno kwiatów, sąsiednia o połowę mniej, a trzecia z kolei prawie wcale

Jest to zupełnie naturalne , najlepszym przykładem są moje Limki w szpalerze, zewnętrzne znacznie bardziej rozwinięte od środkowych krzaków i dla przykładu jeszcze Limka pod oknem daleko w tyle za nimi

Teraz trochę przerwy bo strasznie dużo czasu zajmuje Ogrodowisko a samo się w domu i w ogrodzie nic nie zrobi
zbigniew_gazda 20:33, 20 lip 2016

Tak jest Bożenko - dobrze że zakupiłaś nowy sprzęt. Teraz to jest to, widać prawdziwe kolory. A z nawożeniem to święta racja. U mnie hortensje dostały wzmocnione racje i teraz zamiast kwitnąć to rosną im pędy nadal.
Imienniczka 21:26, 20 lip 2016

Dzięki Bożenko za ilustrację. Moje mają dokładnie tak samo