Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 13:21, 04 wrz 2016

Mira104 napisał(a)
Cudnie
Bożenko jakbyś mogła cykną fotki bobo i SUNDAE FRAISE

Nie ma sprawy Dobrze, że do południa pstryknęłam fotki bo teraz zaczęło padać

Sundae Fraise- część pędów w zaawansowanej fazie przekwitania ale jest jeszcze dużo młodych z pączkami

Bobo

bozga 13:28, 04 wrz 2016

Madzenka napisał(a)
Boga czy jesienia odcinasz kwiaty bukietówek? Ja mam zimą cały ogród uważany wyrwanymi przez wiatr kwiatostanami

Na początku trzymają się dobrze, więc nie obcinam bo stanowią ozdobę prawie cała zimę, dopiero później zaczynają wyraźnie "latać" i śmiecić więc idą pod nóż
bozga 13:46, 04 wrz 2016

aga_podlasie napisał(a)
Bożenko, czy Twoje limki w przedogródku są podwiązane, że tak pięknie trzymają głowy?

Wszystkie hortensje z pełnym kwiatostanem wcześniej czy później będą się przewieszać pod ciężarem główki, problem zaczyna się przeważnie po pierwszym porządnym deszczu, nigdy nie prostują się do pierwotnego stanu. Oczywiście w zależności od odmiany to zjawisko jest mniej lub bardziej uciążliwe.
Ja już jestem wprawiona w podwiązywaniu , zawsze jest to sieć sznurków wszelkiej maści ( co pod ręką ) od wbitego w środek krzaka patyczka. Pędy podwiązane są mniej więcej na wysokości 1/3 od ziemi ( dotyczy to tylko bukietówek),wcale nie trzeba im podpierać główek jak to ma np miejsce chociażby przy różowej Anabelce. Takie podwiązywanie jest niewidoczne i nadaje krzaczkom bardziej okiełzany wygląd, poza tym pozwala się cieszyć kwiatostanami niżej położonymi, które często bywają zasłonięte i z powodu braku światła niedorozwinięte.

A to środek

I ogólnie

Najłatwiejsze w podwiązywaniu są Limelight, nad Vanilkami trzeba się napocić bo są bardzo nieregularne

Gosiek33 13:50, 04 wrz 2016

totalne szaleństwo hortensjowe
bozga 13:55, 04 wrz 2016

Po hortensjach niestety widać już szybko zbliżającą się jesień, szkoda, że tak nierówno w tym roku kwitną, wiele pędów ma dopiero pączki, na pewno nie pokażą swojego piękna do końca sezonu. Za oknem teraz już buro i mokro , na razie bez intensywnych opadów

Hortensja pnąca opanowuje garaż

Sadziec prawie 3 metrowy, podobnie jak hortensje bardzo łakomy na wodę

Z nowych nabytków holenderskich rozkwitła hortensja Lammetje, do przyszłego sezonu będzie w donicy, wygląda obiecująco

bozga 14:02, 04 wrz 2016

Hayes Starburst cały czas piękna ale wiotka

Większość Summer Sweet jeszcze bielusieńka

Dają kontrast innym głęboko już przebarwionym hortensjom ( Pinky Winky, pomiędzy widoczna Magical Himalaya)

bozga 14:07, 04 wrz 2016

Pinky Winky wprawdzie mniej dorodna niż w zeszłym roku ale i tak piękna ( no i nie wymaga podwiązywania )

Traw mam sporo ale to hortensje przyciągają wzrok
bozga 14:14, 04 wrz 2016

Trawnik już podsuszony ale go nie podlewam, w tym sezonie wodę poza deszczem dostają tylko hortensje i derenie ( no i sadziec) reszta musi sobie radzić sama
bozga 14:20, 04 wrz 2016

W tym roku pienny Phantom dał czadu, w zeszłym ledwo zipał przypalony

A Vanilki są dosłownie wszędzie
bozga 14:25, 04 wrz 2016

Nadal patrzymy przez różowe okulary