Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

zbigniew_gazda 21:34, 06 wrz 2016

Ech Bożenko, Bożenko tyle piękna w jednym miejscu. Na pisanie szkoda czasu wracam do tyłu jeszcze raz.
Margerytka40 08:39, 07 wrz 2016

Bożenko zwracam się do ciebie bo jesteś moim hortensjowym guru . Zachorowałam na niebieskie hortki ale takie żeby kwitły co roku bez okrywania . W necie reklamują że te z grupy You and me są takowe . Czy masz może takie ? Czy faktycznie takie rewelacyjne ?
bozga 20:33, 07 wrz 2016

ewsyg napisał(a)
Bożenko, chyba trafiła mi się Confetti, hurrra
Masz ją dla porównania ?

Na razie w pączkach, będzie kwitła pierwszy raz więc nie mogę się wypowiedzieć, nie widziałam tez innego kwitnącego okazu na żywo, faktem jest, że zaintrygowałaś mnie tym zapachem
bozga 20:44, 07 wrz 2016

Co do rozpoznawania hortek na fotkach przytoczę jeden idealny wg mnie przykład jak wielkie trudności może to sprawiać ( chyba się też usprawiedliwiam )

Ten sam krzak -inny pęd

Ta sama odmiana, inny krzak, który wcześniej wszedł w kwitnienie

Wszystkie fotki wyżej pochodzą z dnia wczorajszego

A to nadal ta sama odmiana w najpiękniejszym swoim okresie ( 2014), fotka moja własna

A gwiazdą pokazu była Candlelight
bozga 20:57, 07 wrz 2016

chojna napisał(a)
Bozenko cudownie jest w Hortensjadzie.
Ilat mają Twoje krzewy hortek ?

W tej chwili najstarsze są Vanilki i Limelight, te najokazalsze są juz pewnie 6 letnie
reszta najczęściej 3-4 letnia
JustynaZ 21:02, 07 wrz 2016

Ja kupiłam 5 grandiflora ,a każda jest inna .1 pinky winky trafiona.
bozga 21:17, 07 wrz 2016

Margerytka40 napisał(a)
Bożenko zwracam się do ciebie bo jesteś moim hortensjowym guru . Zachorowałam na niebieskie hortki ale takie żeby kwitły co roku bez okrywania . W necie reklamują że te z grupy You and me są takowe . Czy masz może takie ? Czy faktycznie takie rewelacyjne ?

Ogrodówek mam bardzo mało więc nie jestem osobą kompetentną, żeby odpowiedzieć na to pytanie.
W zeszłym roku zachwycona byłam Nikko Blue, w tym roku emocje opadły, dopiero teraz wypuściła jeden jedyny pączek kwiatowy.
Ale inna hortensja przezimowała bez problemu w gruncie,jest bardzo rozłożysta ( ma to też swoje dobre strony bo kładące się na ziemię pędy samoistnie się ukorzeniły i sam krzak zrobił się bardzo okazały). No i pięknie kwitnie Fotki z początku sezonu, w tej chwili główki już pozieleniały. na pewno polecam- Bodense

Pluszakowa 21:20, 07 wrz 2016

Pokazy hortensji super tysiące oblicz

A o pachnących jeszcze nie słyszałam teraz myślę że chciałabym je powąchać jaki to zapach?
bozga 21:44, 07 wrz 2016

JustynaZ napisał(a)
Ja kupiłam 5 grandiflora ,a każda jest inna .1 pinky winky trafiona.

W sklepach i szkółkach jest pod tym względem totalne szaleństwo, nieraz nie mogę wręcz uwierzyć, że to hodowcy nabijają nas w butelkę i podejrzewam, że to złośliwi kupujący przekładaja etykietki ( myślę, że jednak to pierwsze). 2 dni temu obleciałam kilka centrów ogrodniczych w poszukiwaniu konkretnych traw i oczywiście wszystkie hortensje przy okazji zostały dokładnie obejrzane- oznczenia masakra
Ale widziałam też kilka palet świeżo przywiezionych piennych Limelight ( oznaczenia holenderskie) i prawie padłam z wrażenia. Były wprost idealne, absolutnie proste pieńki, wszystkie rozgałęzione na tej samej wysokości- na oko około 120 cm i co najmniej 10-12 pędów w koronie na dodatek cena- 60 zł ( za takie okazy uważam, że cena niska, sama wiem, ile trudu wymaga wyprowadzenie tekiej hortki i jakie ceny za dużo marniejsze sadzonki trzeba zapłacić w internecie

I wracamy na ziemię

bozga 21:50, 07 wrz 2016

Pluszakowa napisał(a)
Pokazy hortensji super tysiące oblicz

A o pachnących jeszcze nie słyszałam teraz myślę że chciałabym je powąchać jaki to zapach?

Mi też jakoś nie było na razie dane cieszyć się z hortensjowego zapachu,coś tam niby czasami czuję ale nijak się to ma do komentarzy na ten temat, które czasami czytam

Różowych snów