Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Makusia 09:52, 19 wrz 2016

Bożenko świetny post o dereniach. Nosze się właśnie z zakupem ale szukam konkretnie Ivory Halo. Strasznie ciężko go namierzyć- tylko na necie jest dostępny. Czy Ty swoją kolekcję kupowałaś stacjonarnie, czy może któregoś upolowałaś przez internet?
Gosiek33 11:24, 19 wrz 2016

Makusia o ile pamiętam poprzednie posty Bozgi to kupuje Ona derenie dopiero po pomacaniu bez śladu kwiatów nie dotyka rośliny. Właśnie wczoraj widziałam Milky Way - miał blisko 180, w wielkiej donicy i ani śladu pąka, a cena spora
Urszulla 13:58, 19 wrz 2016

Śliczne ma pióropusze ta pampasowa ale rozłazi się rozłogami
przemekzpuszczy 16:17, 19 wrz 2016

Piękne derenie kousa. Uwielbiam te rośliny sprawdzają się również we wschodniej części Polski. Nie żebym reklamowal szkolke szmit ale na przyszły rok będą mieli duży wybór tego gatunku. W swoim ogrodzie mam odmianę milki way i powiem szczerze że jest ciekawa, kwiaty nie są zbyt duże. Pozdrawiam serdecznie wszystkich z tego rewelacyjnego wątku.
Marga 22:29, 19 wrz 2016

I jak tu dereni nie kochać? Piękną masz kolekcję Bożenko
Satomi wpadł mi w oko i chyba mam juz dla niego miejsce

bozga 21:41, 20 wrz 2016

Madzenka napisał(a)

Piękna kolekcja dereni, uwielbiam jak się tak rozpiszesz

Temu dereniowe sprawdziłaś korzenie w poszukiwaniu larw opuchlaków?

Kurcze, nigdy tego nie robię Ale mam nadzieję, że wyschły na wiór bo tak mniej więcej też można określić ziemię w doniczce, w której ledwo zipał ten dereń

A to Bartek, non stop plącze się między nogami, więc dla bezpieczeństwa mojego ( bez przerwy się o niego potykam) i jego ( cud, że jeszcze sekatorem nie skróciłam mu ogona) na czas pracy w ogrodzie zamykam go w garażu
asiak 21:43, 20 wrz 2016

Śliczny Bartuś
bozga 22:10, 20 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Bożenko świetny post o dereniach. Nosze się właśnie z zakupem ale szukam konkretnie Ivory Halo. Strasznie ciężko go namierzyć- tylko na necie jest dostępny. Czy Ty swoją kolekcję kupowałaś stacjonarnie, czy może któregoś upolowałaś przez internet?

Po pierwszych niepowodzeniach z internetowymi zakupami ( derenie rosły ale nie kwitły) przerzuciłam się na typowe szkółki ale niestety wybór mimo wszystko jest ograniczony a do tych "wypasionych " mam niestety bardzo daleko. Jest to jednak najpewniejszy sposób na zakup egzemplarzy spełniających nasze oczekiwania. Nie oznacza to jednak, że całkiem zrezygnowałam z zakupów on-line, rzadkie odmiany kupiłam w ten sposób, może nie do końca byłam zadowolona z ich początkowego wyglądu ale większość jednak okazała się prawdziwym skarbem (np Alba Plena czy Venus - dorodny Venus widziałam w szkółce ale cena szokowała-, mój kupiony przez internet był maleńki ale jest to odmiana jednak szybko rosnąca i teraz prezentuje się już bardzo okazale))

Tak dla przypomnienia ogromne kwiaty Venus ( dla mniej wtajemniczonych- to wrażenie to zasługa podsadek)
bozga 22:27, 20 wrz 2016

Urszulla napisał(a)
Śliczne ma pióropusze ta pampasowa ale rozłazi się rozłogami

Ja mam jednak troszkę inne doświadczenie z tą trawą, mój pierwszy egzemplarz wymarzł mi po 3 latach, tutaj fotka z drugiego roku po posadzeniu- prezentowała się wspaniale, szkoda, że nie mogę przytoczyć fotki z następnego roku ale zginęla w płomieniach ogniska na działce razem z telefonem, który niepostrzeżenie wypadł mi z kieszeni- a ja nieświadoma cieszyłam się, że z trudem rozpalane ognisko nagle tak dość wybuchowo nabrało blsaku

Nie zauważyłam, żeby się rozłaziła, rosła w zwartej kępie, nie widzę też żeby w donicy miała taką tendencję. Oczywiście w donicy rośnie znacznie skromniej, mam już plan,żeby na wiosnę znowu spróbować z gruntem, zresztą i tak już jej ciasno w donicy i trzeba ja stamtąd wyciągnąć
bozga 22:40, 20 wrz 2016

Dzisiaj przytaskałam z działki całkiem dorodny egzemplarz trzmieliny o bardzo złocistych liściach bo stwierdziłam, że lepiej będzie się prezentowała z powrotem w ogródku przydomowym. Jak nie uschnie w najbliższych dniach to ją pokażę, raczej jestem dobrej myśli bo właściwie rosła w popiole- dopiero przy takich robotach człowiek uświadamia sobie jak strasznie jest sucho.

A hortensje jeszcze ładne
Zacznę jednak od bluszczu niech i on ma swoje 5 minut