Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

zbigniew_gazda 07:46, 14 wrz 2016

Bożenko - mam berberys Bonanza Gold. Jest bezproblemowy, cały sezon jest żółty a w jesieni wybarwia się cudnie tak jak pokazujesz. Wstawię fotki.

maj-wrzesień

listopad

Jak pooglądasz to daj znać - wykasuję.
asiak 07:49, 14 wrz 2016

Piękne te berberysy
Pszczelarnia 09:58, 14 wrz 2016

bozga napisał(a)
[img size=639x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/125/1252444/original.JPG[/img]

I co ja bym zrobiła bez takich widoków?
Gosiek33 10:03, 14 wrz 2016

Co za ogniste kolory! Piękne
Pszczelarnia 10:06, 14 wrz 2016

Co do tego berberysa - Bonanza Gold - jest godzien polecenia. Mimo, że żółty, to go nie przypala w sezonie (jak odmianę 'Maria' kolumnową).

Chciałam zapytać o połączenie hortensji z rozchodnikami. Czy rozchodniki nie cierpią od nadmiaru wilgoci i cienia przy hortensjach (wtedy się wykładają i mają plamy)? Można tak sadzić?
Gosiek33 10:13, 14 wrz 2016

Moje duże rozchodniki rosnące w pełnym słońcu, mało podlewane - to tak przy okazji - ciągle się pokładają, Bozga chyba swoje ,podpiera' berberysami, choć na tej fotce widać, że sztywno stoją (to właśnie to co u mnie leży)

m_gocha 11:27, 14 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Moje duże rozchodniki rosnące w pełnym słońcu, mało podlewane - to tak przy okazji - ciągle się pokładają, Bozga chyba swoje ,podpiera' berberysami, choć na tej fotce widać, że sztywno stoją (to właśnie to co u mnie leży)

Gosia, bo ta odmiana ma taką tendencję do wyciągania się. Proponuję wiosną (maj) skróć pędy o połowę. Będą bardziej zwarte. Ja tak zrobiłam na próbę wprawdzie z inną odmianą i efekt super. Rozchodnik niższy ale tworzy bardzo zwartą kępę i ma dużo więcej kwiatów.
Gosia a znasz nazwę tej odmiany rozchodnika?
Gosiek33 16:14, 14 wrz 2016

m_gocha napisał(a)
Gosia, bo ta odmiana ma taką tendencję do wyciągania się. Proponuję wiosną (maj) skróć pędy o połowę. Będą bardziej zwarte. Ja tak zrobiłam na próbę wprawdzie z inną odmianą i efekt super. Rozchodnik niższy ale tworzy bardzo zwartą kępę i ma dużo więcej kwiatów.
Gosia a znasz nazwę tej odmiany rozchodnika?

Dziękuję za radę, s pewnością skorzystam - to jakaś odmiana rozchodnika okazałego aureovariegatum
gabi1948 21:00, 14 wrz 2016

Ależ Ciebie te hortensje uwielbiają! Nawet w jałowcu wyrosła!
katel 23:39, 14 wrz 2016

Bożenko Twój ogród powala, jak zawsze - jest pięknie!
Miałam ogromne zaległości z powodu kłopotów z kompem, powoli nadrabiam i co czytam, zamknięcie wątku? Cieszę się, że dzięki wpisowi Danusi zmieniłaś zdanie. Bardzo dużo nauczyłam się u Ciebie. Twoje porady są nieocenione a ja już mam w planach zakup nie kilku (jak wcześniej planowałam) a co najmniej kilkunastu hortensji . Nie przegapiłam ani jednej strony w Twoim wątku choć nie zawsze jestem na bieżąco (poradnik hortensjowy ciągle uzupełniam ale to już nieliczne zmiany), zostań z nami a jak ponownie poczujesz się zmęczona to napisz w wątku, że potrzebujesz odpoczynku i nie będziesz się odzywała do odwołania tylko nie zostawiaj nas - pleeease!