Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 22:46, 20 wrz 2016

bozga 22:54, 20 wrz 2016

To już ostatnie, bo na fotki szkoda trochę marnować czas, ostatnie ciepłe dni- a tu tyle jeszcze do zrobienia

Bardzo dziękuję wszystkim Gościom A ciepłe komentarze sprawiają, że człowiek cieszy się z roboty podwójnie
Kasya 23:51, 20 wrz 2016

nie wiem co ladniejsze..hortki ? derenie ? czy Bartus ? a moze pampasowa ?
Pluszakowa 03:39, 21 wrz 2016

bozga napisał(a)

Ja mam jednak troszkę inne doświadczenie z tą trawą, mój pierwszy egzemplarz wymarzł mi po 3 latach, tutaj fotka z drugiego roku po posadzeniu- prezentowała się wspaniale, szkoda, że nie mogę przytoczyć fotki z następnego roku ale zginęla w płomieniach ogniska na działce razem z telefonem, który niepostrzeżenie wypadł mi z kieszeni- a ja nieświadoma cieszyłam się, że z trudem rozpalane ognisko nagle tak dość wybuchowo nabrało blsaku

Nie zauważyłam, żeby się rozłaziła, rosła w zwartej kępie, nie widzę też żeby w donicy miała taką tendencję. Oczywiście w donicy rośnie znacznie skromniej, mam już plan,żeby na wiosnę znowu spróbować z gruntem, zresztą i tak już jej ciasno w donicy i trzeba ja stamtąd wyciągnąć

Bożenko bardzo dziękuję za post o dereniach. Zimą będę coś wybierać.

Z trawą to może spróbuj tak. Skoro się rozrosła to na wiosnę podziel sadzonkę i połowa do gruntu polowa do donicy. Zrobisz eksperyment jak rosną i zimują a ten egzemplarz w doniczce będzie bezpieczny.

Tak się zastanawiałam masz pomysł dlaczego hortensje w tym roku kwitną tak nierówno?

Posyłam bezsenne buziaki
Sonka 07:19, 21 wrz 2016

Zawsze zaglądam i się zachwycam, rzadko piszę,pozdrawiam.
Kawa 08:40, 21 wrz 2016

Bożenko no uwielbiam Cię i twoje rośliny
tak ładnie opisalaś te derenie że aż chciałoby się je mieć
Bartuś śmieszny cudniasty

ale hortki wymiatają
u mnei jeszcze 2 w zupełnych pąkach nie wiem dlaczego tak późno
asiak 10:40, 21 wrz 2016

Jak zwykle pięknie
Ja nie mogę się nie mogę doczekać przyszłego roku, kiedy moje nowe tegoroczne zakwitną
Urszulla 13:53, 21 wrz 2016

To ciekawe doświadczenia z tą pampasową w donicy też świetna
bozga 19:47, 22 wrz 2016

To wspomniana trzmielina , kórą przytaskałam z powrotem z działki, ma za zadanie rozjaśnić swoją obecnością ten zakątek. Przygotowałam też w tej części miejsce na pampasówkę, na razie postawiłam tam ją w donicy, zakopię dopiero wiosną, zimę spędzi ponownie w garażu. Trzmielinę wiosnę troszkę podformuję na jajo ale bez przesady bo mimo, że tnę rośliny bez opamiętania to jednak formy strzyżone nie pasują do mojej koncepcji ogrodu

bozga 19:57, 22 wrz 2016

Czas traw Doskonałe uzupełniacze dla hortensji i rozchodników