Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

iwona1980 16:41, 04 paź 2016

Witaj
Jestem oczarowana Twoim ogrodem, piękny.
Na ostatnich zdjęciach , co to za hortensja,ta mocno wybarwiona,piękny ma kolor.
m_gocha 20:53, 04 paź 2016

Bożenko cudnie i wyjątkowo w Twoim ogrodzie. Paktycznie przy każdym zdjęciu ocham i acham!
bozga 19:06, 06 paź 2016

abiko napisał(a)

Tutaj jest mniejsza hortensja pod vanilką? Jej.. przecież tak mogę u siebie posadzić w jakiej odległości były sadzone?

Sadzone są na zygzak pienna,niska, pienna, niska itd, 60 cm w tej opcji najbardziej optymalne, na dole mogą rosnąć docelowo tylko odmiany osiągające max 1-1,2m, ważna jest też w miarę wysoka "noga" piennej
bozga 19:09, 06 paź 2016

iwona1980 napisał(a)
Witaj
Jestem oczarowana Twoim ogrodem, piękny.
Na ostatnich zdjęciach , co to za hortensja,ta mocno wybarwiona,piękny ma kolor.

Prym wiedzie Vanilka
Intensywniej przebarwia się ( a może tak samo tylko wcześniej- Diamant Rouge, w tej chwili jednak już w fazie brązowienia )
Pszczelarnia 19:16, 06 paź 2016

bozga napisał(a)

Westchnęłam. Ślicznie z tymi trawami pod h. I trawnik jak dywanik czyściutki - precyzyjny porządek.

Czy wyprowadzałaś sama ortensję na pienną? Jak to zrobić: do pewnej wysokości obcinać wszystkie gałązki? I nie ciąć jednej wiodącej? Ile lat się czeka na efekt?

Czy dereń kousa musi mieć mocno kwaśną ziemię? Dodać igieł świerkowych? Można sadzić w czarnej tłustej ciężkiej ziemi?

bozga 19:18, 06 paź 2016

Dziękuję za miłe komentarze Mimo deszczu zrobiłam kilka fotek, hortensje na potęgę już brązowieją, trzeba to zaakceptować, a ogród mimo deszczu i tak mieni się kolorami Dlatego kocham liściaste, tylko one dają taką zmienność w ogrodzie, codziennie coś innego a przecież czeka mnie przebarwienie dereni, spektakl zaczął Eddie's White Wonder, aparat nie oddaje jaskrawości czerwieni. Jestem bardzo zadowolona z tej odmiany, zachwyca i kwitnieniem i jesiennym przebarwieniem

Próbuje mu dorównać hortensja dębolistna
bozga 19:27, 06 paź 2016

A to reszta To intensywie przebarwione na żółto pnącze to dławisz, trochę ja go "dławię" już ponad 2 lata w donicy- zresztą świetnie zimuje ale jak trochę się pogoda poprawi przesadzę już go do gruntu, winobluszcz okrywa przejście do niewielkiej części gospodarczej ogródka, inna jego odmiana rozpięta jest na siatce ogrodzeniowej, po garażu pełza hortensja pnąca

AgataP 19:31, 06 paź 2016

bozga napisał(a)
A to reszta To intensywie przebarwione na żółto pnącze to dławisz, trochę ja go "dławię" już ponad 2 lata w donicy- zresztą świetnie zimuje ale jak trochę się pogoda poprawi przesadzę już go do gruntu, winobluszcz okrywa przejście do niewielkiej części gospodarczej ogródka, inna jego odmiana rozpięta jest na siatce ogrodzeniowej, po garażu pełza hortensja pnąca

Bożenko piękne wszystko, kolory zachwycają... dławisz jest piękny ale czytałam że dość ekspansywny... mocno go tniesz ?
bozga 19:32, 06 paź 2016

W przedogródku jako tako, nawet na ostatniej fotce załpała się dopiero w pączkach ! młodziutka Tardiva
Pszczelarnia 19:38, 06 paź 2016

Fotek nigdy dość, derenie obejrzałam i jeszcze mam pytanie o to czy je można ew. przycinać jakoś czy od razy zostawić im dużo miejsca (ile z każdej strony), czy można im od dołu podcinać gałęzie? Czy szybko rosną?

Piękne plany masz w swoim ogrodzie, ładnie są rośliny wyeksponowane - wzdycham.