Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

adkawi 19:16, 02 lip 2017

Witaj Bożenko ,możesz mi podpowiedzieć jak zabarwić na niebiesko hortensje?.Posadziłam ją w ziemie zmieszaną z kwaśnym torfem miała być niebieska ,ale zakwitła na rózowo.Również jest piękna,ale w tym kolorze już mam.
babka 21:16, 02 lip 2017

bozga napisał(a)

Brak światła jako przyczyna przy ogrodowych odpada Najczęstszą przyczyną jest jednak uszkodzenie termiczne i następczy atak grzyba , ogrodowe są zdecydowanie bardziej podatne na takie uszkodzenia niż bukietowe czy krzewiaste, jeśli brak poprawy wykop, oczyść korzenie i przesadź np do donicy, choroba często rozwija się też od korzeni, ja mam taki "szpitalik" w warzywniaku Większość roślin wychodzi uleczona a z nawożeniem nie przesadzaj

Oj to mnie zmartwiłaś, Nie mam miejsca ba szpitalik Jedyne co mogę zrobić to wykopać i posadzić obok miejsca gdzie teraz rośnie. Co masz na myśli pisząc o uszkodzeniu termicznym, co to znaczy ??

Zsilam ją intensywniej od bukietówek bo część liści jest z jasnymi przebarwieniami, tzn żyłki są ciemnozielone a blaszki zdecydowanie bledsze. Czy to też efekt grzyba ? Czy spryskanie Topsinem ma sens >
bozga 21:29, 02 lip 2017

babka napisał(a)

Zsilam ją intensywniej od bukietówek bo część liści jest z jasnymi przebarwieniami, tzn żyłki są ciemnozielone a blaszki zdecydowanie bledsze. Czy to też efekt grzyba ? Czy spryskanie Topsinem ma sens >

najlepiej wrzuć tutaj fotkę to się wspólnie zastanowimy, podany dzisiaj przez Ciebie opis pasuje bardzo do chlorozy ,metody zwalczania są szeroko opisane w internecie więc nie ma co się powtarzać
babka 23:04, 02 lip 2017

Dziekuję za zainteresowanie jutro wrzucę fotkę. O chlorozie nie pomyślałam arzeczywiście wiele na nią wskazuje
natka098 21:01, 04 lip 2017

Twoje Anabelki są przecudne, napatrzyć się nie mogę. Popatrzę u Ciebie bo moje 4 krzaczki wydały tylko 1 kwiata.
bozga 09:00, 06 lip 2017

Kawa napisał(a)
Bożenko a kiedy tniesz świerka/
muszę mojego ciachnąć pierwszy raz i się boję czy mu krzywdy nie zrobię

tnę wczesną wiosną ale chyba zamienię na termin jesienny
bozga 09:03, 06 lip 2017

Margarete napisał(a)
Cudne te widoki z twojeo ogrodu Bożenko, przecudne. A trawnik jaki zieloniutki - masz nawodnienie pod nim ?
Mój trawnik juz przyzółcony miejscami, jakby to schyłek a nie początek lata był.

U mnie pączki na Anabelce i na Diamant Rouge juz są. Phantomy (nowe) i Vanilki jeszcze paków nie pokazały.
Ja tez czekam na twój hortensjowy spektakl

Ja też mam trochę takich placków, główny powód to zwierzaki Nawodnienia nie mam na ogrodzie, wąż do ręki i tyle, ewentualnie dopóki hortensje nie pokażą kwiatów to zraszacz. Nawóz z dużą zawartością żelaza
bozga 09:13, 06 lip 2017

adkawi napisał(a)
Witaj Bożenko ,możesz mi podpowiedzieć jak zabarwić na niebiesko hortensje?.Posadziłam ją w ziemie zmieszaną z kwaśnym torfem miała być niebieska ,ale zakwitła na rózowo.Również jest piękna,ale w tym kolorze już mam.

Kup po prostu specjalny gotowy preparat do barwienia i stosuj zgodnie z instrukcją, na pewno trzeba już zacząć od jesieni Jeśli miałaś na niej niebieskie kwiaty to zabarwienie jest możliwe, jeśli kwiatów nie widziałaś to może tej odmiany po prostu się nie da "przefarbować" i zostałaś wprowadzona w błąd

bozga 09:20, 06 lip 2017

Poranek słoneczny i ciepły, oby tak dalej. Pozdrawiam Gości

Gosiek33 09:25, 06 lip 2017

Macham w Twoim pięknym ogrodzie