Witaj Bożenko ,możesz mi podpowiedzieć jak zabarwić na niebiesko hortensje?.Posadziłam ją w ziemie zmieszaną z kwaśnym torfem miała być niebieska ,ale zakwitła na rózowo.Również jest piękna,ale w tym kolorze już mam.
Oj to mnie zmartwiłaś, Nie mam miejsca ba szpitalik Jedyne co mogę zrobić to wykopać i posadzić obok miejsca gdzie teraz rośnie. Co masz na myśli pisząc o uszkodzeniu termicznym, co to znaczy ??
Zsilam ją intensywniej od bukietówek bo część liści jest z jasnymi przebarwieniami, tzn żyłki są ciemnozielone a blaszki zdecydowanie bledsze. Czy to też efekt grzyba ? Czy spryskanie Topsinem ma sens >
najlepiej wrzuć tutaj fotkę to się wspólnie zastanowimy, podany dzisiaj przez Ciebie opis pasuje bardzo do chlorozy ,metody zwalczania są szeroko opisane w internecie więc nie ma co się powtarzać
Ja też mam trochę takich placków, główny powód to zwierzaki Nawodnienia nie mam na ogrodzie, wąż do ręki i tyle, ewentualnie dopóki hortensje nie pokażą kwiatów to zraszacz. Nawóz z dużą zawartością żelaza
Kup po prostu specjalny gotowy preparat do barwienia i stosuj zgodnie z instrukcją, na pewno trzeba już zacząć od jesieni Jeśli miałaś na niej niebieskie kwiaty to zabarwienie jest możliwe, jeśli kwiatów nie widziałaś to może tej odmiany po prostu się nie da "przefarbować" i zostałaś wprowadzona w błąd