Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

babka 08:45, 21 cze 2017

Bożenko a ja do Ciebie znów z prośbą. Mam wielki krzew ogrodowej, zasilanie ją intensywnie tak jak anabel a jednak część liści żółknie i opada. Głównie te że środka krzewu. Czy to może być objaw niedożywienia czy po prostu z braku światła?
malkul 11:20, 22 cze 2017

Bożenko i ja z pytaniem - kiedys pisałaś że będziesz probowała nawóz do rododendronów pod hortensje dawać - czy masz juz w tym temacie jakieś doswiadczenia? stosujesz go? jakie zauważyłas zmiany?
kasja83 14:18, 22 cze 2017

bozga napisał(a)

Bukietowe absolutnie się nie nadają ale krzewiaste jak najbardziej Anabelka na pierwszym miejscu, warto tez pamiętać np o hortensji kosmatej, piękna, nietuzinkowa i jak najbardziej do cienia

A tak na dzisiaj prezentują się Anabelki w moim szpalerze

Piękny mięsisty szpaler!Bardzo mi się podoba.
Urszulla 20:29, 24 cze 2017

Czy strong anabel będą rosły w cieniu. Tylko wschód słońca i do 10-tej słońce- jak jest. Potem cień.

Czy lepiej iść w kierunku roślin cieniolubnych?
bozga 09:48, 26 cze 2017

Kindzia napisał(a)
Te kulkowane berberysy przy wejściu do domu, to admirałki? Ja często i kiedy je tniesz, że zachowują kulisty pokrój?

Mój Phantom na pniu już się ładnie zabudował Teraz pozostaje tylko czekać na jego pierwsze kwiaty u mnie

Pozdrawiam

Tnę je raz w roku,co najmniej o połowę, później same nadają sobie kształt, zbyt krótko przycięte w miarę wzrostu w sezonie "rozłażą się" ( przykład na drugiej fotce w przedogródku, gdzie 3 większe krzaki są stare i trochę zniekształcone , cięłam je oszczędnie, bo zależało mi na przyjęciu się, w przyszłym roku wyrównam do młodych)

bozga 09:57, 26 cze 2017

babka napisał(a)
Bożenko a ja do Ciebie znów z prośbą. Mam wielki krzew ogrodowej, zasilanie ją intensywnie tak jak anabel a jednak część liści żółknie i opada. Głównie te że środka krzewu. Czy to może być objaw niedożywienia czy po prostu z braku światła?

Brak światła jako przyczyna przy ogrodowych odpada Najczęstszą przyczyną jest jednak uszkodzenie termiczne i następczy atak grzyba , ogrodowe są zdecydowanie bardziej podatne na takie uszkodzenia niż bukietowe czy krzewiaste, jeśli brak poprawy wykop, oczyść korzenie i przesadź np do donicy, choroba często rozwija się też od korzeni, ja mam taki "szpitalik" w warzywniaku Większość roślin wychodzi uleczona a z nawożeniem nie przesadzaj

bozga 09:59, 26 cze 2017

malkul napisał(a)
Bożenko i ja z pytaniem - kiedys pisałaś że będziesz probowała nawóz do rododendronów pod hortensje dawać - czy masz juz w tym temacie jakieś doswiadczenia? stosujesz go? jakie zauważyłas zmiany?

W efekcie końcowym działanie identyczne Nie nawóz ale woda jest najważniejsza

bozga 10:09, 26 cze 2017

Urszulla napisał(a)
Czy strong anabel będą rosły w cieniu. Tylko wschód słońca i do 10-tej słońce- jak jest. Potem cień.

Czy lepiej iść w kierunku roślin cieniolubnych?

Mam dwa krzaki na takim stanowisku, później wchodzą w kwitnienie ale poza tym rosną normalnie, większy kłopot sprawia dostarczenie im odpowiedniej ilości wody ( 2 drzewa nad nimi poza tym , że dają cień niestety wysuszają wszystko dookoła), trzeba też regularnie strzepywać z główek kwiatowych opadające z góry różnego rodzaju szczątki roślinne , pozostawione sprzyjają gniciu delikatnych płatków.

Moje Anabelki w dniu wczorajszym

BasiaLT 10:20, 26 cze 2017

Piękny szpaler, oj będzie się działo.
Kawa 10:42, 26 cze 2017

czekam na twój hortkowy szał