Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

MirellaB 22:23, 07 lip 2017

Co ja zrobię z moimi Annabelle jak się rozrosną? Sadziłam w małych odległościach - nie więcej niż 40 cm, a czytam, że radzisz co 80 cm.

Ogród masz piękny. Uwielbiam Twoje wszystkie hortensje

U mnie Annabelle i Strong Annabelle jeszcze młode sadzone w ubiegłym i w tym roku.
Z kolei ogrodowe dadzą popis jak każdego roku
babka 22:44, 07 lip 2017

bozga napisał(a)

najlepiej wrzuć tutaj fotkę to się wspólnie zastanowimy, podany dzisiaj przez Ciebie opis pasuje bardzo do chlorozy ,metody zwalczania są szeroko opisane w internecie więc nie ma co się powtarzać

Bożenko, tak wyglądają liście. Nie wszystkie są w takim stanie, w większości są ładne zielone.

Tak wygląda w środku krzewu

Ogólny widok krzewu:

U mnie wczoraj też słońce było a dziś już znów padało.
Piękny Twój ogród, niesamowicie bogaty i zadbany, cudny !
adkawi 20:21, 08 lip 2017

Dzięki Bozenko serdeczne za odpowiedz.Preparat zakupiony,ale wątpię czy dam radę jeszcze w tym roku zabarwic je na niebiesko.Kupowałam w szkółce miała być niebieska,ale zrobiła się różowa choć równie piękna.Mam jedną hortensje która kupowałam w tamtym roku ,była niebieska .Teraz jest taka lekko cieniowana.
paulina_ns 21:22, 08 lip 2017

Bożenko masz u siebie hortensje grandiflora? Wielki potwór z niej rośnie?
bozga 08:54, 10 lip 2017

paulina_ns napisał(a)
Bożenko masz u siebie hortensje grandiflora? Wielki potwór z niej rośnie?

Zależy od cięcia, chcesz duży krzak, tnij oszczędniej, można nawet powiedzieć że jej charakterystyczne przewieszanie się pędów ma wtedy swój urok, nieco ogołoconą podstawę można wtedy czymś podsadzić, ja tnę bardzo niziutko a na dodatek co kilka lat cięcie odmładzające więc " potwora" nie będzie
malgol 09:00, 10 lip 2017

Bozenko, przyszłam do Ciebie tym razem po fachową porade Udało mi się w wodzie ukorzenić 2 patyki( z chyba 20!) hortki Limelight...mają takie małe korzonki na razie i nie wiem czy już do ziemi wsadzać( do jakiej najlepiej)czy jeszcze w wodzie trzymać aż mocniej urosną?
U siebie w wątku mam fotke ,gdybyś chciała rzucić okiem
bozga 09:01, 10 lip 2017

A to mój sobotni wypad do Dobrzycy Mega zaskoczenie ( w sensie pozytywnym), nie byłam na to przygotowana ani sprzętowo ani czasowo więc na pewno tam wrócę i to niejeden raz, zwłaszcza nowa część w rozbudowie robi niesamowite wrażenie. Po prostu super !

Ogrody Hortulus

bozga 09:04, 10 lip 2017

bozga 09:08, 10 lip 2017

omelka1 09:10, 10 lip 2017

Pięknie w Hortulusie. Koniecznie muszę się tam wybrać tylko trochę daleko mam.